Basescu, in Belgia la comemorarea declansarii Primului Razboi Mondial. "Voi ridica din nou problema aderarii la Schenghen"

traian basescu

Presedintele Traian Basescu este in Belgia, pentru un summit de doua zile al Uniunii Europene.

 

"Voi ridica din nou problema aderarii la Schenghen", a spus la plecare Traian Basescu. Desi, a adaugat el, "ultima legea votata in Parlament, in privinta conflictului de interese la nivelul administratiilor locale, nu ne ajuta". Reuniunea a debutat intr-o nota solemna, cu o ceremonie de comemorara a victimelor Primului Razboi Mondial.

Inainte de a trece la discutii serioase, la Bruxelles, cei 28 de lideri de stat si de guvern au facut o oprire la Ypres, oras greu incercat in Primul Razboi Mondial. Momentul culminant s-a derulat sub arcadele impozante ale monumentului de la Poarta Menin, pe unde au trecut, indreptanduse spre linia frontului, sute de mii de soldati britanici. Oficialii europeni au depus o jerba in amintirea celor 55.000 de soldati care au pierit in luptele de la Ypres si ale caror nume se regasesc pe zidul monumentului. Apoi, in aer au plutit petale de mac, floarea simbol pentru combatantii britanici.

Citește și
Traian Basescu
Basescu: Mi-as dori tare mult ca instabilitatea in Republica Moldova sa nu apara pana in 27 iunie
Dincolo de comemorari si emotie, pentru tara noastra acceptarea in spatiul Schenghen este marea miza. "Consideram ca procesul...trebuie sa inceapa chiar daca in raportul MCV sunt si suficiente elemente care se constituie in zona de critica, dar in mod deosebit la adresa clasei politice, a parlamentului" a declarat Traian Basescu.

Comisarul european pentru extindere, Stefan Fiule, a declarat joi, intr-un interviu, ca admiterea Romaniei si Bulgariei in Uniunea europeana "a afectat credibilitatera procesului de extindere".

Iurie Leanca: Acordul R.Moldova - UE este benefic pentru relatiile cu Occidentul si cu Rusia

Semnarea de catre Republica Moldova a Acordului de asociere cu Uniunea Europeana este benefica pentru consolidarea relatiilor atat cu Occidentul cat si cu Rusia, afirma premierul moldovean, Iurie Leanca, intr-un interviu. Prin semnarea Acordului cu UE, Republica Moldova devine "o tara mai previzibila, un lucru benefic pentru partenerii din Occident si din Est", declara Iurie Leanca intr-un interviu acordat AP. "Integrarea europeana este o optiune fundamentala" a Guvernului de la Chisinau, a subliniat Leanca, notand ca Republica Moldova este afectata direct de criza din Ucraina "din punctul de vedere al securitatii si al comertului, in special cu partenerii traditionali din Est".

Leanca a amintit ca Guvernul pe care il conduce a aratat in mod clar intentia de a se apropia de Uniunea Europeana inca de la accederea la putere, in 2009, spre deosebire de fosta administratie de la Kiev, condusa de Viktor Ianukovici, care a renuntat in ultimul moment, in noiembrie 2013, la semnarea acordului cu UE. "Cand ai o atitudine ezitanta si arati o anumita stare de confuzie privind obiectivele vizate" pot aparea efecte negative, a spus Leanca. "Uniunea Europeana este cel mai eficient instrument pentru modernizarea Republicii Moldova, pentru modernizarea institutionala, pentru cresterea responsabilitatii institutiilor, pentru atingerea independentei reale a justitiei. Vreau sa ma asigur ca Republica Moldova va avea un sistem bun de combatere a coruptiei, pentru a le oferi cetatenilor increderea ca tara are un viitor", a spus Leanca.

Premierul Republicii Moldova a precizat ca Guvernul sau este preocupat dar si optimist in legatura cu criza separatista transnistreana. "Apreciez ca nu au fost luate decizii care sa destabilizeze situatia in Transnistria, asa cum s-a intamplat in estul Ucrainei si, din nefericire, la Odesa. Vreau sa fac tot posibilul astfel incat situatia (in Transnistria - n.red) sa ramana sub control si pentru a gasi o solutie definitiva", a explicat Leanca.

Guvernul de la Chisinau va incerca sa convinga cetatenii cu "date si argumente" ca integrarea europeana este cea mai buna optiune pentru R.Moldova, a continuat Leanca, notand ca, in alegerile parlamentare din noiembrie, cetatenii vor decide in favoarea unui viitor european sau a apropierii de Rusia. "Acesta va fi cel mai democrat mod de a hotari destinul R.Moldova", a incheiat premierul moldovean.

