Ordonanta de urgenta in cazul interceptarilor a fost adoptata de Guvern. Mesajul lui Klaus Iohannis

×
Codul embed a fost copiat

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii s-a intrunit de urgenta. Pe ordinea de zi a fost decizia Curtii Constitutionale, care ar putea sa puna in pericol marile dosare de coruptie.

UPDATE 21:51 Guvernul a adoptat intr-o sedinta speciala ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal, a anuntat ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

UPDATE 19:45 Sedinta CSAT s-a incheiat, dupa 40 de minute. Klaus Iohannis a declarat ca ordonanta de urgenta propusa de Guvern a fost avizata favorabil. 

Consiliul Suprem de Aparare a tarii a avizat favorabil ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal, a anuntat, vineri, presedintele Klaus Iohannis.

"Consiliul Suprem de Aparare a tarii a avizat favorabil acest proiect si adoptarea lui de catre Guvern va reprezenta in acest moment o solutie, fie ea si temporara, la o problema care preocupa deopotriva institutiile statului si opinia publica", a declarat seful statului.

Citește și
SRI
Sedinta CSAT dupa decizia Curtii Constitutionale privind interceptarile. Cati inculpati au contestat deja astfel de probe
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Iohannis a explicat ca acest proiect de act normativ este destinat sa ofere, "intr-o prima etapa", o solutie pentru activitatea organelor judiciare, urmand ca, ulterior, forul legislativ sa poata avea in vedere si alte solutii pe care sa le dezbata "cu toate institutiile interesate si cu societatea civila".

"Sunt opinii potrivit carora activitatea Parchetelor, in absenta infrastructurii tehnice necesare pentru realizarea unor astfel de metode speciale de supraveghere, ar fi afectata atat din punct de vedere al operativitatii actului de urmarire penala, cat si sub aspectul administrarii unui probatoriu complet. Ordonanta de urgenta vine sa raspunda exact acestei preocupari", a aratat presedintele.

Acesta a spus ca scopul pentru care a convocat "de urgenta" CSAT a fost "pentru a analiza, dezbate si gasi solutii in timp real la situatia creata de decizia Curtii Constitutionale privind constitutionalitatea interceptarilor telefonice, cum e cunoscuta in spatiul public".

In opinia sa, aceasta problema are doua aspecte importante. "Primul tine de respectarea deciziei Curtii si de nevoia de a pune in acord legislatia cu aceasta decizie. Al doilea aspect tine de nevoia de a asigura neintrerupt cadrul legislativ pentru ca justitia sa-si faca datoria, fie ca e vorba de cazuri de securitate nationala, fie de cazuri de coruptie. Ambele aspecte sunt esentiale pentru functionarea statului de drept, iar eu, ca presedinte, m-am angajat sa fiu garantul functionarii statului de drept in Romania", a sustinut Klaus Iohannis.

Cine ne va putea asculta telefoanele

Ministerul Justitiei a anuntat deja ca in locul celor de la SRI, interceptarile vor fi facute exclusiv de politisti si procurori. Ramane insa de vazut cum vor profita demnitarii intrati in vizorul justitiei. Printre cei care ar putea beneficia de hotararea CCR se pot numara: Viorel Hrebenciuc, Sorin Oprescu, Radu Mazare sau Dan Sova.

Interceptarile vor fi facute de politisti judiciari si procurori, care insa vor folosi aparatura de la SRI, spune clar si raspicat Ministerul Justitiei. Aceasta miscare ar rezolva problema invocata de Curtea Constitutionala, si anume ca SRI nu are voie sa supravegheze suspecti in dosare penale.

Dacian Ciolos: "Este o solutie temporara pe care Guvernul o propune."

Punerea in practica insa le va da batai de cap atat politistilor, cat si celor de la SRI.

Raluca Pruna: "Noi nu impartim infrastructura, pentru ca dupa cum stiti SRI are competente pe mandatele de siguranta nationala, asa incat va fi foarte greu sa le impartim in sensul ca avem 10 servere, opt le iau eu doua iti raman tie, aceasta solutie e exclusa."

In timp ce autoritatile elaboreaza ordonante de urgenta, unii inculpati s-au hotarat sa incerce sa profite de hotararea Curtii Constitutionale si sa ceara excluderea unor interceptari din dosarele lor, aflate la instanta.

Avocata fratilor Camataru: "Am solicitat eliminarea acestor interceptari inca din faza de camera preliminara a dosarului de urmarire penala. Aceste interceptari, daca sunt scoase din context, vor da o conotatie penala si vor conduce la un mijloc de proba capabil sa conduca la o condamnare nelegala sau poate netemeinica."

