Cazul legumelor congelate retrase de pe piață. Rezultatele analizelor de laborator

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 11 Iulie 2018 14:45
Categorie: Actualitate

Au apărut primele rezultate în ancheta produselor congelate suspectate că ar avea o bacterie periculoasă.

Autoritatea Sanitar Veterinară a făcut analize pentru o parte dintre ele şi anunţă că nu sunt infectate. Încă de săptămâna trecută, mai multe lanţuri de magazine au anunţat, pe rând, că au retras de la raft preventiv legume şi fructe congelate, după ce în Europa 9 oameni au murit şi alte câteva zeci s-au îmbolnăvit.

Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a testat în ultimele zile fasole verde tăiată, broccoli, ardei gras fâșii, porumb dulce şi amestec mexican de legume de la mai multe magazine. Rezultatele de laborator au ieşit negative pentru prezenţa Listeria monocytogenes.

În urmă cu patru zile, Lidl, Penny şi Metro au anunţat că au retras mai multe tipuri de legume, printre care fasole, spanac şi mazăre, după o alertă data de autorităţile europene. Clienţii au fost anunţaţi să aducă produsele înapoi, dacă le mai aveau acasă.

Apoi şi MegaImage, Carrefour şi Profi au făcut anunţuri similare, pentru mai multe amestecuri de legume, fasole şi chiar fructe: căpşuni şi vişine congelate.

Inspectorii sanitar-veterinari din toată ţara continuă ancheta. Au fost prelevate probe şi de la ultimele produse care au intrat pe lista celor retrase de la rafturi. Iar rezultatele finale vor apărea, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Alerta a pornit de la fabrica Greenyard din Ungaria. Legumele congelate produse acolo au început să fie contaminate încă din august 2016, iar producătorul a anunţat recent retragerea mai multor loturi. În ultimele luni, 9 oameni din mai multe ţări europene au murit din cauza infectării cu Listeria şi au fost raportate peste 30 de îmbolnăviri.

Medicii ne recomandă să consumăm doar produse congelate certificate, cu eticheta clară privind producţia, transportul şi depozitarea. În plus, să folosim tot produsul după decongelare.

Valeria Herdea, medic de familie: “Atunci când le luăm acasă avem nevoie să le preparăm, atenţie, nu să le păstrăm, să le decongelăm, să le recongelam. Odată decongelate, se aruncă. Pot fi infecţii digestive foarte urâte, pot exista foarte multe boli care privesc tubul digestiv.”

În plus, medicii ne recomandă să fierbem legumele. În urma acestui proces, bacteria dispare. Atenţie sporită, aşadar, la fructele congelate care nu provin din sursă sigură, care nu sunt supuse unui tratament termic.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
masina de politie
Polițist rănit în timul unei urmăriri. Un fugar a intrat în mașina lui
Kovesi, locul 2 la votul din Consiliul UE. România a votat pentru candidatul francez
Jucărie periculoasă, scoasă dintr-un supermarket. „Risc de sufocare pentru bebeluși”
Momentul în care ”Pian”, șeful clanului Duduianu, calcă un tânăr pe trecerea de pietoni
Comoara din Marea Neagră pe care românii nu sunt capabili să o valorifice. „E mai rar”
Un român din Italia și-a distrus mașina de față cu carabinierii, după ce i-au sechestrat-o
muncitori
O mare companie și-a verificat angajații în concediu medical. Câți erau de fapt bolnavi
Amprentă, poză și CIP obligatoriu. Când ne schimbăm buletinele
Autostrada urbană, care stă în beznă de 2 luni, are noi probleme: o parte se scufundă
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a murit fetița de 12 ani după ce a căzut din microbuz
Microsoft dezvăluie că România a fost atacată cibernetic de gruparea apropiată Rusiei
Gafă de proporții la Burberry: obiect vestimentar lansat la Londra, ținta criticilor