Carmen Dan, criticată dur după ce a cerut demiterea celui care l-a prins pe Eugen Stan

×
Codul embed a fost copiat

Carmen Dan a cerut demiterea şefului Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu.

Însă chestorul are rang de secretar de stat, iar măsura poate fi luată doar de premier, care vrea să discute cu el înaintea unei eventuale demiteri. Intrată parcă în criză de timp, Carmen Dan vrea să găsească repede un vinovat pentru hibele din sistemul pe care îl conduce de un an.

Aşa că a acuzat conducerea Brigăzii Rutiere, dar şi Serviciul Omoruri, cel care a făcut ancheta. Până acum însă, şeful direct al agentului arestat a fost singurul suspendat din funcţie.

Premierul a anunțat că va avea miercuri o discuție cu Bogdan Despescu și de abia apoi va lua o hotărâre.

Supărarea şefei de la Interne, care l-a acuzat pe şeful Poliției Române că nu comunică aşa cum ar trebui, i-a surprins chiar şi pe sindicaliştii din poliţie.

Citește și
Ionut Mosteanu USR arges - inquam
USR, despre modificarea Codurilor Penale, varianta PSD: Dacă ar fi fost în vigoare, pedofilul ar fi rămas în libertate
Nava spațială secretă a Chinei s-a întors pe Pământ, fără să fie văzută: „E prea avansată pentru a fi arătată”

Dumitru Coarnă: ''E o decizie clar de natură politică, nicidecum o decizie profesională sau care trebuia analizată într-o anumită cheie. Încă de ieri, de când am văzut declaraţia domnului Dragnea, încheia ţintirii funcţiei de şef al poliţiei şi doamna Carmen Dan s-a executat, este un bun executant din punct de vedere politic, este singurul merit care o recomandă pe doamna Carmen Dan, în rest nu, nu înţelege lucruri multe. Ca siimplu cetățean, îţi pui problema: ”domnule, demiţi un şef de poliţie în momentul în care ajunge la autor?”."

Însă Carmen Dan caută cu înverşunare vina oriunde în afară de propriul fotoliu. Aşa că a prins momentul şi i-a cerut şi şefului serviciului Omoruri să îşi dea demisia. Radu Gavriş a găsit autorul agresiunilor sexuale în 72 de ore şi a stabilit în acelaşi timp şi că suspectul are legătură cu alte trei cazuri.

Decizia de-a dreptul curioasă vine însă la mai puţin de o lună de când şeful de la Omoruri a criticat modificarea Codurilor penale, care ar îngreuna munca poliţiştilor şi ar ajuta infractorii.

La vremea respectivă, Carmen Dan s-a arătat deranjată de faptul că un subordonat are alte păreri decât cele ale PSD, iar acum încearcă să obţină schimbarea lui din funcţie.

Printre altele, serviciul Omoruri, condus de Radu Gavriş, a rezolvat cazuri rămase cu autor necunoscut de mai bine de zece ani şi a reuşit să îl prindă pe Vitalie Proca, individul care a împuşcat un tânăr din Capitală cu un AK-47, în 2012. Iar în 2015, acelaşi serviciu condus de Radu Gavriş prelua un alt dosar de răsunet: ancheta în cazul incendiului de la Colectiv. Investigaţiile făcute de serviciul Omoruri s-au concretizat cu trimiterea în judecată a patronilor de la clubul Colectiv.

Dacă ancheta pornită de ministrul de Interne pare o vânătoare de vrăjitoare, o altă investigaţie mai aplicată încearcă să descopere hibele de sistem din poliţie.

Primul pe lista ministrului a fost Emanuel Vornicu. Şeful Serviciului de Supraveghere Rutieră de la sectoarele 1, 2 ,6, superiorul direct al poliţistului agresor, cel căruia Eugen Stan îi era şofer, a fost eliberat din funcţie până când ancheta va lămuri de ce Vornicu nu l-a identificat pe şoferul său mai repede.

Dan Antonescu, specialist criminalist: ”Avea activitate strict în apropierea şefului. Era şoferul lui şi aici trebuie tras un semnal de alarmă. Și şeful de serviciu putea să observe dacă a manifestat o atracţie bolnavă faţă de copii. A te uita în altă parte când observi gesturi de genul acesta nu este altceva decât să îl ioncurajezi.

