Procurorii, ingrijorati dupa ce CCR a decis ca SRI nu mai are voie sa faca interceptari. Reactia Serviciului de informatii

Ultimul update: Duminica 06 Martie 2016 06:53
Data publicarii: Joi 03 Martie 2016 14:48
Categorie: Actualitate

Anchetele in zeci de mii de dosare penale sunt in pericol sa se blocheze, iar suspectii considerati periculosi sa scape, odata ce decizia Curtii Constitutionale, prin care SRI nu mai are voie sa faca interceptari va fi publicata.

Procurorii sunt ingrijorati ca munca lor s-ar putea duce pe apa sambetei. Curtea Constitutionala a stabilit in urma cu 2 saptamani, ca numai politistul si procurorul pot asculta cetatenii suspectati ca incalca legea, iar in cateva zile ea va fi publicata Monitorul Oficial, devenind lege.

Daniel Horodniceanu, procuror sef DIICOT: "Trebuie spus raspicat ca DIICOT nu poate functiona decat concertat cu alte structuri operative partenere. Asteptam cu ingrijorare motivarea CCR privind declararea ca fiind neconstitutionala a art. 142 din codul de procedura penala, asta pentru ca suportul tehnic oferit de SRI este o componenta esentiala a suscesului investigatiilor DIICOT."

Temerea procurorilor e evidenta. In dosarele de crima organizata, interceptarile telefonice legate de transporturi de droguri, plasare de prostituate sau punerea la punct a unor atacuri armate asupra unor transporturi cu bani, sunt vitale. Fara ele, procurorilor le-ar fi mult mai greu sa documenteze un caz.

Cand Curtea Constitutionala va publica decizia prin care declara articolul neconstitutional, activitatea SRI se blocheaza partial. Asta s-ar putea intampla chiar de luni, caci motivarea Curtii este publicata la scurta vreme in Monitorul Oficial.

Kovesi, la bilantul DNA pe 2015: 431 mil. de EURO s-au dat ca mita anul trecut. Coruptia e generalizata in unele institutii

Bogdan Licu, prim-adjuns al procurorului general: "Deocamdata nu avem o strategie, asteptam motivarea Curtii Constitutionale, care speram noi va fi una cerebrala si nu va aduce disfunctii in activitatea parchetului. Am avut discutii, am gandit variante, dar asteptam motivarea CCR si apoi vedem ce este de facut."

Si SRI recunoaste problemele care pot aparea: "Aceste activitati presupun o importanta resursa de oameni si echipamente specializate, care nu se poate construi in scurt timp, existand riscul aparitiei unor disfunctii majore in activitatea multor institutii ale statului, angrenate inclusiv in lupta impotriva coruptiei."

Singurii care nu depind de SRI sunt procurorii DNA.

"Este posibil ca in urma motivarii acestei decizii sa fim nevoiti sa extindem numarul persoanelor care lucreaza la acest serviciu tehnic si de asemenea intarim serviciul, pentru ca am avut situatii in care am lucrat si cu alte institutii pentru punerea in aplicare a acestor autorizatii", a afirmat Kovesi, dupa prezentarea bilantului DIICOT.

Anul trecut DNA a organizat doua licitatii publice prin care a cumparat aparatura de inregistrat, microfoane si statii radio, in valoare de aproximativ 500.000 de lei.

Pe 16 februarie, plenul CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de procedura penala care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de "organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei", ci si de "alte organe specializate ale statului".

 

Raluca Pruna o va propune pe Laura Kovesi pentru un nou mandat la DNA.

Raluca Pruna o va propune pe Laura Kovesi pentru un nou mandat la DNA. " Inteleg sa iau act de performanta sustinuta"

accident

Accident pe A1, cu un mort și 4 răniți. Șoferul se ducea la un concurs automobilistic

Mihai Şora: Copiii din „experimentul lalelelor“ nu vor fi oameni liberi

Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Fum la unul dintre motoare. Reacția Blue Air

Blocurile de locuințe vor trebui dotate cu spații de colectare selectivă a deșeurilor

Preot din Cluj, găsit mort într-o fântână adâncă de 10 metri. O anchetă a fost deschisă

Coloană de 5 kilometri pe autostrada Timişoara-Arad, după un accident: un mort și 4 răniți

bataie

Pedeapsa primită de un tată din Iași, după ce fiica lui a reclamat la poliție că o bate

România şi Bulgaria, cele mai slabe sisteme feroviare din Europa

Amenda pe care o riscă asociațiile de proprietari din Oradea dacă nu curăță spațiile verzi

Detaliul la care trebuie să fim atenți înainte de a cumpăra o locuință în fază de proiect

Premii internaționale pentru copiii României, pregătiți de doi soți pasionați de taekwondo

Mii de suedezi l-au comemorat pe DJ Avicii și au dansat pe muzica lui