Exista in sfarsit in Romania un numar de telefon gratuit, valabil in toate retelele, pentru salvarea animalelor salbatice, accidentate in diverse imprejurari.

Notati-va asadar numarul si nu va incercati talentele de veterinar pe salbaticiuni aflate in suferinta, fie ele pasari sau patrupede ranite. Mii de animale mor anual, pana sa ajunga in grija specialistilor. Doua asociatii din Targu Mures au reusit sa infiinteze acest serviciu de tip 112, pentru a salva eficient fapturi in impas!

SOS ANIMALE SALBATICE: 0722.533.816

In lumea salbaticiunilor, in special pasarile sunt expuse accidentelor de tot felul. Pentru recuperarea lor, la cativa kilometri de Targu Mures, a fost infiintat un centru veterinar, de unde, dupa ingrijiri, animalele sunt eliberate in natura. Sunt aduse aici pasari ranite din toata tara.

Reka Komaromi, biolog: "Cel mai cel caz e al unui corb alb gasit in sudul tarii si ajuns la noi intr-o stare critica, dar din fericire am reusit sa-l reabilitam."

Din pacate, nu toate animalele care ajung in grija specialistilor din Targu Mures pot fi recuperate: de obicei, oamenii care gasesc un animal ranit nu stiu ce sa faca si cui sa se adreseze.

Zeitz Robert, ecolog:
"Este foarte important ca animalele salbatice care sunt gasite sa ajunga cat mai repede in maini care se pricep. Pot sa spun ca 90 la suta din cazurile cand animalele sunt eutanasiate sau sunt pur si simplu mor, sunt din cauza ca boala lor este atat de avansata ca nu se poate ajuta."

Telefonul 0722.533.816, pus acum gratuit la dispozitia oamenilor cu suflet, ar putea schimba lucrurile.

Pentru a se interveni rapid, este nevoie si de voluntari. Asociatiile din targu mures vor organiza cursuri de pregatire pentru medicii veterinari interesati sa se specializeze in tratarea animalelor salbatice.

Dr. Borka Levente, medic veterinar: "Formarea unei retele din medici veterinari voluntari este foare importanta pentru ca incercari individuale au existat si pana acum, in schimb in forma organizata se poate creste randamentul."

Proiectul retelei a costat peste 116.000 de euro: aproape 90 % din suma provine din fondurile speciale destinate organizatiilor nonguvernamentale.