Apoi, ministrul a dispus un control intern la Brigada Rutieră pentru a afla dacă agenţii care au fost în acel weekend de serviciu şi-au aununtat superiorii de existenţa unui agresor căutat şi dacă le-au arătat şefilor pozele suspectului pentru a fi identificat.

Verificări se fac acum şi la secţia 22 de poliţie, unde părinţii copiilor agresaţi în Drumul Taberei au depus iniţial plângere, dar şi la Jandarmerie, unde Eugen Stan a lucrat mulţi ani, până să ajungă la Rutieră.

Tevatura creată în jurul numelui şefului de la Serviciul Omoruri şi lipsa de susţinere a ministrului de Interne faţă de profesioniştii care şi-au dedicat întreaga viaţă meseriei au stârnit ecouri în rândul poliţiştilor. Sute de agenţi din toată ţara, inclusiv Marian Godină, şi-au declarat susţinerea pentru Radu Gavriş şi pentru toţi cei care fac cinste uniformei de poliţist.

Sinteza declarațiilor ministrului de Interne, Carmen Dan:

- Vă asigur că și aici la noi a fost tensiune.

- În cursul zilei de ieri am cerut informații. Am constatat că foarte rapid Poliția Română a făcut o informare. 

- Am constatat că până în prezent nimeni dintre șefii acestui polișist nu a înțeles să își asume o responsabilitate.

- Am aflat și că testările care se fac polițiștilor nu sunt relevante. După atâția ani după care lucrurile au mers pe principiul ”lasă că merge și așa”.

- Cred că toți ați putut constata că la venirea mea în minister nu am schimbat oameni de dragul schimbării. Eu mă declar total nemulțumită de explicațiile pe care le-am primit și am senzația că mă confrunt cu aceeași lipsă de responsabilitate.

- Nu am văzut pe nimeni din conducerea Poliției Române să vină cu explicații publice.

- Ce s-a întâmplat de exemplu cu cercetarea faptei de agresiune sexuală din 2015?

- Vreau să avem curajul de a ne asuma că avem probleme în sistem și să găsim soluții.

- Aflăm acum că cel din 2009 s-au prescris. Această abordare de asundere în spatele unor verificări mai dă credința că nu vom face pași înainte, cel puțin nu în formula asta.

- Considerând că Poliția Română are nevoie în aceste momente de o recâștigare a încrederii cetățenilor prin asumarea problemelor și rezolvarea rapidă a acestora am transmis puțin mai devreme primului ministru propunerea de schimbare din funcție a șefului Poliției Române, chestorul-șef de poliție Bogdan Despescu.

Am cerut premierului împuternicirea pe o perioadă de 6 luni în această funcție a domnului chestor principal Cătălin Ioniță, actualul șef al Direcției Generale Anticorupție, acesta având un mandat explicit de a finaliza această diagnoză de sistem, pe care am cerut-o în cursul zilei de ieri.

De asemenea, am discutat astăzi cu șeful Centrului de Psihologie din cadrul ministerului și am cerut ca împreună cu celelalte departamente cu competențe în materie să refacă întreaga procedură prin care se organizează activitatea de testare în minister.

Carmen Dan, primele declarații în cazul agentului de la Rutieră: ”Până acum am decât informaţiile pe care le cunoaşteţi”

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a remarcat marţi dimineață că niciun şef din Poliţie nu a făcut un pas înapoi, la o zi după ce le-a solicitat acest lucru, în contextul generat de depistarea poliţistului acuzat că a agresat sexual doi minori.

"Până acum am decât informaţiile pe care le cunoaşteţi şi dumneavoastră, date aseară de purtătorul de cuvânt al Poliţiei. Nu am văzut pe nimeni să facă un pas în spate, probabil că au apreciat că nu există responsabilitate", a declarat Carmen Dan la sediul MAI.

În timpul declarațiilor făcute în fața sediului MAI, ministrul Carmen Dan a făcut o greșeală gramaticală destul de gravă. ”Până acum am decât informaţiile pe care le cunoaşteţi”, s-a exprimat ministrul. Forma corectă este, însă, alta: ”Până acum nu am decât informațiile pe care le cunoașteți” sau ”Până acum am doar informațiile pe care le cunoașteți”. 

Ministrul de Interne a precizat că l-a informat şi pe premier despre situaţie şi măsurile dispuse, dar şi că urmează să aibă o întâlnire cu specialiştii din cadrul Centrului de Testare Psihologică pentru a discuta despre acest caz.

