Bucătăria românească, inclusă în topul internațional cu cele mai gustoase preparate. Mâncăruri apreciate la nivel mondial
Bucătăria românească ocupă locul 22 din 95 de țări incluse într-un top internațional al celor mai gustoase preparate.
Cunoscuta telemea de Ibănești, cașcavalul afumat, mămăliga sau ciorba de fasole în pâine, dar și unele mezeluri sunt printre bunătățile cu care ne mândrim.
Mai mult, preparatele românești au reușit, în acest clasament, să fie peste cele thailandeze sau libaneze. Cea mai apreciată este bucătăria mediteraneană.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Brânzeturile românești
Brânzeturile românești reușesc să urce țara noastră în top, la capitolul cele mai gustoase produse. Renumita telemea de Ibănești, recunoscută la nivel european, brânza de burduf, dar și cașcavalul afumat ajung din Mureș chiar și peste ocean.
Nicu Bumb, reprezentant fabrică de lactate: „Am început să exportăm și în America și pe piața intrcomunitară, unde se vinde foarte bine telemeaua, cașcavalul și brânza de Ibănești. E un brand național".
Macroul afumat, salamul de Sibiu, babicul de Buzău, dar și magiunul de Topoloveni aduc puncte importante pentru bucătăria românească.
La capitolul preparate tradiționale cu care ne putem mândri a fost votată și mămăliga, deși o au multe popoare. Importantă este însă rețeta. Cum ar fi mămăliga în straturi.
Bogdan Farcaș, bucătar: „Mămăliga trebuie fiartă un timp îndelungat la un foc foarte domol. Prăjim slănina, începem să montăm mămăliguța în straturi. Punem puțină untură de la slăninunță, mămăligă, un strat de brânză de burduf, punem kaizer afumat".
Și ciorba de fasole cu afumatură servită în pâine coaptă pe vatră și-a făcut loc printre cele mai apreciate preparate de la noi.
Cosmin Rusu, ospătar: „Ciorba de fasole gătită tradițional merge foarte bine cu ceapă roșie. Toți turiștii care ne calcă pragul resturantului sunt interesați de ciorba noastră. Sunt foarte mulți care ne întreabă și cer rețeta".
Pe lista cu bucate românești vestite mai găsim salate de vinete, ardei umpluți, bulz sau tocănița cu legume.
Cele mai apreciate preparate din lume
Italia, Grecia și Spania reușesc să ocupe podimul în clasamentul celor mai apreciate bucătării din lume cu peștele și fructele de mare, care sunt vedetele bucătăriei mediteraneene.
Romania ocupă locul 22 în lume, înaintea unor bucătării renumite precum cea thailandeză sau libaneză.
Alex Strugari, bucătar șef: „Ne dezvoltăm într-un ritm rapid pentru că toți chefii tineri sunt plecați în afară. Fac experiențe. Se deschid restaurante bune în România și cred că va fi o schimbare mare în viitor. Un loc foarte onorabil având în vedere că suntem în fața Thailandei, care mâncare thailandeză găsești în toată lumea".
Potrivit ghidului de călătorie pentru mâncărurile tradiționale, cele mai apreciate preparate de la noi sunt mititeii, cozonacul și ciorbele.