Modificarea Codului Penal, prioritatea zero a PSD și ALDE pentru începutul anului 2018


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Duminica 07 Ianuarie 2018 18:39
Categorie: Stiri actuale

În ciuda tuturor criticilor din ţară şi din afara ei, cei din coaliţia PSD şi ALDE vor să modifice, chiar din ianuarie, Codul Penal şi să îl îmblânzească la capitolul corupţie.

Abuzul în serviciu ar putea fi redefinit, iar aleşii ar putea ieşi din vizorul procurorilor, dacă vor reuşi să se autoexcludă din rândul funcţionarilor publici. Tot în 2018, liderii PSD, PNL şi ALDE sunt cu ochii pe instanțe, de unde îşi vor afla sentinţele.

Prioritarea ZERO a liderilor coaliţiei guvernamentale pare să fie modificarea Codului PENAL. Este şi motivul pentru care, la finalul lunii ianuarie, ar putea scurta vacanţa aleşilor pentru o sesiune extraordinară în acest sens. Responsabil de toate aceste schimbări este acelaşi Florin Iordache, care a modificat deja cele trei legi ale justiţiei. Anul trecut, a refuzat să discute cu presa despre subiect.

Cu amendamente au venit însă colegii săi, cel mai activ fiind Cătălin Rădulescu de la PSD, zis şi deputatul Mitralieră. El vrea să "mitralieze" Codul PENAL astfel încât toţi cei aleşi - parlamentari, primari sau consilieri - să nu mai fie fuctionari pubici în sensul legii penale. Cu alte cuvinte, faptele acestora de corupţie nu vor mai putea fi pedepsite. O astfel de idee i-a scos din nou pe oameni la proteste, în toată țara.

Politologul Cristian Pârvulescu susţine că astfel de modificări ar împinge România la marginea Uniunii Europene.

Cristian Pârvulescu, politolog: "Deci este o modificare care urmăreşte să asigure impunitate, altfel spus să protejeze de orice formă de anchetă aleşii partidelor politice, la toate nivelurile. Excede Constituţia, se înscrie în ceea ce se numeşte democraţie iliberala: o linie pe care Turcia, Rusia, Ungaria se plasează şi pe care actuala majoritate pare să împingă şi România".

Şi abuzul în serviciu ar putea fi redefinit de PSD şi ALDE, făcând şi mai grea munca procurorilor. De altfel aceştia au protestat vehement.

Augustin Lazăr, procurorul general al României: "Iniţiatorii acestor amendamente poartă grija drepturilor inculpaţilor, când noi în fapt trebuie să purtăm şi grija victimelor."

Ministrul Justiţiei susţine însă că magistraţii nu au dreptul să se pronunţe pe acest subiect, deocamdată.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: "În orice caz, în nicio tară magistraţii nu fac legile. interpretează şi aplică legea, în spiritul şi litera acesteia, dacă sunt dubii cu privire la conţinut se pot adresa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru un recurs în interesul legii, pentru practică unitară."

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis deja celor din coaliţie că nu va promulga legi care să afecteze lupta anti-coruptie.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Este o încercare nepotrivită şi nu va rămâne aşa... am de gând să fac tot ce poate să facă preşedintele într-un parcurs legislativ prevăzut în Constituţie."

Preşedintele nu exlude şi o sancţiune de la Bruxelles, dacă PSD şi ALDE îşi vor duce planul până la capăt. România riscă să piardă dreptul de vot în Uniune, pe modelul polonez, atrage atenţia Klaus Iohannis. De altfel, mai multe ambasade, inclusiv Departamentul de stat al Statelor Unite ale Americii, au criticat deciziile politice de la Bucureşti.

Şi Grupul Statelor Împotriva Corupţiei - GRECO - din cadrul Consiliului Europei a decis să vină la Bucureşti, în ianuarie sau în februarie, pentru a analiza ce se întâmplă în domeniul Justiţiei. Pe fondul acestor tensiuni, Klaus Iohannis ar putea convoca un referendum naţional, în care românii să spună dacă sunt de acord sau nu cu modificările legislaţiei din domeniul justiţiei.

Dezbateri privind modificarea Codurilor penale. Protest muzical la Comisia care modifică legile justiţiei
Dezbateri privind modificarea Codurilor penale. Protest muzical la Comisia care modifică legile justiţiei
VIDEO PROTVPLUS.RO
furtuni în țară
Zonele lovite grav de furtunile de vineri. Pompierii au intervenit în 40 de localități
Apa Nova: În Pantelimon s-a înregistrat o ploaie ce apare o dată la 100 de ani
Imagini ireale cu un autobuz STB inundat în timpul furtunii din Capitală. Reacția călătorilor
Măsuri excepționale pentru vizita Papei în București. 50.000 de pelerini vor sosi
Cutremur la Academia de Poliţie. Culisele scandalului care a dus la demisia conducerii
Alerta peștelui stricat. Strategia prin care este scos la vânzare, deși este alterat
Cod portocaliu de vijelii și grindină, prelungit în estul țării
Cod portocaliu de vijelii și grindină, prelungit în estul țării
O mamă din Brașov și-a amenințat copilul că-l abandonează în cartierul de romi și l-a târât cu mașina
Tornadă pe un câmp din Ialomița. Explicațiile ANM și reacția martorilor
Mii de oameni blocați pe Șoseaua Petricani. Bariera s-a stricat din cauza ploii
Ploaia torențială din București a inundat cartiere întregi. Mii de mașini blocate în trafic
GALERIE FOTO. Urmările ruperii de nori din Capitală. Mai multe străzi și mașini inundate