Carmen Dan, criticată dur după ce a cerut demiterea celui care l-a prins pe Eugen Stan


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 09 Ianuarie 2018 09:52
Categorie: Stiri actuale

Carmen Dan a cerut demiterea şefului Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu.

Însă chestorul are rang de secretar de stat, iar măsura poate fi luată doar de premier, care vrea să discute cu el înaintea unei eventuale demiteri. Intrată parcă în criză de timp, Carmen Dan vrea să găsească repede un vinovat pentru hibele din sistemul pe care îl conduce de un an.

Aşa că a acuzat conducerea Brigăzii Rutiere, dar şi Serviciul Omoruri, cel care a făcut ancheta. Până acum însă, şeful direct al agentului arestat a fost singurul suspendat din funcţie.

Premierul a anunțat că va avea miercuri o discuție cu Bogdan Despescu și de abia apoi va lua o hotărâre.

Supărarea şefei de la Interne, care l-a acuzat pe şeful Poliției Române că nu comunică aşa cum ar trebui, i-a surprins chiar şi pe sindicaliştii din poliţie.

Dumitru Coarnă: ''E o decizie clar de natură politică, nicidecum o decizie profesională sau care trebuia analizată într-o anumită cheie. Încă de ieri, de când am văzut declaraţia domnului Dragnea, încheia ţintirii funcţiei de şef al poliţiei şi doamna Carmen Dan s-a executat, este un bun executant din punct de vedere politic, este singurul merit care o recomandă pe doamna Carmen Dan, în rest nu, nu înţelege lucruri multe. Ca siimplu cetățean, îţi pui problema: ”domnule, demiţi un şef de poliţie în momentul în care ajunge la autor?”."

Însă Carmen Dan caută cu înverşunare vina oriunde în afară de propriul fotoliu. Aşa că a prins momentul şi i-a cerut şi şefului serviciului Omoruri să îşi dea demisia. Radu Gavriş a găsit autorul agresiunilor sexuale în 72 de ore şi a stabilit în acelaşi timp şi că suspectul are legătură cu alte trei cazuri.

Decizia de-a dreptul curioasă vine însă la mai puţin de o lună de când şeful de la Omoruri a criticat modificarea Codurilor penale, care ar îngreuna munca poliţiştilor şi ar ajuta infractorii.

La vremea respectivă, Carmen Dan s-a arătat deranjată de faptul că un subordonat are alte păreri decât cele ale PSD, iar acum încearcă să obţină schimbarea lui din funcţie.

Printre altele, serviciul Omoruri, condus de Radu Gavriş, a rezolvat cazuri rămase cu autor necunoscut de mai bine de zece ani şi a reuşit să îl prindă pe Vitalie Proca, individul care a împuşcat un tânăr din Capitală cu un AK-47, în 2012. Iar în 2015, acelaşi serviciu condus de Radu Gavriş prelua un alt dosar de răsunet: ancheta în cazul incendiului de la Colectiv. Investigaţiile făcute de serviciul Omoruri s-au concretizat cu trimiterea în judecată a patronilor de la clubul Colectiv.

Dacă ancheta pornită de ministrul de Interne pare o vânătoare de vrăjitoare, o altă investigaţie mai aplicată încearcă să descopere hibele de sistem din poliţie.

Primul pe lista ministrului a fost Emanuel Vornicu. Şeful Serviciului de Supraveghere Rutieră de la sectoarele 1, 2 ,6, superiorul direct al poliţistului agresor, cel căruia Eugen Stan îi era şofer, a fost eliberat din funcţie până când ancheta va lămuri de ce Vornicu nu l-a identificat pe şoferul său mai repede.

Dan Antonescu, specialist criminalist: ”Avea activitate strict în apropierea şefului. Era şoferul lui şi aici trebuie tras un semnal de alarmă. Și şeful de serviciu putea să observe dacă a manifestat o atracţie bolnavă faţă de copii. A te uita în altă parte când observi gesturi de genul acesta nu este altceva decât să îl ioncurajezi.

Apoi, ministrul a dispus un control intern la Brigada Rutieră pentru a afla dacă agenţii care au fost în acel weekend de serviciu şi-au aununtat superiorii de existenţa unui agresor căutat şi dacă le-au arătat şefilor pozele suspectului pentru a fi identificat.

