Cartofii noi vor ajunge în piețe. De ce kilogramul ar putea costa DUBLU faţă de supermarket
A început sezonul cartofilor noi. Fermierii din localitatea Călărași, judeţul Dolj, au început deja să-i recolteze, iar producția va ajunge în zilele următoare în piețe.
Din cauza zăpezii târzii, oamenii se plâng că recoltarea a fost întârziată chiar și cu zece zile.
Zăpadă căzută în urma cu câteva săptămâni a afectat plantele, astfel că recoltarea a întârziat.
Agricultor: ”Zăpadă atât am avut-o aici, de 25 cm, și a rupt o dată arcadele de la folie și le-am pus înapoi, altă muncă. Deci erau vânduți de cel puțin 10 zile”.
Printre agricultori am găsit-o și pe doamna Florentina. A cultivat cartofi în solarii, iar mare parte din recoltă a ajuns deja în piețe.
Femeia spune că în zilele următoare va scoate la vânzare alte trei tone de cartofi noi.
”A fost foarte greu”
Florentina Gheorghiță, fermier: ”Cu toate că a fost foarte greu pentru că nu ne-a ajutat timpul, fiind zăpadă, ger, ne-au înghețat de 2 ori, dar mulțumim lui Dumnezeu a fost bine. Ne-a ajutat și prețul, i-am vândut foarte bine, într-un cuvânt suntem mulțumiți”.
Și domnul Costel vă începe recoltarea. Din cei șase mii de metri pătrați cultivați se așteaptă să strângă până la 15 tone.
Cu toate acestea, fermierului îi este teamă că va rămâne cu marfa nevândută și nu își va recupera investiția.
Singura speranță a acestuia de a mai face profit este să exporte marfa în Polonia, dar acum, cu epidemia de coronavirus, nu mai are siguranță.
Costel Gaulea, fermier: ”Sezonul acesta agricol a început un pic mai rău decât altele datorită climei. Clima a început să ne facă mari probleme, noi neavând atâția bani ca afară sau să ne ajute statul cu ceva, a început cât de cât rău”.
3 lei în supermarket, 7 lei în piețe
Specialiștii spun că dezvoltarea plantelor a fost întârziată din cauza vremii, dar au și vesti bune.
Tudor Ion, inginer la Camera Agricolă Călărași: ”A fost producția foarte bună la solarii, a depășit 20 de tone pe hectar. Producția sper să fie bună, dar sunt mai târziu cu cel puțin 2 săptămâni”.
În supermarketuri un kilogram de cartofi costă 3 lei, dar producătorii locali vor să vândă în piețe la un preț mai mult decât dublu, de cel puțin 7 lei.