Ce este „Dosarul Hidra”, cazul care l-a făcut celebru pe Traian Berbeceanu
Traian Berbeceanu, actualul prefect al Bucureștiului, este unul dintre cei mai cunoscuți polițiști români datorită cazurilor în care a fost implicat. Și-a dobândit notorietatea odată cu Dosarul Hidra, la care a lucrat alături de Laura Codruța Kovesi.
Aproape 50 de persoane au fost implicate în anii 2000 într-o grupare infracțională care a prejudiciat bugetul de stat cu 12,5 de milioane de lei prin delapidare, spălare de bani și evaziune fiscală, plus alte câteva milioane de lei pagube pentru combinatul siderurgic de la Hunedoara, în urma afacerilor ilegale cu fier vechi.
Gruparea a fost destructurată în 2006 în urma unor percheziții coordonate de comisarul Traian Berbeceanu, pe atunci șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Berbeceanu a colaborat în Dosarul Hidra cu Laura Codruța Kovesi, actualul procuror șef european, în acea vreme procuror șef delegat al DIICOT Sibiu.
Dosarul trimis în instanță în 2007, an în care Traian Berbeceanu a fost numit polițistul anului, se judecă și în vremea de astăzi. În primă instanță, cei 46 de membri ai grupării mafiote au primit pedepse de până la 14 ani de închisoare.
DIICOT i-a înscenat un dosar, din răzbunare
Berbeceanu și-a clădit o imagine de luptător cu interlopii, dar aceasta i-a adus și probleme.
La începutul anului 2013, a fost acuzat că a sprijinit la rândul său anumite rețele criminale. Traian Berbeceanu a negat acuzațiile. A fost însă arestat și judecat.
DNA a descoperit însă că totul era o înscenare pusă la cale de DIICOT, iar instanța l-a exonerat de orice vină. Fostul șef DIICOT Alba, un polițist și un fost procuror, cei care i-au înscenat dosarul, din răzbunare, au fost condamnați.
Traian Berbeceanu a fost eliberat și s-a pensionat în 2018. A avut timp să scrie o carte și să posteze pe Facebook. Printre altele, a descris condițiile groaznice din închisoare.
Cartea sa, “Radiografia unei mârșăvii judiciare”, a devenit bestseller. Lansată în mai multe orașe, a fost cumpărată în zeci de mii de exemplare.
Dar autorul nu a rămas mult la pensie. Fostul comisar a fost numit la sfârșitul anului trecut șef de cabinet al ministrului Afacerilor Interne, iar acum a ajuns prefect al Bucureștiului.