Verificări se fac acum şi la secţia 22 de poliţie, unde părinţii copiilor agresaţi în Drumul Taberei au depus iniţial plângere, dar şi la Jandarmerie, unde Eugen Stan a lucrat mulţi ani, până să ajungă la Rutieră.

Tevatura creată în jurul numelui şefului de la Serviciul Omoruri şi lipsa de susţinere a ministrului de Interne faţă de profesioniştii care şi-au dedicat întreaga viaţă meseriei au stârnit ecouri în rândul poliţiştilor. Sute de agenţi din toată ţara, inclusiv Marian Godină, şi-au declarat susţinerea pentru Radu Gavriş şi pentru toţi cei care fac cinste uniformei de poliţist.

Sinteza declarațiilor ministrului de Interne, Carmen Dan:

- Vă asigur că și aici la noi a fost tensiune.

- În cursul zilei de ieri am cerut informații. Am constatat că foarte rapid Poliția Română a făcut o informare. 

- Am constatat că până în prezent nimeni dintre șefii acestui polișist nu a înțeles să își asume o responsabilitate.

- Am aflat și că testările care se fac polițiștilor nu sunt relevante. După atâția ani după care lucrurile au mers pe principiul ”lasă că merge și așa”.

- Cred că toți ați putut constata că la venirea mea în minister nu am schimbat oameni de dragul schimbării. Eu mă declar total nemulțumită de explicațiile pe care le-am primit și am senzația că mă confrunt cu aceeași lipsă de responsabilitate.

- Nu am văzut pe nimeni din conducerea Poliției Române să vină cu explicații publice.

- Ce s-a întâmplat de exemplu cu cercetarea faptei de agresiune sexuală din 2015?

- Vreau să avem curajul de a ne asuma că avem probleme în sistem și să găsim soluții.

- Aflăm acum că cel din 2009 s-au prescris. Această abordare de asundere în spatele unor verificări mai dă credința că nu vom face pași înainte, cel puțin nu în formula asta.

- Considerând că Poliția Română are nevoie în aceste momente de o recâștigare a încrederii cetățenilor prin asumarea problemelor și rezolvarea rapidă a acestora am transmis puțin mai devreme primului ministru propunerea de schimbare din funcție a șefului Poliției Române, chestorul-șef de poliție Bogdan Despescu.

Am cerut premierului împuternicirea pe o perioadă de 6 luni în această funcție a domnului chestor principal Cătălin Ioniță, actualul șef al Direcției Generale Anticorupție, acesta având un mandat explicit de a finaliza această diagnoză de sistem, pe care am cerut-o în cursul zilei de ieri.

De asemenea, am discutat astăzi cu șeful Centrului de Psihologie din cadrul ministerului și am cerut ca împreună cu celelalte departamente cu competențe în materie să refacă întreaga procedură prin care se organizează activitatea de testare în minister.

Carmen Dan, primele declarații în cazul agentului de la Rutieră: ”Până acum am decât informaţiile pe care le cunoaşteţi”

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a remarcat marţi dimineață că niciun şef din Poliţie nu a făcut un pas înapoi, la o zi după ce le-a solicitat acest lucru, în contextul generat de depistarea poliţistului acuzat că a agresat sexual doi minori.

"Până acum am decât informaţiile pe care le cunoaşteţi şi dumneavoastră, date aseară de purtătorul de cuvânt al Poliţiei. Nu am văzut pe nimeni să facă un pas în spate, probabil că au apreciat că nu există responsabilitate", a declarat Carmen Dan la sediul MAI.

În timpul declarațiilor făcute în fața sediului MAI, ministrul Carmen Dan a făcut o greșeală gramaticală destul de gravă. ”Până acum am decât informaţiile pe care le cunoaşteţi”, s-a exprimat ministrul. Forma corectă este, însă, alta: ”Până acum nu am decât informațiile pe care le cunoașteți” sau ”Până acum am doar informațiile pe care le cunoașteți”. 

Ministrul de Interne a precizat că l-a informat şi pe premier despre situaţie şi măsurile dispuse, dar şi că urmează să aibă o întâlnire cu specialiştii din cadrul Centrului de Testare Psihologică pentru a discuta despre acest caz.

