Camere video si agenti in civil. Sistemul "BIG BROTHER" adus impotriva hotilor din hipermarketuri

Ultima actualizare: 16-11-2013 07:19

 Foamea ii impinge pe tot mai multi romani sa isi riste liberatea.

S-au inmultit furturile din magazine. Cei care sunt tentati, ar face bine insa sa se abtina. Comerciantii s-au saturat ca alimentele sa dispara de pe rafturi fara sa fie achitate. Peste tot sunt camere de supraveghere si, mai nou, au aparut chiar si agenti imbracati in civil. 

Dupa ce a achitat cumparaturile facute intr-un magazin de cartier, doamna din aceste imagini se arata interesata si de alte produse pe care n-ar mai vrea sa le plateasca.

"Pe langa produsele pe care le-a achitat, vedeti cum sustrage conserve de ton, 6 bucati. Le-a bagat in geanta si peste acele conserve pune si marfa deja achitata."

hoti hipermarketuri

"Clienta aceasta a cumparat marfa in valoare de 5 lei si a furat in valoare de 90 de lei. Cred ca e destul de rentabil. Ii recunoscv pt ca au o aura, ii vezi dupa comportament, dupa haine. In general se poarta destul de modern, cu sepci cu cozorocul drept.", spune Andrei Alexandru, proprietar magazin.

Acest lant de supermarketuri cu aproape 200 de magazine in tara a pus la punct un sistem prin care imaginile sunt vizionate nu numai de agentul de paza, ci si intr-un dispecerat.

"Dupa cum se vede, acest magazin este impanzit cu camere video, astfel incat fiecare metru patrat sa poata fi supravegheat.In acest moment pot fi observata pe doua monitoare, pentru ca o camera se afla in fata mea, iar cealalta, undeva in spate. Asadar, agentul de supraveghere poate viziona fiecare miscare." - Andreea Brasovean, corespondent PROTV.

"Sunt persoane care tot timpul incearca sa sustraga diferite bunuri. Ultimul caz a fost un domn care a sustras un spray, doua paste de dinti, a trecut fara sa le plateasca. Am anuntat politia.", spune Dorel Safta, agent de paza.

"Este foarte eficient acest sistem. Am ajuns ca, cu ajutorul acestui sistem sa descoperim intr-o luna, atatea cazuri cat descopeream inainte intr-un an.", spune Gabriel Paslaru.

In hipermarketuri, insa hotii sunt mai greu de depistat din cauza aglomeratiei. Tocmai de aceea, au fost angajati pe langa, agentii de la iesire si unii imbracati in civil, care sa ii pandeasca pe cei care iau masa printre rafturi. Chiar si acestia risca dosar penal.

"A simtit-o pe pielea lui chiar ieri un tanar din Constanta, care a fost surprins intr-un hipermarket din Bucuresti in timp ce isi potolea foamea cu muschi de vita. Agentii de paza au chemat politia, iar individul a fost retinut." - Andreea Brasovean, corespondent PROTV.

Intr-un hipermarket se inregistreaza lunar furturi de pana la 10.000 de lei, dar la o retea de peste 30 de magazine pierderile depasesc cateva sute de mii de euro pe an. Pe de alta parte si incasarile sunt uriase iar romanii tot mai saraci.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO