Ce rol va juca Biserica în campania de vaccinare anti-COVID. "Nu există o ceartă cu ştiinţa"

Ultima actualizare: 11-01-2021 19:34

În timp ce imunizarea merge conform planificării, broșuri cu date despre vaccinul împotriva COVID-19 vor fi împărțite în bisericile din țară pentru a-i ajuta pe credincioși să înțeleagă.

Preoții vor primi informații de la specialiștii Centrului de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea și le vor împărtăși enoriașilor. Mai mulți prelați au anunțat și ei că se vor vaccina.

Broșura conține 18 pagini cu informații legate de vaccin și va fi trimisă episcopiilor din întreaga țară. Enoriașii vor afla ce vaccinuri sunt pe piață și cum oferă imunitate organismului.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: ”Impactul este pe măsură. Așa cum știm, preoții, Biserica, beneficiază de o foarte bună vizibilitate în spațiul public. E important așadar ca în acest spațiu public să circule o informație oficială, o informație verificată institutional”.

Broșura a ajuns deja la toate cultele religioase din țară. Atenție însă, ea nu va fi distribuită direct credincioșilor, ci va fi studiată mai întâi de preoți.

Ei vor fi cei care le vor vorbi ulterior oamenilor despre campania de vaccinare, în timpul predicilor sau când vor găsi un moment oportun.

La slujba de Sfântul Ion, în fața a zeci de credincioși, Înalt Prea Sfințitul Calinic, Arhiepiscop de Argeș și Muscel, a declarat că se va vaccina. I-a îndemnat pe enoriași să se informeze doar din surse de încredere.

ÎPS Calinic: ”Oamenii de știință lucrează la laboratoare, la microscop și caută soluții pentru a salva viața oamenilor. Întrebați la cei care știu și o să vedeți că treaba este foarte bună”.

 

”Vaccinarea nu ține de lepădarea sau de mărturisirea lui Dumnezeu”

 

Și preotul Visarion Alexa susține că se va vaccina atât pentru siguranța lui, cât și a celor care vin la slujbă.

Preotul Visarion Alexa: ”Da, eu o să mă vaccinez, voi fi în a doua categorie de risc având în vedere că stau față în față cu credinciosii. Vaccinarea nu ține de lepădarea sau de mărturisirea lui Dumnezeu. Nu, e o chestiune din sfera medicală și acolo trebuie să rămână. Asta înseamnă că Biserica se arată favorabilă. Niciodată n-a existat o ceartă între știință și Biserică. E un lucru bun. Și eu sunt într-o grupă de risc, îmi asum să mă vaccinez. Mă ușurează, e o bucurie pentru mine că suntem în asentiment, că ceea ce gândesc eu, gândește și Patriarhia. Da, este un factor pozitiv”.

Femeie: ”Fiecare e liber să decidă dacă se vaccinează sau nu”.

După Armată, românii au cea mai mare încredere în Biserică potrivit unui studiu care spune că 55 % dintre cei întrebați au răspuns astfel la întrebarea: în ce instituții ale statului aveți încredere?

Rolul Bisericii Ortodoxe în campania de vaccinare e unul important, pentru că foarte mulți oameni sunt indeciși, iar preoții îi pot ajuta să afle răspunsuri îndemnându-i să găsească surse de informare credibile.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO