Cazul femeii care s-a aruncat in gol saptamana trecuta arata lipsurile grave ale ISU. Solutiile propuse de Raed Arafat

×
Codul embed a fost copiat

Cazul Elenei Ionescu, femeia care a murit dupa ce a cazut de pe un bloc, chiar in centrul Bucurestiului, a scos la iveala inca o data, lipsurile grave de tehnica si personal, ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Desi toate lumea vorbeste numai despre pernele pneumatice pentru salvare la inaltime, acestea sunt cea mai mica grija a medicul Raed Arafat, care a confirmat intr-o conferinta de presa, ca a identificat multe alte vulnerabilitati. Cea mai grava ar fi in cazul unor misiunilor de salvare de lunga durata, in tuneluri, cum sunt cele de la metrou de pilda.

Tragedia de la sfarsitul saptamanii a scos in evidenta doar unul dintre neajunsurile pompierilor: salteaua pneumatica. Folosita rar pentru salvari voluntare, adica atunci cand o persoana este prinsa intr-o cladire, la inaltime si nu poate iesi decat pe geam, salteaua a disparut aproape in totalitate din dotare. La fel de adevarat este ca au aparut platformele care pot fi urcate pe un brat telescopic pana la 30 de metri. Lipsurile sunt cunoscute. Responsabilii promit ca vor cumpara echipamente, insa in timp...

Raed Arafat ,
Secretar de Stat in MAI: "In urmatoarea perioada, avem domenii de achizitiie pe cautare salvare. Aici include cautare salvare de la inaltime, de sub daramaturi, perne, echip de alpinism, masini de salvare grea, din pacate devin eligibile cu urmatorii 2 ani."

Asadar in doi ani pompierii vor putea interveni cu tehnica noua daca se produce un accident in munti sau are loc un cutremur soldat cu prabusirea unor cladiri. Pana atunci se lucreaza cu dotarea in prag de casare. Probleme mari pot aparea si in cazul unor inundatii de proportii.

Raed Arafat "Suma pe care o putem cheltui e de pana la 50 de milioane de euro si ca dovada ca s-a lucrat va rog sa consultati siteul de achizitii publice si o sa gasiti peste 30 de articole care sunt puse pentru achizitii pana la finalul anului pe acorduri cadru si care prima deschidere va fi in 5 iunie."

Citește și
femeie pe bloc
A cazut in gol dupa 35 de ore de amenintari. Mama care intrase in depresie dupa moartea fiicei si-a pus capat zilelor
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Si mai grav ar fi daca ar izbucni un incendiu in subteranele metroului. In situatia actuala nu pot sa stea in galerii o perioada indelungata pentru ca nu au echipamente de respirat.

Raed Arafat: "MAI a alocat deja 375.000 de euro si 40 de echipamente urmeaza sa sper, in maxim o luna, sa fie livrate la ISU Bucuresti-Ilfov. Pentru ca acolo am identificat o vulnerabilitate si o lipsa foarte serioasa a unui tip de echipamente. "

Concluzia este ca din 2007, de cand exista Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, si pana astazi, problemele nu s-au schimbat. Nu sunt suficienti angajati, nu sunt suficiente materiale iar cele existente sunt prea vechi. Cu alte cuvinte degeaba exista bunavointa.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Raed Arafat a prezentat raportul privind tragedia de pe Calea Victoriei.
Raed Arafat a prezentat raportul privind tragedia de pe Calea Victoriei. "Salvatorii nu ar trebui criticati, ci apreciati"

La doua zile de la tragedia petrecuta in centrul Bucurestiului, autoritatile vin cu precizari. ''Echipele de salvatori au facut tot ce, a fost omeneste posibil in cazul femeii, care s-a prabusit in gol pe Calea Victoriei.''

A cazut in gol dupa 35 de ore de amenintari. Mama care intrase in depresie dupa moartea fiicei si-a pus capat zilelor
A cazut in gol dupa 35 de ore de amenintari. Mama care intrase in depresie dupa moartea fiicei si-a pus capat zilelor

Dupa 35 de ore petrecute pe acoperisul unui bloc de opt etaje de pe Calea Victoriei, o femeie a decis sa isi puna capat zilelor.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.