Luni, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, i-a cerut şefului Poliţiei Române să spună, până miercuri, cât de serioase şi de riguroase au fost testările psihologice în cazul poliţistului de la Brigada Rutieră bănuit de pedofilie, ce calificative profesionale a primit acesta în ultimii ani şi cum a fost posibil ca din 1990 să nu fie observat comportamentul lui.

Prin purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, ministrul a transmis că este nevoie de o reformă adevărată în sistem.

"Este nevoie de o reformă adevărată şi vom vedea dacă această reformă va putea fi făcută cu aceleaşi persoane care au condus acest sistem în ultimii ani. Ministrul de Interne a decis că, până ce se va termina această diagnoză de sistem, toţi acei şefi, care de-a lungul timpului au ascuns problemele sub preş, ar trebui să facă un pas înapoi", a afirmat Dajbog.

Agentul de poliţie a fost reţinut, luni, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru două infracţiuni de agresiune sexuală asupra unor minori.

"La data de 8.01.2018, procurori criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore faţă de inculpatul S.E. sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de agresiune sexuală", informa un comunicat al Parchetului.

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, inclusiv cu privire la eventuala implicare a persoanei în cauză în fapte similare.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Mulțescu, legenda lui Dinamo, s-a stins din viață
Gigi Mulțescu, legenda lui Dinamo, s-a stins din viață
Citește și...
Poliția Română, despre cazul de pedofilie: Testele nu pot identifica tulburări psihice. Sunt cercetate „lucrări mai vechi”
Poliția Română, despre cazul de pedofilie: Testele nu pot identifica tulburări psihice. Sunt cercetate „lucrări mai vechi”

Eugen Stan, agentul de poliție reținut pentru 24 de ore, după ce ar fi agresat doi copii în lift, este vizat de o anchetă a autorităților pentru „lucrări mai vechi”, care nu au putut fi finalizate din lipsă de probe.

USR, despre modificarea Codurilor Penale, varianta PSD: Dacă ar fi fost în vigoare, pedofilul ar fi rămas în libertate
USR, despre modificarea Codurilor Penale, varianta PSD: Dacă ar fi fost în vigoare, pedofilul ar fi rămas în libertate

USR afirmă că dacă dacă acum s-ar fi aplicat modificarea Codului Penal, așa cum doresc unii parlamentari PSD, ”pedofilul din Drumul Taberei ar fi rămas în libertate”.

Ultimatum pentru șeful Poliției, în cazul agentului acuzat de agresiune sexuală. Trebuie să răspundă la 4 întrebări
Ultimatum pentru șeful Poliției, în cazul agentului acuzat de agresiune sexuală. Trebuie să răspundă la 4 întrebări

MAI a transmis un comunicat de presă în cazul agentului pedofil, în care cere șefului Poliției Române să explice cum a fost posibil să nu observe nimeni comportamentul suspectului și ce măsuri va lua pe viitor.

Recomandări
Coșmarul drogurilor, cu autoritățile incapabile să oprească șuvoiul toxic. ANA a plătit doar un sondaj
Coșmarul drogurilor, cu autoritățile incapabile să oprească șuvoiul toxic. ANA a plătit doar un sondaj

„Pericolul dependenței”, partea I. Suntem o țară fără apărare în fața drogurilor. Doar privind datele oficiale te îngrozești citind că vârsta de consum a scăzut și sub 14 ani, că la 13-14 ani copiii deja mor uciși de substanțe.

„Am muncit o viață și ne-a luat tot apa”. Morți și mii de case distruse după inundațiile catastrofale din Galați
„Am muncit o viață și ne-a luat tot apa”. Morți și mii de case distruse după inundațiile catastrofale din Galați

Inundațiile au facut prăpăd în județul Galați, iar pericolul nu a trecut! Hidrologii au anunțat un cod roșu în mai multe zone, inclusiv în Vaslui și Iași. Oamenii se simt neputincioși în fața naturii.  

Zeci de victime după ce rușii lui Putin au bombardat un bloc de locuințe din Harkov. Ce va urma în războiul din Ucraina
Zeci de victime după ce rușii lui Putin au bombardat un bloc de locuințe din Harkov. Ce va urma în războiul din Ucraina

Zeci de oameni au fost răniți după ce o bombă rusească a lovit un bloc din Harkov. Președintele Zelenski a anunțat că - numai în ultima săptămână - Rusia a lansat asupra Ucrainei 30 de rachete, peste 800 de bombe ghidate aeriene și 300 de drone de atac.