Basescu, inainte de plecarea la Bruxelles: Ne dorim ca seful diplomatiei europene sa fie un reprezentant al statelor estice

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, inainte de plecarea la Consiliului European, ca Romania ar dori ca Inalt Reprezentant pentru politica externa sa fie un reprezentant al statelor estice.

Traian Basescu a mai precizat ca obiectivul este desemnarea acestuia oficial, la finalul reuniunii.

Seful statului a anuntat ca unul dintre punctele agendei Consiliului European va fi intalnirea cu Jean Claude Juncker, care marti a primit votul Parlamentului pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, dupa ce in Consiliul trecut a fost desemnat pentru aceasta functie.

Presedintele a mentionat ca, in cursul zilelor trecute, presedintele Herman Van Rompuy a facut o tatonare a optiunilor statelor membre pentru functia de Inalt reprezentant pentru politica externa si pentru celelalte functii de conducere - presedinte al Consiliului European si presedintele Eurogrup.

Sigur ca si Romania are punctul ei de vedere, am dori ca Inalt Reprezentant pentru politica externa sa fie un reprezentant al statelor estice”, a anuntat Traian Basescu. Presedintele nu a facut alta precizare privind optiunea Romaniei pentru Inaltul reprezentant pentru politica externa, insa, conform AFP, pentru acest post ministrul italian de Externe, social-democrata Federica Mogherini, este considerata favorita, dar este dezavantajata de lipsa de experienta si de pozitia Italiei, considerata de unele state din UE prea favorabila Rusiei in criza ucraineana.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta: Am gresit ca m-am dus la Basescu, cand te bagi in cocina, te mananca porcii
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Un al nume mentionat pentru acest post este cel al comisarului european pentru Cooperare Internationala, Ajutor Umanitar si Gestionarea Crizelor, Kristalina Gheorghieva din Bulgaria, apropiata de conservatorii din PPE.

Seful statului a afirmat ca un obiectiv extrem de important ar fi ca la sfarsitul acestui Consiliu toti sa agreeze numele Inaltului Reprezentant pentru Politica Externa. ”Minim acest obiectiv ar trebui realizat, pentru ca de aici porneste tot procesul de desemnare a comisarilor”, a mai spus presedintele. Traian Basescu a spus ca desemnarea comisarilor europeni se va incheia, potrivit estimarilor sale, in luna septembrie, daca nu chiar in luna octombrie. ”Este un proces extrem de dificil si de nuantat de negocieri”, a adaugat Basescu.

Traian Basescu a subliniat ca obiectivul Romaniei este mentinerea portofoliului Agriculturii si a aratat ca acest lucru nu se va discuta oficial astazi, dar ”odata cu optiunile pentru Inaltul Reprezentant, cu certitudine, tot puzzle-ul desemnarilor de comisari va incepe sa intre in miscare”.

Am experienta acestui lucru, de la formarea celei de-a doua Comisii Barroso. Sunt dificultati enorme in obtinerea obiectivului, pentru ca sunt 28 de state, fiecare cu optiunile individuale, insa, daca se realizeaza un tandem functional presedinte-Guvern, in cazul Romaniei, am convingerea ca putem obtine portofoliul Agriculturii”, a mai afirmat Traian Basescu.

Presedintele a tinut sa dea asigurari ca, desi este o ordine de zi aparent scurta a acestui Consiliu, ”ea este extrem de complicata”. Potrivit lui Traian Basescu, discutiile cu Jean Claude Juncker vor incepe pe tema ”agendei strategice”, adoptata de Consiliul European in Consiliul din 26-27 iunie si care, la nivelul sefilor de stat si de Guvern, a stabilit obiectivele strategice pentru urmatorii cinci ani. ”Sunt consolidari ale politicilor economice si sociale care au fost declansate in perioada de criza economica”, a mai aratat Basescu.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Basescu: Marele papusar la ADS este Ilie Sarbu, tata-socru. Am acuzat doua contracte: EADS si Bechtel
Basescu: Marele papusar la ADS este Ilie Sarbu, tata-socru. Am acuzat doua contracte: EADS si Bechtel

Traian Basescu a declarat, miercuri, ca are informatii din presa ca "marele papusar la Administratia Domeniilor Statului este Ilie Sarbu, tata-socru", el adaugand ca acesta ar fi "unul din oamenii foarte influenti la ADS".

Victor Ponta: Am gresit ca m-am dus la Basescu, cand te bagi in cocina, te mananca porcii
Victor Ponta: Am gresit ca m-am dus la Basescu, cand te bagi in cocina, te mananca porcii

Victor Ponta a afirmat ca a gresit atunci cand a mers, luni, la o discutie cu presedintele Traian Basescu, deoarece a ajuns la concluzia ca "atunci cand te bagi in cocina, te mananca porcii".

Basescu ar putea face publice si alte inregistrari de la Cotroceni:
Basescu ar putea face publice si alte inregistrari de la Cotroceni: "Daca as fi prim-ministru, as adopta reducerea CAS acum"

Traian Basescu spune ca daca ar fi prim-ministru, el ar adopta reducerea CAS si a mentionat ca niciodata nu a declarat ca nu sustine aceasta masura.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.