Cozi interminabile în farmacii și magazine. „Vreau să iau zece sticle de spirt”

11-03-2020 19:59


În ciuda recomandării autorităților de a evita aglomerația, românii au stat miercuri la cozi interminabile, atât la farmacii cât și în hypermarketuri.

Unii s-au temut că rămân fără medicamentele de care au nevoie pentru bolile cronice de care suferă, în timp ce alții și-au făcut provizii de alimente și de produse sanitare.

În premieră, în unele farmacii, oamenii au fost lăsăți să intre doar în grupuri mici, pentru se păstra distanța de un metru între clienți.

În timp ce orașul era aproape gol, în farmacii erau cozi imense. La ora prânzului, într-o farmacie din sectorul doi al Capitalei, oamenii așteptau în șir indian, pe stradă, să le vină rândul.

Femeie: „Am stat mai mult decât de obicei, e coadă din cauza virusului. Mi-am luat părțile de imunitate, dezinfectant am acasă.”

Primele epuizate au fost produsele sanitare.

O farmacie a rămas miercuri fără spirt și fără dezinfectant de mâini, iar de aproape două săptămâni nu se mai găsesc aici nici măști de protecție.

Potrivit angajaților, aproape fiecare persoană de la coadă a cerut până acum cel puțin o sticlă de spirt, asta pe lângă medicamentele pentru boli cronice pe care le cumpără în mod obișnuit.

Femeie: „Nici spirt, nici nimic, ce-am căutat n-am găsit. Mă duc la farmacii, le iau la rând așa, să văd ce găsesc. Vreau să iau 10 sticle de spirt pentru mine, pentru copii și pentru serviciul fetei și pentru copii, Nurofen, Panadol, dar n-am mai stat că e o coadă aici, de stai trei ore.”

Alții și-au luat diverse produse naturiste pentru întărirea sistemului imunitar.

Bărbat: „Negrilică și propolis. Sunt pentru creșterea imunității. Propolisul are proprietăți de dezinfectare, iar negrilica pentru creșterea imunității”.

Ruxandra Constantin, farmacist șef: „Populația crede că se vor închide inclusiv farmaciile ca și în alte țări din Europa și au venit să-și facă proviziile, bolnavii cronici cu medicația lor zilnică, dacă au șapte medicamente pe rețetă vă dați seama cât durează.”

O altă măsură luată de farmacii este restricționarea oamenilor în interior, astfel încât să intre doar în grupuri de câteva persoane. Reprezentanții farmaciilor vor practic să se asigure că oamenii care vin să cumpere medicamente sau produse sanitare nu se vor îmbulzi înăuntru.

Românii au încercat să își facă provizii de mâncare pentru următoarea perioadă. S-au golit rafturile de carne, făină, conserve, ulei și alte alimente de bază.

Unii și-au umplut coșurile cu bidoane de apă și inclusiv zonele dedicate fructelor și legumelor au rămas fără produse.

Oamenii au luat și produse de igienă, săpun, dezinfectanți, hârtie igienică și spirt medicinal.

Reprezentanții marilor retaileri spun însă că este doar cazul magazinelor mari, de unde de aprovizionează inclusiv buticurile de cartier și ne asigură că nu sunt probleme cu stocurile.

George Bădescu, Asociația Societăților Comerciale: „Stocurile de redacție mai greu, dar nu avem probleme. Nu avem motive să credem că se va restricționa programul în magazine sau se vor închide”.

Dacă sunteți nevoiți să mergeți în astfel de locuri aglomerate, stați cât mai departe de ceilalți.

VIDEO PROTVPLUS.RO