Ce are special varza românească față de cea de import. Anul acesta se vinde și cu 3 lei kilogramul
Varza românească a câștigat lupta cu cea din import. Dacă anii trecuți piețele noastre erau pline cu varză din Europa, în special Macedonia și Grecia, acum se caută cea autohtonă.
Iar fermierii care au mizat pe această cultură trag linie – în primul rând au avut câștiguri însemnate, iar marfa nu a mai ajuns hrană pentru animale sau îngrășământ, ca anul trecut.
„În primul rând diferă gustul românesc de calitatea de la export. Varza se face la 2 kg, 2 kg jumate, e uniformă.”
În zona legumicolă de la Moțăței, judeţul Dolj, fermierii adună ultimele verze de primăvară. Pentru că cererea este mare, nu mai merg cu marfa la piaţă, ci o dau direct din câmp. Dacă anul trecut kilogramul de varză era câţiva bani, anul acesta se vinde cu 2-3 lei.
- Uitați miezul nu emite tijă florală, subțire la frunză, gust plăcut.
- Varza de export cum este?
- E mai tăioasă, mai groasă la frunză, nu are gust.
Un fermier are un hectar cu varză de primăvară. A mizat pe seminţe olandeze, care merg de minune pe pământurile din sudul ţării. El recunoaşte că a avut un an bun, iar la sfârşit de sezon a rămas cu 70-80 de mii de lei. Banii o să îi investească tot în cultura de varză, dar…de toamnă.
Marian Vasile, fermier: „Așa ar trebui să meargă plantele la noi, a plecat la 2 lei, 2 lei 50, nu e un preț exagerat de scump, e un preț corect pentru noi ca producători ca să rezistăm în continuare, fata de anul trecut la 40 de bani.”
Anul trecut, spun producătorii, nu au avut unde să îşi vândă marfa.
Mircea Pîșleag, fermier: „Ne-a încurcat și pandemia pentru că mulți oameni care trebuiau să vină la piața nu puteau să vină, le interzicea să meargă. Degeaba ne-a dat nouă voie producătorilor dacă nu aveam desfacere.”
Fermierii au fost ajutaţi de scăderea importurilor.
Mircea Pîșleag, fermier: „Dacă acum nu au mai adus varza multă din import, au rămas produsele noastre pe piața.”
Aurel Târâș, inginer agronom: „Un an deosebit de bun…din punct de vedere climatic trebuie să recunoaștem că nu a fost așa bun, dar din punct de vedere al vânzărilor, faptul că nu a fost varza s-a vândut la prețurile astea.”
În ultimii ani, în ţara noastră s-a cultivat varza pe 11 – 13 mii de hectare.