Ministrul Dan vrea ”un pas în spate” de la Șeful Serviciului Omoruri, cel care a criticat modificarea Codului Penal

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 09 Ianuarie 2018 14:33
Categorie: Actualitate
Radu Gavriș

După scandalul agentului de la rutieră, acuzat de pedofilie, ministrul de Interne a spus că se aşteaptă ca şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Radu Gavriş, precum şi şeful de la Control Intern al Brigăzii Rutiere "să facă un pas în spate".

”Aștept din partea Serviciului Omoruri să extindă cercetările față de toate situațiile în care există indicii că au fost săvârșite de polițistul agresor și care nu au fost finalizate până acum.

Cred, de asemenea, că o informare a corectă opiniei publice referitor la stadiul anchetei trebuie să aibă loc cu audierea de astăzi din instanță, pentru a nu ne limita doar la transmiterea de informații în mod selectiv către mass-media, pe surse.

Spun că aștept din partea Serviciului Omoruri, pentru că aștept ca șeful acestui serviciu să facă un pas în spate. Așa cum aștept să facă acest pas în spate și șeful de la Control Intern din cadrul Brigăzii Rutiere” - a spus Carmen Dan în conferința de presă de marți în care a solicitat premierului să-l demită pe șeful Poliției Române, chestorul Bogdan Despescu.

Șeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Radu Gavriş, de la care ministrul Carmen Dan a cerut să facă ”un pas în spate” este cel care, în decembrie 2017, a vorbit într-un interviu televizat despre efectele pe care le vor avea modificările aduse codurilor penale.

Gavriș a spus atunci, potrivit News.ro, că acele afirmații reprezintă doar o părere personală a poliţistului şi nu poziţia instituţiei.

Excluderea camerelor de supraveghere din mijloacele de probă ar duce înapoi sistemul judiciar cu 20 de ani. În anii 90, la începutul anilor 2000, orice faptă din spaţiul public risca să rămână cu autor necunoscut. Pe scurt, un autor de omor, pedofil, orice infracţiune gravă cu care ne ocupăm şi pentru care pot să vorbesc poate să rămână în continuare în libertate şi să comită aceste fapte”, a spus comisarul Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, pentru Digi24, potrivit News.ro.

În replică, ministrul Carmen Dan spunea în decembrie că poliţiştii ar trebui să stea departe de sfera politică şi să aibă anumite reţineri impuse de funcţia pe care o au.

„Eu îmi doresc în această conjuctură care s-a politizat foarte mult ca poliţiştii să fie reţinuţi şi să înţeleagă că sunt cei care aplică legea şi că această meserie impune nişte rigori. (...) Eu cred că rigorile acestei funcţii impun o anumită reţinere, eu cred că poliţiştii trebuie să se ţină departe de sfera politică şi atât timp cât şi-a expus (Radu Gavriş, n.r.) public o părere personală fiind cunoscut ca un bun profesionist, şi-a adus singur un deserviciu. (...) Nu se face o anchetă, este un poliţist crae şi-a exprimat un punct de vedere. Repet, nu i-am dat eu acel mandat”, a mai spus Carmen Dan.

Ministrul de Interne a adăugat că un ministru membru al unui partid politic nu va „dezlănţui un jihad împotriva unui poliţist specialist care şi-a expus public o părere”, ci doar subliniază faptul că el ar fi trebuit să rămână poliţist şi să nu intre în dezbateri politice.

„Nu aşteptaţi ca un ministru membru al unui partid politic să dezlănţuie acum un jihad împotriva unui poliţist specialist, recunoscut, care a ieşit şi şi-a expus public o părere personală. Eu spun că trebuia să existe reţinere, să se înţeleagă că pe acest subiect care presupune multă discuţie în tema politicului ar fi trebuit să rămână ceea ce este, un poliţist bun, un specialist bun”, a subliniat Dan.

Modificarea Codului Penal, prioritatea zero a PSD și ALDE pentru începutul anului 2018

În ciuda tuturor criticilor din ţară şi din afara ei, cei din coaliţia PSD şi ALDE vor să modifice, chiar din ianuarie, Codul Penal şi să îl îmblânzească la capitolul corupţie.

Abuzul în serviciu ar putea fi redefinit, iar aleşii ar putea ieşi din vizorul procurorilor, dacă vor reuşi să se autoexcludă din rândul funcţionarilor publici. Tot în 2018, liderii PSD, PNL şi ALDE sunt cu ochii pe instanțe, de unde îşi vor afla sentinţele.

Prioritarea ZERO a liderilor coaliţiei guvernamentale pare să fie modificarea Codului PENAL. Este şi motivul pentru care, la finalul lunii ianuarie, ar putea scurta vacanţa aleşilor pentru o sesiune extraordinară în acest sens. Responsabil de toate aceste schimbări este acelaşi Florin Iordache, care a modificat deja cele trei legi ale justiţiei. Anul trecut, a refuzat să discute cu presa despre subiect.

Radu Gavriș Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro Pro TV

USR, despre modificarea Codurilor Penale, varianta PSD: Dacă ar fi fost în vigoare, pedofilul ar fi rămas în libertate
USR, despre modificarea Codurilor Penale, varianta PSD: Dacă ar fi fost în vigoare, pedofilul ar fi rămas în libertate
Modificarea Codului Penal, prioritatea zero a PSD și ALDE pentru începutul anului 2018
Modificarea Codului Penal, prioritatea zero a PSD și ALDE pentru începutul anului 2018
Codul Penal, în viziunea PSD-ALDE: suspecţii de corupţie vor fi protejaţi şi avertizaţi din timp
Codul Penal, în viziunea PSD-ALDE: suspecţii de corupţie vor fi protejaţi şi avertizaţi din timp
Ministerul Justiţiei lucrează la modificarea Codului Penal pe abuzul în serviciu şi neglijenţa în serviciu
Ministerul Justiţiei lucrează la modificarea Codului Penal pe abuzul în serviciu şi neglijenţa în serviciu
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident TIR
Un TIR cu carne s-a răsturnat la marginea drumului, în Hunedoara. Șoferul, blocat în cabină
APADOR-CH cere dezbaterea publică a ordonanţei de modificare a codurilor penale
Arsenalul găsit în casa unui arădean. Avea 69 de săbii şi multe alte arme
LOTO 6/49. Numerele extrase joi, 13 decembrie 2018
Un bărbat din Suceava trimitea droguri pe fundul putinilor cu murături şi brânză
Revelioane exotice, chiar și în București. Cât trebuie să scoateți din buzunar
trafic Iasi
Ieşean condamnat să facă două fapte bune, după ce a bătut un medic în trafic
Ce metode folosesc hoţii de Sărbători. Chiar şi "bătrâneii inofensivi" pot fi infractori
Ultima versiune a metodei ”accidentul”. O bătrână a rămas fără 11.000 de euro
Puiul de leu găsit în portbagaj va avea ocazia să își facă prieteni noi
Localitatea din România terorizată de hoți: "Ăștia nu sunt oameni". Ce au făcut bandiții
Alertă în Titu, după ce o țeavă de gaze s-a fisurat. Localnicii au fost evacuați