Care sunt alimentele de bază la care ar urma să scadă prețurile. Măsurile ar fi valabile pentru cel puțin trei luni
Prețurile unor alimente de bază ar urma să scadă în perioada următoare. Autoritățile au discutat cu reprezentanții marilor magazine, iar aceștia au trecut pe listă - printre altele - carnea, uleiul, brânzeturile, mălaiul și făina.
Oficialii susțin că producătorii nu vor fi afectați. Procesatorii și comercianții vor reduce prețurile pentru că li se va impune un anumit procent la adaosul comercial, posibil prin ordonanță de urgență.
După ce au avut o zi la dispoziție pentru discuții, reprezentanții marilor magazine au întocmit o listă cu produsele pentru care se pot angaja să scadă prețul în perioada următoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sunt vizate zece categorii de alimente: pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, dar și unele legume și fructe care nu sunt perisabile și pot fi depozitate.
Prețurile vor fi reduse așa cum s-a întâmplat deja în cazul laptelui. Doar că acum, atât lanțurile de magazine cât și procesatorii vor avea vor avea impus un adaosul comercial, stabilit prin act normativ, potrivit unor sursr din interiorul guvernului.
Reprezentanții comercianților spun că nu sunt luate în calcul și produsele din gamele premium ci mai degrabă cele din mărcile proprii.
Surse guvernamentale spun că măsurile de reducere a prețului pentru alimentele de bază vor fi valabile pentru cel puțin trei luni, în așa fel încât acestea să fie mai suportabile pentru populație. Consiliul Concurenței este cel care ar urma să monitorizeze situația.
Oficialii au rămas la varianta ca plafonările să se aplice adaosurilor comerciale de la procesatori, distribuitori și până la magazine.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Avem astfel toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ. Și vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români.”
De cealaltă parte, producătorii spun că momentul ales pentru aceste măsuri nu este cel mai potrivit și asta pentru că pe timpul verii, majoritatea categoriilor de produse luate în vizor de autorități pentru reducerea prețului sunt mai ieftine. Legumele, fructele ori laptele, de exemplu, sunt din abundență vara, așadar și prețul lor e mai scăzut. Iar în cazul ouălor ori al cărnii, consumul în această perioadă este mai mic.
Geanina Ghimiș, șeful fermei: „Eu consider că nu este o perioadă bine aleasă pentru că vara, cel puțin la noi, scade foarte mult cererea. Prețul în perioada de vară oricum scade destul de mult, este cu 30 de bani, de exemplu, mai mic ca acum două luni.”
Și nu toți cei implicați au fost incluși în discuții până acum. Așa susțin, de exemplu, distribuitorii.
Reporter: Casa de Comerț Unirea comercializează produse? Dacă da, care este adaosul practicat, cât ar vrea să lase?
Ovidiu Gheorghe, președintele Asociației Distribuitorilor de Bunuri din România: „Eu cred că este o discuție pe care ministrul ar trebui să o aibă cu sine însuși sau cu persoanele desemnate și apoi să vină să propună ceva fezabil mediului de afaceri. Marjele de profit în distribuție sunt foarte mici. Între 1,8 și 3%, depinde de produs. Dacă ni se taie marja de profit, cu siguranță nu avem de ce să mai operăm în piață.”
Acest model de reducere a prețurilor în urma unor înțelegeri între guvernanți și lanțurile de magazine se derulează și în Franța.