Cât de multă pâine mănâncă românii. Oamenii cumpără tot mai puține franzele cu fiecare an care trece
Românii par să nu mai fie adepții expresiei „nicio masă fără pâine”. Deși producție este, oamenii cumpără tot mai puține franzele cu fiecare an care trece.
Scăderea cea mai mare se vede anul acesta. În primele șase luni din 2022, o familie a cumpărat, în medie, cu nouă pâini mai puțin decât anul trecut.
Suntem mai cumpătați, spun cei din industria de panificație și cumpărăm cât ne trebuie, atât pentru sănătate, dar și pentru a reduce din risipa alimentară.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Românii taie din porția de pâine
Deși consumăm mai puțină pâine, ea rămâne preferata multor români. Mâncam franzela goală, dar și în combinații la care străinii se uită ciudat.
Britanicii sau spaniolii de pildă, mănâncă de două ori mai puțină pâine decât noi. Anul acesta însă, am tăiat serios din porții.
Român: „Una e suficientă. Dacâ mâncăm multă pâine îngrașă. Acum câțiva ani, mai multă. Acum am redus”.
Român: „Una la două zile”.
Tot mai mulți români ajung la concluzia că sunt suficiente câteva felii de pâine la masă sau deloc.
Așa că sunt mai cumpătați când merg la cumpărături. Cele 30.000 de franzele care se coc zilnic într-o brutărie de lângă București, de exemplu, se vând mai greu decât anul trecut. Clienții vin, dar cer mai puțin.
Yașar Muhammed, administratorul unei fabrici de pâine: „Față de anul trecut e mai scăzut cu 15%. În loc de șase pâini ia omul patru pâini. S-a redus porția la fiecare”.
De altfel, de câțiva ani încoace românii cumpără mai puțină pâine, dar scăderile au fost mici de la un an la altul. Până acum, când scăderea a fost abruptă.
Câtă pâine mănâncă românii
Ca să vă faceți o idee, în 2017 o familie cumpăra, în medie, într-un an, 88 de kilograme de pâine.
Anul trecut, cantitatea a ajuns 83 de kilograme. Și doar în primele șase luni ale acestui an s-a mai redus cu trei kilograme.
Practic, față de acum cinci ani, anul acesta de pe masa unei familii au dispărut opt kilograme de pâine. Adică echivalentul unui raft.
Cei din industria de panificație estimează o scădere și mai mare a consumului.
De 4-5 kilograme față de anul trecut. Creșterea constantă a prețului a determinat în special populația din mediul rural să cumpere mai puțin. Compensează cu pâine făcută în casă, ori cu mămăligă.
Andreea Carmen Ciobanu, șef de producție la o brutărie: „Clienții diferă. Sunt cei în vârstă, care consumă mai puțin din cauza pensiilor mici. Cumpără într-o zi o pâine, mai vin la două zile și mai cumpără iar o pâine. Preferă să facă o mămăliguță. Ne organizăm în funcție de clienți. Să nu rămână pentru a doua zi”.
Român: „O pâine o mănânc. Îmi ajunge într-o zi. Facem acasă turte, pâine, mai facem mămăligă”.
Î: Mămăligă faceți?
Femeie: „Da, facem. Dau la câine, mai mâncam și noi. Mai fac acu la rolă, la aragaz mai fac pâine, mai facem o plăcintă”.
În același timp, mulți au înțeles că nu e sănătos să mănânce pâine la orice masă și în orice combinație alimentară.
De altfel, nutriționiștii atrag de mult atenția că pâinea albă poate fi la fel de dăunătoare ca excesul de zahăr .