În cimitirele din Ploieşti, florile de pe morminte, grilajele de fier sau chiar crucile de lemn au fost furate, astfel că administrația a investit într-un sistem de supraveghere performant.

În cimitirele din Ploiești, aleile sunt acum împânzite de camere de supraveghere. Așa speră administrația să îi descurajeze pe cei ce vandalizează locurile de odihnă veşnică.

Până acum erau doar paznici, dar aceştia nu puteau fi în mai multe locuri deodată. Astfel de camere de supraveghere surprind acum orice mișcare în cimitirele ploieștene. Și asta pentru că oamenii s-au plâns de acte de vandalism de nenumărate ori.

Lili Pădure: „Mie și coroanele de pe mormânt mi le-a furat. M-am trezit a doua zi că nu mai sunt, și lumânările ni le furau, veneam puneam seara lumânări și a doua zi găseam capacele. La mine acolo unde am locul se sare peste gard.”

Rodica Moise: „Până și doliul cum e la noi 40 de zile să îl pui, era o năframă mai de calitate. Până la urmă chiar am propus montarea unor camere, măcar îi sperie, îi opreşte, nici nu ştiu cum să zic ”

În cimitirele din Ploieşti, crucilesunt folosite drept lemn pentru foc

După ce fură crucile, unii indivizi le pun pe foc.

„Se devastează pur şi simplu, se iau florile, am înţeles că se iau şi crucile, mai ales cele de lemn, pentru foc, pentru foc am auzit” spune o femeie.

Valentin Dumitru: „Puneam flori şi crăciunițe și dispăreau, după puțin timp eram tare dezamăgit.”

Sistemul de monitorizare a costat 133.000 de lei. În plus, o firmă specializată de pază va interveni ori de câte ori camerele vor înregistra persoane ce devastează locurile de veci.

Alin Dănilă, director adjunct SGU Ploiești: „Avem în fiecare cimitir această monitorizare, și, mai mult, vom face monitorizare și cu o firmă specializată pentru a putea să avem și o intervenție relativ rapidă asupra acestor evenimente semnalate.”

Bărbat: „Poate se văd și neregulile din cimitir, administrația să se mai uite. Și care ar fi aceste nereguli? Alei, morminte care nu sunt bine îngrijite.”

Pe aleile celor 4 cimitire din Ploiești au fost amplasate 105 camere de supraveghere.