Codul Penal, în viziunea PSD-ALDE: suspecţii de corupţie vor fi protejaţi şi avertizaţi din timp
Anchete la vedere şi suspecţi de-a dreapta procurorilor. Asta îşi doreşte coaliţia PSD-ALDE iar parlamentarii puterii nu se opresc aici.
Vor să modifice codurile penale, astfel încât politicienii şi funcţionarii corupţi să nu mai fie arestaţi preventiv, iar martorii mincinoşi să nu mai fie pedepsiţi. Mai grav este că probele descoperite întâmplător de procurori vor trebui distruse şi nu transformate în dovezi, dacă nu au legătură cu dosarul în care s-a făcut percheziţia.
Opoziţia formulează critici dure iar şefa procurorilor anticorupţie, Laura Codruta Kovesi, susţine că prin acest demers se va semna actul de deces al DNA.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Modificarea legilor justiţiei a fost doar jumătate din misiunea trasată de liderii PSD şi ALDE lui Florin Iordache. Joi, în prima zi de doliu naţional, fostul ministru "Altă întrebare" şi-a chemat colegii la comisie specială pentru că vrea să modifice, la fel de repede şi fără să ţină cont de critici, Codul Penal şi Codul de procedura penală. Pretextul invocat: o directivă europeană care vorbeşte despre prezumpţia de nevinovăţie.
O primă propunere controversată a celor de la PSD şi ALDE vizează... "ancheta cu zurgalăi", după cum au numit-o cei din opoziţie. Aceasta îi obliga pe procurori să avertizeze suspectul că este cercetat şi el are astfel dreptul să afle cum este investigat şi ce probe se adună împotriva lui. Orice probă strânsă fără respectarea acestor obligaţii va fi anulată de instanţă.
Laura Codruta Kovesi, procurorul şef al DNA: "De exemplu, un primar sau un preşedinte de consiliu judeţean bănuit de luare de mită va trebui anunţat imediat că se fac cercetări împotriva lui". Citeşte aici restul declaraţiei şefei DNA.
De asemenea, politicienii nu vor să îşi mai vadă colegii suspectaţi de fapte de corupţie arestaţi preventiv, aşa că modifica legea. Doar cei bănuiţi că au comis infracţiuni cu violenţă mai pot fi trimişi după gratii preventiv câte 30 de zile. Pe de altă parte, aleşii puterii doresc să cenzureze cât mai mult informaţiile publice din dosare, precum şi prezentarea persoanelor suspectate de săvârşirea unor infracţiuni purtând cătuşe. La acest capitol este vizata şi presa.
Stelian Ion, deputat USR:"Aceste propuneri sunt de o gravitate inimaginabilă. Dacă ar fi adoptate aceste propuneri, practic s-ar închide foarte multe dosare..."
Un alt amendament propus şi criticat deja pentru că ar putea duce la intimidarea martorilor prevede ca audierea acestora se va face în prezenţa inculpatului. Asta înseamnă că dacă, spre exemplu, vorbim despre un dosar de trafic de persoane, inclupatul - care se presupune că este şi şeful grupului de crimă organizată - va putea participa la audierea victimelor sale. Iar mărturia mincinoasă, pentru care şeful Senatului Calin Popescu Tariceanu este judecat de instanţă supremă nu va mai fi infracţiune.
Pe de altă parte, un procuror nu mai poate folosi ca până acum informaţiile obţinute la percheziţiile informatice, dacă probele nu au legătură cu infracţiunea pentru care se realizează urmărirea penală. De exemplu, un suspect cercertat pentru o presupusă mita poate răsuflă uşurat atunci când procurorii descoperă în calculatorul său filmuleţe şi fotografii cu minori abuzaţi. Anchetatorii nu numai că nu îi pot deschide un nou dosar penal, ba chiar sunt obligaţi să distrugă dovezile.
George Dirca, senator USR: "Practic, datele informatice din dosarul Tel Drum care îl vizează pe Dragnea nu mai pot fi folosite, parchetul fiind obligat să le şteargă în totalitate, ca şi când nu le-ar fi găsit niciodată."
Laura Codruta Kovesi, procurorul şef al DNA: "Practic se urmăreşte reducerea capacităţii procurorilor de a dovedi infracţiunile, aşa că se poate că DNA-ul să se închidă”.
Şi preşedintele Iohannis a reacţionat: „Din capul locului mi-am exprimat scepticismul în privința acestor modificări, care mie mi se par prea ample și făcute la prea mare viteză. Eu nu pot decât să recomand Parlamentului să abordeze cu maximă răspundere aceste modificări legislative, fiindcă ele vor avea efecte pe termen lung”, a spus Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles. Declaraţia completă, aici.
Discuţiile pe aceste subiecte vor fi reluate lunea viitoare, în Comisia condusă de Florin Iordache.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, dna, ancheta, Parlament, cod penal, coruptie, modificari, florin iordache, probe, martori,
Dată publicare:
14-12-2017 19:48