Zelenski, vizită în regiunea inundată Herson, după distrugerea barajului Nova Kahovka. Bilanțul dezastrului
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat, joi, regiunea Herson, grav afectată de inundații după distrugerea celui mai mare baraj de pe râul Nipru.
Apele au acoperit o suprafață de peste 600 de kilometri pătrați. Cel puțin trei oameni au murit înecați. Eforturile de salvare continuă, dar sunt îngreunate de bombardamente. Ucraina si Rusia se acuza reciproc de distrugerea acestui baraj.
30 de localități de-a lungul râului Nipru au fost inundate după ce barajul Kakhovka a fost distrus marți, potrivit unei actualizări a ministrului de interne de la Kiev.
Aproape 2.000 de localnici au fost evacuați din casele lor și duși adăposturi sigure. Pentru mulți alții, calvarul nu s-a terminat.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Situația în zona ocupată a regiunii Herson este absolut catastrofală. Ocupanții i-au abandonat pur și simplu oameni în aceste condiții groaznice, fără vreo șansă de salvare, fără apă, i-au lăsat pe acoperișurile caselor în localitățile inundate”.
Cea mai mare problemă este faptul că mii de sinistrați nu au acces la apă potabilă. Autoritățile încearcă să le trimită provizii cu ajutorul dronelor.
Fred Pleitgen, jurnalist CNN: "Acești băieți mi-au spus că muncesc de azi-noapte, iar operațiunile pe parcursul nopții au fost extrem de dificile și sunt foarte obosiți, dar trebuie să continue".
Nivelul apei a crescut cu aproximativ 3 metri și jumătate în ultimele 24 de ore. În unele zone măsoară cu 5 metri mai mult fata de nivelul anterior și, decamdată, apa nu dă semne că se retrage.
Noi imagini surprinse din satelit la primele ore ale dimineții au arătat că Oleshky, un oraș de pe malul stâng al râului Nipru, a fost aproape în întregime scufundat.
Dincolo de nevoile umanitare urgente, oficialii avertizează că sistemele de irigații au fost distruse și ar putea dura ani de zile pentru ca terenurile agricole afectate să se refacă.
Alex Crawford, jurnalist Sky News: "Toți acești copaci sunt în apă, toate casele au fost inundate până la primul etaj. Pe fundal se aud cei care încearcă în continuare să se apere. Stațiile de autobuz sunt acum complet acoperite de apă".
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru distrugerea barajului Kakhovka, dar încă nu e clar cine sau ce a cauzat acest dezastru. Parchetul General de la Kiev a transmis că investighează incidentul ca fiind o crimă de război și un posibil "genocid".
În ciuda dezastrului umanitar din Herson, bombardamentele continuă, iar asta îngreunează eforturile de salvare.
Ihor Klymenko, ministrul ucrainean de Interne: "Muncim, în ciuda posibilității de a fi bombardați. Ne asumăm riscuri în fiecare zi. Suntem conștienți de faptul că acesta este un război și e foarte dificil să eviți complet o dronă sau o rachetă care se apropie".
Luptele grele continuă în mai multe sectoare ale frontului. În majoritatea zonelor, Ucraina deține inițiativa, a precizat ministrul britanic al Apărării.