Bani de la UE pentru întreprinderi sociale. Ce a însemnat „Ambasada” pentru comunitatea din Timișoara

×
Codul embed a fost copiat

Dacă accesează fonduri europene, cei care fac voluntariat au acum ocazia să transforme binele într-o afacere. Cu o condiție, să reinvestească aproape tot profitul, și să susțină persoanele defavorizate.

Uniunea Europeană dă sume importante întreprinderilor sociale, dacă acestea rezolvă probleme din zonele în care autoritățile nu se descurcă.

Urmăriți un nou reportaj, din campania Știrilor ProTv: „Fonduri europene, succese românești."

La Timișoara, un proiect inedit adună într-o veche clădire industrială zeci de oameni creativi care și-au transformat pasiunea în afacere, unii cu fonduri europene. S-a format, astfel, o comunitate de antreprenori atipici, dată ca exemplu și de Comisia Europeană, drept model de dezvoltare urbană.

Pe malul Begăi, aproape de centrul Timișoarei, o clădire cu istorie sparge tiparul acestui cartier industrial. Sunt aproape 3.000 de metri pătrați care au aparținut Fabricilor Unite de Ulei și Săpun, înființate în 1844. O insulă vânată fără succes de dezvoltatorii imobiliari, acum Centrul Faber, un proiect independent care a adus împreună comunitatea creativă și oamenii care o ajută să devină un motor de schimbare pentru Timișoara.

Citește și
terasa litoral
Inspectorul PRO a descoperit minori exploatați pentru munca la negru de patronul unei terase de pe litoral
Omul care a devenit celebru după ce și-a salvat casa de uragan printr-o metodă inedită | VIDEO

Andreea Iaker Tako, fondator Ambasada: „Ne-am dorit o ambasadă a oamenilor care fac lucruri pentru comunitate, indiferent sub ce formă, că sunt grup de inițiativă, că sunt singuri, că au un ONG sau un mic SRL".

Andreea este cea care a dat viață Ambasadei, un loc cu facilități și servicii gratuite pentru mediul creativ, baza fiind pusă încă din 2006, cu festivalul de muzica Plai. A ajuns aici, după 16 de ani de voluntariat și slujbe în paralel, să se întrețină.

În 2021, a luat primele fonduri europene pentru a înființa o întreprindere socială, un atelier unde hainele pe care în mod obișnuit le-am arunca se transformă în lucruri noi. Finanțarea a fost de o sută de mii de euro.

Andreea Iaker Tako, fondator Ambasada: „De fapt, ne-a ajutat să începem mult mai repede ceva ce ne-ar fi luat mai mulți ani, nu eram pregătiți să devenim antreprenori, eram OMG-iști, voluntari."

Atelierul a venit pe o prioritate a Uniunii Europene, care vrea să reducă la minim deșeurile. Șansele cresc dacă proiectul rezolvă și o problemă socială. În proiect, au fost angajate persoane vulnerabile.

Chiar și binefacerea trebuie să fie o afacere

Chiar dacă ești întreprindere socială, Uniunea Europeană îți cere un plan de afaceri prin care să generezi venituri și după ce fondurile se termină. Te obligă să gândești ca un antreprenor. Așa au apărut, la Ambasadă, o cafenea și un bistro social.

Andreea Iaker Tako, fondator Ambasada: „Eu trebuie să gândesc într-un mod circular, în care sursele mele de venit sunt diverse, și reușesc să am un mecanism prin care să mă asigur că ele vor veni constant, că să-mi plătesc o echipă, ca să pot să plătesc niște utilități."

Pornind de la exemplul acestui atelier, s-au dezvoltat alte 12 mici afaceri ale antreprenorilor creativi și sociali din Timișoara, de la ateliere de olărit și mobilier din lemn, până la haine de copii și terapii pentru femeile cu cancer la sân.

Spațiile care îi găzduiesc pe antreprenorii creativi sunt de fapt niște containere maritime, scoase din uz, în alte condiţii ar fi ajuns la fier vechi. Vorbim de o investiție de 200.000 de euro. Un antreprenor plătește o chirie lunară între 120 și 150 de euro.

În jurul fostei fabrici, s-a construit, astfel, o întreagă comunitate. Pentru reabilitarea clădirii, Ambasada a primit sprijin de la câțiva investitori locali, dar și de la o echipă de nouă arhitecți care, în final, și-a mutat birourile aici. Inspirați de ce se întâmplă în jur, au luat 65.000 de euro fonduri europene, pentru un atelier de prototipare, adică o imprimantă 3D pentru obiecte din ceramică.

Oana Simionescu, arhitect: „Cred că cu toții avem conflictul ăsta în noi, e clasic cumva pentru România, să rămâi, să pleci. Această decizie a fost împinsă spre a rămâne, tocmai datorită faptului că aici avem posibilitatea și oportunitatea de a face ceva semnificativ, nu doar pentru noi ci și pentru prietenii noștri, pentru comunitatea din care facem parte."

Alte finanțări europene, de la anul

Noi finanțări europene pentru întreprinderile sociale vor fi disponibile începând cu anul viitor, prin programul de educație și ocupare, lansat în noul exercițiu financiar 2021-2027. Încă nu se știu detaliile, dar banii vor veni prin administratorii de grant – care sunt organizaţii cu experiență în antreprenoriat de genul ONG-uri, asociaţii, sindicate, autorități publice.

Raluca Preluncă, consultant senior fonduri-structurale.ro: „Întâi vor fi selectați administratorii de grant de către Ministerul Fondurilor, după care administratorii de grant vor lansa aceste concursuri, adresate direct întreprinderilor sociale, sau celor care vor să dezvolte întreprinderi sociale."

Întreprinderile sociale pot fi din orice domeniu, de la cafenele și brutării până la bijuterii și agricultură. Trebuie să angajeze persoane vulnerabile, sau să aibă un scop social mai amplu, cum e reciclarea sau economia circulară. 90% din profit trebuie reinvestit. Antreprenoriatul social îți poate da un scop și un sens vieții, dar în egală măsură vine cu sacrificii, într-o societate care abia acum învață să-și pună ideile în practică.

Andreea Iaker Tako, fondator Ambasada: „România, dincolo de plusuri și minusuri, are un context social care te îndeamnă spre antreprenoriat. Pentru că în felul ăsta poți să supraviețuiești”

Reporter: Ești fericită cu ceea ce faci?

Andreea Iaker Tako, fondator Ambasada: „Sunt fericită să văd rezultatele. A meritat tot efortul ăsta"

Că centrul de la Timișoara a schimbat viața unei întregi comunități, e un fapt recunoscut și de Comisia Europeană. Dovadă că în 2021 a fost finalist al premiilor de soluţii urbane New European Bauhaus. Dacă mai există astfel de proiecte, în lucru, pot obține finanțare de până la 5 milioane de euro. Cererile se depun direct la Comisia Europeană, până la jumătatea lui ianuarie 2023.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
Citește și...
Unul dintre marii curieri, aproape de faliment. Clienții nu își primesc banii după ce au dispărut sume uriașe din firmă
Unul dintre marii curieri, aproape de faliment. Clienții nu își primesc banii după ce au dispărut sume uriașe din firmă

Probleme pe piața de coletărie! Unul dintre marii curieri întârzie plățile, reclamă clienții. Inspectorul Pro a aflat că firma înregistra acum un an pierderi de aproape două milioane de lei. Trei creditori cer falimentul companiei.

Inspectorul PRO a descoperit minori exploatați pentru munca la negru de patronul unei terase de pe litoral
Inspectorul PRO a descoperit minori exploatați pentru munca la negru de patronul unei terase de pe litoral

În goana după profit, pe litoral încă sunt angajatori care încurajează munca la negru. Mai mulți tineri, unii minori, au fost exploatați de patronul unei terase și au muncit pentru el fără acte, sau cu un contract pentru două ore.

Institutul de Cercetări în Construcții este în pragul falimentului din cauza unui management defectuos. Datoriile sunt uriașe
Institutul de Cercetări în Construcții este în pragul falimentului din cauza unui management defectuos. Datoriile sunt uriașe

„INCERC”, Institutul de Cercetări în Construcții, este în pragul falimentului. Inspectorul Pro a obținut un raport care arată că „INCERC” datorează patru milioane de euro, din cauza unui management defectuos.  

Urme de antibiotic în carnea de pe piață. Ce a descoperit Inspectorul PRO la o fermă de vaci
Urme de antibiotic în carnea de pe piață. Ce a descoperit Inspectorul PRO la o fermă de vaci

Folosirea preventivă a antibioticelor în creșterea animalelor poate afecta sănătatea oamenilor. Rezistența la aceste medicamente, pe care o dezvoltă organismul uman, ar putea provoca mai multe decese decât cancerul, se tem specialiștii.

Pățaniile unor oameni care au apelat la muncitori cunoscuți pe Facebook. Cum i-a păcălit
Pățaniile unor oameni care au apelat la muncitori cunoscuți pe Facebook. Cum i-a păcălit "meșterul" Fernando

Criza de muncitori calificați afectează domeniul construcțiilor. Internetul este plin de reclamațiile celor care și-au dat casele pe mâna unor nepricepuți și s-au trezit cu pagube în locuințe și prin conturi.

Recomandări
Arsă de cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, România e obligată să învețe cum să facă rost de apă. ”La mila Domnului”
Arsă de cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, România e obligată să învețe cum să facă rost de apă. ”La mila Domnului”

Țara apelor pierdute, partea I. Seceta prelungită, stresul termic, schimbările climatice ne afectează viețile, siguranța, culturile, igiena, confortul. Apa a devenit foarte importantă.

Israel intensifică războiul cu teroriștii pe două fronturi: cu Hezbollah în Liban și Hamas în Gaza. Ce s-a descoperit
Israel intensifică războiul cu teroriștii pe două fronturi: cu Hezbollah în Liban și Hamas în Gaza. Ce s-a descoperit

Luptele din sudul Libanului se intensifică, iar oficialii libanezi spun că Israelul și-a extins zona de operațiuni a trupelor terestre. Premierul israelian i-a cerut secretarului general al ONU să evacueze „imediat" forțele de menținere a păcii.  

Capitala ortodoxiei române. Sarmale și vizite la mall, după închinarea la Sfânta Parascheva. ”Să vadă Occidentul din Iași”
Capitala ortodoxiei române. Sarmale și vizite la mall, după închinarea la Sfânta Parascheva. ”Să vadă Occidentul din Iași”

Mai sunt doar câteva ore până când Iașiul devine centrul ortodoxiei române. Luni, la hramul Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, sunt așteptați zeci de mii de oameni.