Situația devine dramatică în spitale din cauza scumpirilor alimentelor: Ce au ajuns bolnavii să primească de mâncare
Tot mai multe firme care livrează mâncare în spitale reziliază contractele, după ce alimentele s-au scumpit peste măsură.Deși s-a dublat anul acesta, alocația de hrană de 22 de lei nu ajunge pentru cele trei mese zilnice.
Situația e și mai dificilă în spitalele de boli infecțioase. Acolo, din aceeași sumă trebuie plătite inclusiv distrugerea tacâmurilor și a recipientelor de unică folosință, care sunt contaminate.
Este ora micului dejun la un spital din Timişoara, iar pacienţilor li se împart caserole pe jumătate goale. La o îmbucătură de mâncare, unii mușcă de două ori din pâine. E şi puţină, şi săracă în nutrienţi, se plâng bolnavii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pacient, care primește micul dejun: „Crenvurşti, brânză, iaurt, ceai.”
Pacient: (Reporter: Reușești să te saturi cu ce e aici?) Sincer, nu prea, dar completez cu pâine. (Reporter: Ce ai prefera să mănânci dimineața?) Un ou ar fi foarte bine pentru sănătate.”
Pacient: „La diabetici mere, la ceilalți poate să le dea clementine, să le dea niște portocale sau o banană.”
Nutriţioniştii din spitale trebuie să-şi pună imaginaţia la bătaie pentru a le oferi pacienţilor trei mese pe zi. Pentru un prânz mai consistent ei trebuie să taie de la micul dejun și de la cină.
Irina Goga, medic nutriționist Spital De Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara: „Trebuie să ținem cont și de patologia pacientului, dacă este un pacient cu diabet zaharat sau cu tuberculoză. Avem un aport caloric mai mare în comparație cu pacienții cu...de exemplu, enterocolită.”
La spitalele de boli infecțioase, ambalajele și tacâmurile folosite sunt considerate deşeuri periculoase şi trebuie neutralizate. Tot din norma de hrană de 22 de lei pe zi.
Cristian Oancea, manager Spital De Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara: “În acest cuantum financiar trebuie să oferim trei mese. Avem salariile personalului care trebuie să asigure hrană...și în plus avem taxele și tot ceea ce înseamnă curent care sunt în creștere.”
Firmele renunță la contracte
Unele spitale comandă hrana gata pregătită. Sunt însă firme care renunţă la contracte, pentru care nu le mai pot onora. Altele funcţionează la limită.
Daniel Preunca, aministrator firmă catering: “Cred că vreo 12 contracte am reziliat. Acum nu e vorba de o scumpire de doi la sută sau trei la sută.”
Dana Șpac, purtător de cuvânt Spital Județean din Timișoara: „Firma livrează în jur de 1.000 – 1.200 de meniuri pe zi. Asta înseamnă trei mese pe zi, la unele patologii sunt și gustări. Deocamdată și firmă și spitalul se adaptează realității.”
În medie, alimentele s-au scumpit cu peste 20%, în noiembrie, comparativ cu aceeași luna a anului trecut.