Rusia avertizeaza Republica Moldova si Ucraina cu sanctiuni economice

Rusia va introduce "masuri de protectie" impotriva Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei daca se va dovedi ca acordurile de asociere pe care aceste tari le vor semna cu Uniunea Europeana vor afecta economia rusa, avertizeaza Ministerul rus de Externe. "Imediat ce acordurile pe care partenerii nostri din zona de liber-schimb a CSI intentioneaza sa le semneze cu UE vor intra in vigoare, daca vom vedea ca exista efecte negative, vom lua masuri de protectie in conformitate cu reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.

"Vrem sa vedem care vor fi consecintele asupra relatiilor noastre comerciale", a adaugat Lavrov.

Discutii intre UE, Rusia si Ucraina sunt programate in iulie, pe tema efectelor semnarii Acordului de asociere. "Suntem pregatiti sa avem consultari in orice format", a dat asigurari Lavrov.

Protest in fata ambasadei SUA din Chisinau fata de semnarea Acordului de asociere R.Moldova-UE

Zeci de persoane au participat miercuri la un protest in fata ambasadei Statelor Unite din Chisinau, manifestantii denuntand presupuse presiuni exercitate de Washington asupra Republicii Moldova pentru semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeana. "Am venit la cei care manipuleaza Guvernul-marioneta de la Chisinau. (...) Washingtonul impinge orbeste R.Moldova spre UE, situatie care afecteaza relatiile traditionale cu Estul", a declarat Vlad Batrincea, unul dintre liderii Partidului Socialist moldovean, citat de Itar-Tass.

"Cerem amanarea semnarii Acordului de asociere pana la organizarea unui referendum consultativ", a spus politicianul socialist.

Si Partidul Comunistilor din Republica Moldova se opune semnarii Acordului de asociere cu Uniunea Europeana.

Basescu, cetatenilor R. Moldova: Nu veti fi membri UE pana nu puneti lucrurile la punct in justitie

Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu la Jurnal TV, ca Republica Moldova nu va deveni membru al Uniunii Europene pana nu va pune lucrurile la punct in justitie.

Seful statului a transmis un mesaj catre Republica Moldova, in contextul semnarii Acordului de asociere si de liber schimb cu Uniunea Europeana: ”Va spun un lucru, nu veti fi membri UE pana nu puneti lucrurile la punct in justitie, si oamenii politici nu vor putea refuza cetatenilor Republicii Moldova dreptul de a fi membri UE candva, doar pentru ca ei au niste interese. Va fi presiunea publica, ca si in Romania. Atunci societatea va fi multumita, cand justitia va functiona”.

Seful statului a afirmat ca semnarea celor doua acorduri, de asociere si de liber schimb dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana, reprezinta un pas extrem de important pentru desprinderea acestei tari din ”zona gri in care se afla”. Presedintele Romaniei a mai aratat ca Republica Moldova opteaza clar pentru drumul european, venind cu valorile ei, care au devenit europene sau adoptand valori europene recunoscute ca atare si cu aspiratiile pe care cetatenii UE le au.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Basescu: Sunt lucruri diferite unirea cu Republica Moldova si cererile de autonomie in Tinutul Secuiesc
Basescu: Sunt lucruri diferite unirea cu Republica Moldova si cererile de autonomie in Tinutul Secuiesc

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Iasi, raspunzand unei intrebari, ca "unirea cu Republica Moldova si cererile de autonomie teritoriala in Tinutul Secuiesc sunt lucruri diferite".

Basescu: Mi-as dori tare mult ca instabilitatea in Republica Moldova sa nu apara pana in 27 iunie
Basescu: Mi-as dori tare mult ca instabilitatea in Republica Moldova sa nu apara pana in 27 iunie

Traian Basescu a declarat ca Republica Moldova este al doilea stat romanesc si ca si-ar dori "tare mult" ca in tara vecina "sa nu se produca o destabilizare" pana in 27 iunie, cand va semna acordul de asociere cu UE.

Vocea Rusiei: Rogozin vrea o reactie dura la declaratiile lui Ponta. Premierul roman a cerut interceptarea avioanelor rusesti
Vocea Rusiei: Rogozin vrea o reactie dura la declaratiile lui Ponta. Premierul roman a cerut interceptarea avioanelor rusesti

Publicatia Vocea Rusiei scrie ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin a cerut o reactie dura la o declaratie a premierului roman, care a spus ca poate solicita interceptarea avioanelor rusesesti, in spatiul aerian al Romaniei.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.