Solutia gasita de Guvern, dupa motivarea CCR privind interceptarile. Ordonanta de urgenta va fi adoptata vineri
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, joi, ca Guvernul a lucrat la o ordonanta de urgenta privind interceptarile si vineri seara, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, Executivul o va adopta.
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna: "Joi, Guvernul a adoptat printr-o hotarare de Guvern regulamentul pentru aplicarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate. Aceasta lege a fost adoptata in februarie 2014, data la care trebuia sa fie adoptat si regulamentul. Iata ca astazi la capatul a 25 de luni avem un regulament care este legislatia secundara care va face posibila o aplicare corecta a legii 254. Sunt foarte multumita de acest regulament, rezultatul este unul foarte bun.
Guvernul a lucrat la o ordonanta de urgenta, a facut-o impreuna cu Parchetele, cu Ministerul Public, DIICOT si DNA. Maine (n. r. – vineri) avem CSAT si maine seara Guvernul va adopta aceasta ordonanta de urgenta.
In termen de cel mult trei luni de la data adoptarii si publicarii regulamentului vom avea toata legislatia necesara pentru o corecta aplicare a legii si pentru o corecta executare a masurilor privative de libertate.
Guvernul propune folosirea infrastructurii SRI, singura pe care o are Romania, dar cu eliminarea oricarei interventii umane din partea celor de la SRI, cu interventia exclusiva a procurorului si a politiei judiciare.
Ceea ce facem prin ordonanta de urgenta este sa folosim ceea ce avem, adica infrastructura SRI.
Infrastructura nu este complet necunoscuta celor care fac cercetare panala.
Am discutat cu SRI deoarece ei sunt proprietarii acestei infrastructuri, iar SRI-ul este de acord ca aceasta infrastructura sa fie folosita.
Legea nu a fost pusa in transaparenta decizionala deoarece nu aveam aceasta obligatie ca ministru.
Procurorii sefi ai DNA si DIICOT au comunicat ca este necesara o majorare a bugetelor.
Suplimentarea de buget nu cred ca va fi posibila in acest an. Nu este necesar sa mai cumparam niciun fel de alta aparatura.
Putem functiona in conditile de siugranta a cetateanului pentru ca activitatea de urmarie penala sa nu fie afectata.
Trebuie sa avem o dezbatere cu societatea si cu oamenii din industrie.
Exista si alte infractiuni in afara de coruptie si terorismcare au nevoie de interceptari, cum ar fi omorurile.
CSM a dat joi un punct de vedere consultativ."
Sursa: Agerpres
Etichete: guvern, interceptari, ministrul justitiei, raluca pruna,
Dată publicare:
10-03-2016 19:54