Si Sorin Oprescu, cercetat pentru fapte de coruptie, a anuntat inca de joi ca la urmatorul termen va cere scoaterea pasajelor de interceptare.

Avocatul lui Sorin Oprescu: "Va conta, pentru ca reprezinta undeva la 30 la suta din materialul probator pe care se sustine acuzatia si nu doar cu privire la domnul Oprescu, cat si la ceilati din aceasta cauza."

La randul sau, avocatul lui Viorel Hrebenciuc ia in calcul aceasta varianta. Fostul lider PSD a fost interceptat in timp ce vorbea cu Dan Sova intr-un restaurant despre promulgarea unei legi de amnistie.

Viorel Hrebenciuc: "Nu am incalcat niciun fel de norma. Daca va uitati atent, astea sunt discutii pe care le faci la cafea, cum faceti si dumneavoastra. Nu, nu regret nimic din ce am vorbit."

Elena Udrea spune insa ca nu are de gand sa conteste nicio proba din dosar.

Elena Udrea: "In dosarele mele nu exista nicio interceptare cu mine, ca urmare Decizia CCR nu ma ajuta nici nu ma incurca. Cu atat mai mult imi permit o constatare, privind la toata nebunia pe care a generat-o in dezbaterea publica. Cea mai frecventa teza a celor care contesta Decizia este ca asa vor scapa coruptii.

Ce cuprinde ordonanta

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a precizat joi ca ordonanta de urgenta, elaborata impreuna cu Parchetele, cu Ministerul Public, DIICOT si DNA, prevede folosirea infastructurii SRI de catre procurori si politia judiciara fara nicio implicare a specialistilor Serviciului. Si asta pentru ca tara noastra nu are, potrivit ministrului, o alta infrastructura in materie de interceptare a comunicatiilor decat cea a SRI.

Ordonanta de urgenta va mai cuprinde si reformularea articolului din codul de procedura penala care a fost declarat neconstitutional. I se adauga un paragraf care va impune existenta unui judecator care sa verifice periodic " modul de punere in aplicare (...) a supravegherilor tehnice realizate de organele de urmarire penala"."

In ceea ce priveste operatorii de telefonie mobila, deocamdata ordonanta de guvern nu va schimba cu nimic situatia. Si asta pentru ca, acestia au oricum obligatia de a pune in executare mandatele de supraveghere.

"Nu este rolul acestei ordonante de urgenta sa detaseze efectiv procurori. Eu sper (...) ca imediat dupa adoptarea acestei ordonante de urgenta sa fim in masura sa avem un corp de politie judiciara, un corp redus, care sa fie la dispozitia procurorului si care sa fie elementul uman pe care il reclama Curtea Constitutionala in folosirea acestei infrastructuri", a adaugat Raluca Pruna.

Ordonanta nu a fost pusa in transparenta decizionala joi, deoarece nu avea inca avizul CSM si al CSAT. Ministrul Justitiei a declarat ca DIICOT si DNA vor avea nevoie de o suplimentare bugetara pentru implementarea acestei ordonante, dar si ca SRI a fost de acord ca infrastructura institutiei sa fie folosita de procurori si politia judiciara.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Sorin Oprescu a depus o plangere impotriva judecatoarei din procesul sau. Ce se va intampla cu interceptarile din dosar
Sorin Oprescu a depus o plangere impotriva judecatoarei din procesul sau. Ce se va intampla cu interceptarile din dosar

Sorin Oprescu a declarat razboi judecatoarei Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucuresti, cea care a respins contestia fostului edil la decizia de arestare preventiva.

Sedinta CSAT dupa decizia Curtii Constitutionale privind interceptarile. Cati inculpati au contestat deja astfel de probe
Sedinta CSAT dupa decizia Curtii Constitutionale privind interceptarile. Cati inculpati au contestat deja astfel de probe

Zeci de inculpati in diverse cazuri de coruptie au contestat deja interceptarile facute de Serviciul Roman de Informatii, in dosarele lor penale aflate pe rolul instantelor.

Reactia sefei DNA, dupa motivarea CCR in cazul interceptarilor. Ce s-ar putea intampla cu unele dosare aflate pe rol
Reactia sefei DNA, dupa motivarea CCR in cazul interceptarilor. Ce s-ar putea intampla cu unele dosare aflate pe rol

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, afirma, intr-un interviu acordat AGERPRES, referindu-se la decizia CCR privind interceptarile, ca orice sprijin tehnic trebuie sa fie acordat doar de procurori, politisti sau companiile de telecomunicatii.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.