Brazii artificiali afectează mediul mai mult decât tăierea celor naturali. Ce spun specialiștii

Dată publicare: 05-12-2019 20:13
Dată actualizare: 05-12-2019 20:13


Uşor, uşor, intrăm în atmosfera de sărbători, însă nu fără să vorbim despre brad.

 

Tot mai mulţi români, în special cei care iubesc natura, s-au învăţat să cumpere pomi în ghiveci, pe care îi folosesc ani la rând. Pe piaţă sunt inclusiv firme care cedează pentru câteva zile un brăduţ de plastic pe bază de contract. Acesta poate fi adus la uşă, gata împodobit.

În această pepinieră din Cluj-Napoca sunt cel puţin 10 tipuri de brazi în ghiveci. După ce cresc pot fi redaţi naturii.

Clienţi: "Băiatul mai mic deja şi-a luat, l-a şi împodobit, tot în ghiveci şi cel mare îl are de anul trecut, l-a ţinut pe balcon şi a zis că îl împodobeşte acum iarăşi."

Preţurile încep de la 50 de lei, dar cresc în funcţie de mărime.

Ovidiu Răducu, inginer horticol: "Bradul la ghiveci se poate refolosi ulterior până la 3, 4 sau chiar 5, 6 ani, depinde de specie."

Romsilva scoate la vânzare 40.000 de brazi şi molizi, care provin în special din pepiniere. Specialiştii spun că cei cu rădăcini trebuie aclimatizaţi înainte de a fi aduşi în casă.

 

Valentina Balaș, inginer Direcţia Silvică Argeş: "Plantele suferă şi ele un şoc termic atunci când le ia de la o temperatură scăzută din exterior şi-l introduc în casă, la o temperatură ridicată".

Cei care optează de Crăciun pentru brazii artificiali nu ar strica să îi păstreze minimum 10 ani. Fabricarea lor afectează mediul mai mult decât tăierea celor naturali, spun specialiştii. Însă dacă vreţi în fiecare an alt model, îl puteţi închiria.

Claudiu Ploscar, manager firmă: "Oamenii preferă să scape de o grijă şi îi ajută ca în fiecare an să aibă o altă soluţie de design."

Închirierea unui brad costă între 200 şi 2000 de euro. Cei mai scumpi sunt destinaţi firmelor.

Există însă şi miniaturi fermecătoare, care costă 100 de lei. Într-un mic atelier din Braşov se vând aşa numiţii "kokedama".

Dana Dragomirescu, creatoare kokedame: "Ceilalţi brăduţi sunt făcuţi din muşchi natural, care are nevoie de un pic de apă din când în când pentru a-şi păstra culoarea, şi sunt împodobiţi cu plante uscate sau conservate. Pot fi refolosiţi de la un an la altul."

Pentru un pom de Crăciun clasic, vândut de Romsilva, o să daţi între 15 şi 35 de lei. Bine ar fi ca după sărbători să vă îngrijiţi astfel încât lemnul să fie reutilizat.


VIDEO PROTVPLUS.RO