Când va începe procesul polițiștilor învinuiți de uciderea lui George Floyd. Un judecător a decis să fie judecați separat

Ultima actualizare: 12-01-2021 20:52
George Floyd
youtube.com

Polițistul inculpat pentru uciderea afro-americanului George Floyd va fi judecat începând cu 8 martie, în timp ce colegii săi care nu au intervenit ca să-l oprească vor beneficia de un proces separat, la sfârșitul lunii august.

 

Decizia a fost luată marți de către un judecător, transmit AFP și Agerpres.

Procesul împotriva fostului poliţist Derek Chauvin, inculpat pentru uciderea afro-americanului George Floyd, va începe, după cum era prevăzut, pe data de 8 martie, însă co-acuzaţii săi vor fi judecaţi împreună la sfârşitul lui august, a dispus un judecător într-o decizie dată publicităţii marţi, informează AFP.

Amânarea procesul împotriva fostului poliţist Derek Chauvin, și a celor trei colegi ai săi vine după ce acuzarea şi apărarea au cerut-o, în special din cauza pandemiei de COVID-19.

Chiar şi în cea mai mare sală a tribunalului din Minneapolis „ar fi imposibil să se respecte regulile de distanţare fizică în cazul unui proces comun", a recunoscut judecătorul Peter Cahill în decizia sa. Cu toate acestea, el a ordonat menţinerea la data prevăzută a procesului împotriva lui Derek Chauvin, 44 de ani, care a stat timp de peste opt minute cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, pe 25 mai, în Minneapolis, potrivit imaginilor care au circulat în toată lumea.

Foştii săi colegi Alexander Kueng, Thomas Lane şi Tou Thao, inculpaţi pentru complicitate, "vor fi judecaţi împreună începând cu 23 august", a adăugat magistratul.

Cei patru poliţişti, care cereau să fie judecaţi separat, au fost cu toţii eliberaţi sub cauţiune. Procuratura a pledat pentru un proces unic, pentru a nu amplifica trauma apropiaţilor şi costul pentru contribuabili.

În apărarea lor, la audierile preliminare, acuzaţii au susținut că au făcut uz în mod rezonabil de forţă în faţa unui bărbat care opunea rezistenţă. Însă neconcordanţe în declarații au apărut între ei şi acum cei patru par să pună unul pe seama altuia responsabilitatea pentru tragedie, arată documentele judiciare.

Uciderea lui George Floyd, filmată şi postată online de o trecătoare, a suscitat un val de emoţie dincolo de frontierele americane şi a determinat milioane de persoane să iasă în stradă pentru a cere reformarea poliţiei şi sfârşitul inechităţilor rasiale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO