Bănci pentru odihnă montate pe mijlocul pistelor de biciclete, în Mangalia

21-01-2021 18:13


Ciclismul cu obstacole poate fi un nou sport pe litoralul românesc. Pe pistele de biciclete amenajate recent în zona stațiunii Saturn au apărut mai multe bănci pentru odihnă.

Muncitorii care s-au ocupat de lucrări ridică din umeri și susțin că n-au habar cine le-a montat. Când a văzut ce s-a ales din proiectul făcut din fonduri europene, viceprimarul din Mangalia a cerut ca băncile să fie mutate.

Lucrarea iese imediat în evidenţă prin aceste băncuţe. Au fost montate direct pe pistele pentru biciclete şi par mai degrabă obstacole pentru cei pe două roţi.

E o porţiune care va fi amenajată între Mangalia şi Saturn şi face parte dintr-un amplu proiect european, în valoare de cinci milioane de euro. Staţiunile din sudul litoralului ar trebui să dispună de trotuare noi, piste de biciclete, mobilier urban şi iluminat public. Până acum au fost finalizate trotuarele pe o distanţă de doi kilometri şi a fost asfaltată pista. Dar nimeni nu ştie cum au apărut băncile.

Bătrân cu bicicletă: "Nu e bună canapeaua aia pusă acolo, că e pusă chiar pe pistă. Asta nu e corect, la noi în România se poate orice”.

Băncile nu apăreau în simularea făcută de arhitecţii care au conceput proiectul. Viceprimarul din Mangalia spune că au fost amplasate temporar şi vor fi mutate.

Dragoş Angelescu, viceprimarul Mangaliei: "Să se vadă că nu e montată. Da, nu e montată. Ele efectiv sunt mobile acuma, sunt luate de doi inşi şi se pun acolo unde trebuie. Cel mai târziu în luna iunie vrem să lansăm proiectul aşa cum trebuie, dar mai întâi va trebui să ne asigurăm că şi calitatea şi execuţia trebuie să fie aşa cum a prevăzut proiectul iniţial”.

Gabriel Luchian, directorul general al firmei de construcţie: "Momentan nu este poziţia lor finală. Iar beneficiarul le-a dorit aduse în şantier şi pentru că nu erau trotuarele terminate, ele au fost provizoriu puse pe partea de asfalt. Ele vor fi poziţionate conform proiectului! Vor fi relocate pe poziţia lor".

Lucrările din sudul litoralului ar trebui să fie gata până când începe sezonul estival.

N-ar fi prima ciudăţenie văzută în investiţiile făcute cu bani europeni, pe litoral. Amenajarea pistelor pentru biciclişti a fost o probă grea şi pentru edilii de la Vama Veche şi 2 Mai.

Fără să fie semnalizat, începutul pistei de biciclete uneşte localitatatile 2 Mai şi Vama Veche. Drumul duce până în punctul de trecere a frontierei cu Bulgaria. Este greu de spus „pistă”, pentru că dalele din beton au şi rolul de trotuar, dar şi de spaţiu pentru cei care folosesc biciclete sau trotinete.

Lucrarea nu a atras turişti pe bicicletă, dar a trezit interesul procurorilor: fostul primar al comunei Limanu este judecat pentru abuz în serviciu şi folosirea de documente false, în cadrul proiectului. Prejudiciul ar fi de peste 200 de mii de euro, tot din bani europeni.

Litoralul românesc a atras în ultimii cinci ani cele mai multe fonduri de la Uniune, câte două tranșe de 700 de milioane de euro. Banii au fost alocaţi pentru diferite proiecte, de la extinderea plajelor, până la astfel de lucrări edilitare.


VIDEO PROTVPLUS.RO