Luni, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, i-a cerut şefului Poliţiei Române să spună, până miercuri, cât de serioase şi de riguroase au fost testările psihologice în cazul poliţistului de la Brigada Rutieră bănuit de pedofilie, ce calificative profesionale a primit acesta în ultimii ani şi cum a fost posibil ca din 1990 să nu fie observat comportamentul lui.

Prin purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, ministrul a transmis că este nevoie de o reformă adevărată în sistem.

"Este nevoie de o reformă adevărată şi vom vedea dacă această reformă va putea fi făcută cu aceleaşi persoane care au condus acest sistem în ultimii ani. Ministrul de Interne a decis că, până ce se va termina această diagnoză de sistem, toţi acei şefi, care de-a lungul timpului au ascuns problemele sub preş, ar trebui să facă un pas înapoi", a afirmat Dajbog.

Agentul de poliţie a fost reţinut, luni, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru două infracţiuni de agresiune sexuală asupra unor minori.

"La data de 8.01.2018, procurori criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore faţă de inculpatul S.E. sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de agresiune sexuală", informa un comunicat al Parchetului.

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, inclusiv cu privire la eventuala implicare a persoanei în cauză în fapte similare.

Poliția Română, despre cazul de pedofilie: Testele nu pot identifica tulburări psihice. Sunt cercetate „lucrări mai vechi”
Poliția Română, despre cazul de pedofilie: Testele nu pot identifica tulburări psihice. Sunt cercetate „lucrări mai vechi”
VIDEO PROTVPLUS.RO
FERMA
Marius Crăciun este Fermierul Anului 2019 și câștigătorul premiului de 50 000 de euro!
Felicitări Marius Crăciun, Fermierul Anului 2019!

07:53
FERMA
A doua probă  îi descurajează și pe  Marius și pe Moroșanu
Ceea ce se întâmplă schimbă complet clasamentul și creează o agitație de necrezut în arenă

07:25
FERMA
Prima probă îi obosește peste măsură pe cei doi finaliști Ferma
Cine reușește să capate avantaj și câștigă prima primul pas către premiu

06:14
FERMA
Brigitte îl lovește pe Pastramă, spre deliciul, dar și spaima fermierilor
Un singur picior între iubire și...bătaie

04:17
FERMA
Gesturi suspicioase între Otniela și Moroșanu. Ce se întâmplă între cei doi
"Mai Otniela, o luăm razna, simți și tu?"

03:18
FERMA
Ce s-a întâmplat cu încăierarea dintre Moroșanu și Kamara
Ediția de ieri i-a lăsat pe fermieri înspăimântați, în mijlocul celui mai mare conflict de până acum.

02:55
PROMO
Victoria Răileanu și Adrian Pov #yeslavot

00:34
LA MARUTA
Este transformată! Iulia Vântur a revenit în Romania și are un nou look
Iulia: "Nu am crezut ca-mi voi face vreodata tatuaje"

18:18
LA MARUTA
Loredana a scăpat de toate păcatele, într-un loc sfant
Cum a reușit artista să se purifice in totalitate

13:21
LA MARUTA
Chef Hadad gătește cu ce găsește la Ioana Filimon

05:49
note vin
Cum se dau, de fapt, medaliile de pe sticlele de vin. "Neapărat trebuie să scuip"
Camionetă cu ascunzătoare secretă, oprită la frontieră. Câţi oameni ducea de fapt şoferul
Sute de oameni din Brașov stau în beznă, deși au plătit facturile. Ce au aflat locatarii
Un apicultor din Argeș și-a incendiat din greșeală propria casă. "Ce să văd? Lume alergând”
VIDEO. Utilaje ”mutate” după inaugurarea lucrărilor la Piteşti-Craiova făcută de Dragnea
Bucureștenii se plâng de căldura din autobuze. Șoferi STB: ”Unele aparate au luat foc”
Emilia Sercan
Procurorii anticorupție au extins ancheta după ameninţările la adresa Emiliei Şercan
Darius Vâlcov urmărit penal pentru un protocol pus pe Facebook. Ce riscă persoana care i l-a dat
Acord cu Guvernul. Ce reguli noi vor trebui să respecte șoferii de Uber, Bolt și Clever
Rezultatele tragerii Loto 6 din 49 din 23 mai 2019
Impact violent între un microbuz şi o autoutilitară, în Mureș. Sunt mai multe victime
Asistenta de pe ambulanța din care s-a aruncat o pacientă ”nu a respectat procedurile”