Ce schimbari aduce ordonanta de urgenta adoptata de Guvern dupa sedinta de urgenta a CSAT. SRI va avea statul special
Parchetele vor putea sa isi cumpere propria tehnica pentru a putea face interceptari si filaje, daca vor dori, ajutati de agentii si ofiterii de politie judiciara.
Aceasta decizia a fost luata vineri seara, prin adoptarea unei ordonate de urgenta speciala care acopera vidul legislativ creat in urma deciziei Curtii Constitutionale, potrivit careia SRI nu mai are voie sa faca interceptari si nici filaje, in dosarele de coruptie sau de crima organizata.
Avand in vedere ca ordonanta de urgenta privind interceptarile din dosarele penale vizeaza si cazurile ce tin de siguranta nationala, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii s-a intrunit vineri seara de urgenta. Dezbaterile au tinut 40 de minute.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Klaus Iohannis: "Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avizat favorabil acest proiect si adoptarea lui de catre Guvern va reprezenta in acest moment o solutie, fie ea si temporara, la o problema care preocupa deopotriva institutiile statului si opinia publica."
Proiectul de ordonanta de urgenta a ajuns apoi pe masa Guvernului, unde lucrurile au fost lamurite. Patru acte normative au fost modificate, printre care si cel de functionare a SRI si DIICOT.
Astfel, s-a stabilit ca toate parchetele vor putea beneficia de tehnica pentru obtinerea, valorificarea si stocarea informatiilor, tenica de care, pana acum, dispuneau doar SRI si DNA.
Raluca Pruna, ministrul Justitiei: "Ne-am gandit sa punem deja in lege posibilitatea ca si Ministerul Public, care era singurul, in afara de DIICOT si DNA. Ministerul public nu avea posibilitatea sa detina astfel de sisteme. Si ne-am gandit ca este bine sa aducem restul Ministerului Public la aceleasi conditii si aceasta este ratiunea pt care am prevazut aceasta posibilitate."
Procurorii vor avea acces la tehnica SRI pentru interceptari si supravegherea suspectilor. Doar ca, cei care vor fi la "butoane" trebuie sa aiba legitimatie si uniforma de politist. De aceea, zeci de ofiteri de la departamentul judiciar vor fi transferati la parchete in urmatoarele zile.
Raluca Pruna, ministrul Justitiei: "Deci, interventia umana sa fie exclusiv facuta de organe de urmarire penala. Si vorbim de acces distinct, stiti ca SRI este competent de la lege in materia mandatelor de siguranta nationala. Deci, in acest sens trebuie sa existe 2 fluxuri distincte pe un tip de mandate si celalat."
Pentru a putea intercepta si supraveghea in continuare suspectii de infractiuni impotriva sigurantei nationale si terorism, Serviciul Roman de Informatii a fost transformat in organ de urmarie penala speciala.
Ministerul Justitiei a decis si cine ii va controla pe cei care fac interceptarile. Inalta Curte de Casatie si Justitie va trimite judecatori care sa verifice corectitudinea aplicarii mandatelor de supraveghere tehnica.