Azilele groazei. Surse: Au fost demiși 6 șefi din instituții cu atribuții de control, iar alți 3 șefi din poliție sunt vizați
La aproape o săptămână de la descinderile în azilele torturii, vor începe controalele în toate centrele sociale pentru copii, bătrâni și persoane cu dizabilități.
Vor fi reanalizate autorizațiile deținute de aceste centre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
Este vorba peste 5000 de cămine private și de stat. Între timp, șase conducători de instituții cu atribuții de control au fost destituiți, iar surse guvernamentale spun că în colimator vor intra și șefi din Poliție.
Aproximativ 5200 centre sociale, private și de stat, ar urma să fie controlate, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, după o întâlnire cu mai mulți miniștri și șefi de autorități.
Marcel Ciolacu: ”În guvern am stabilit că avem 3 priorități: în primul rand toate centrele pentru copii, pentru vârstnici sau pentru persoanele cu dizabilități trebuie verificate și reanalizate toate autorizațiile. În afară de tratamentul la care au supus aceste persoane, le-au furat și bunurile și casele și pensiile”.
Între timp, potrivit surselor guvernamentale, au fost demiși șase șefi din instituții cu atribuții de control, la nivel central și la nivelul județului Ilfov. Este vorba despre Agenția Națională pentru Inspecție Socială, Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Direcția de Asistență Socială și Direcția de Sănătate Publică. În vizorul anchetatorilor ar urma să intre și trei șefi din poliție de pe raza localităților unde se aflau căminele.
Măsurile sunt anunțate abia la cinci zile după perchezițiile făcute în trei cămine sociale din județul Ilfov, unde au fost descoperite adevărate imagini de groază, cu oameni bătuți și ținuți fără mâncare, în condiții mizere.
Din referatul procurilor DIICOT reiese clar că grozăviile de neimaginat au putut fi posibile doar cu complicitatea unor funcționari publici. Iată, de pildă, o conversație între doi funcționari ai Direcției de Asistență Socială Ilfov, care îi învățau pe suspecți cum să completeze cereri în numele pacienților, astfel încât să se creeze aparența că aceștia și-ar fi dorit să ajungă la azilurile respective.
STENOGRAMĂ (sursa: referat DIICOT)
”CĂRĂULAȘU IOANA-ANDREEA: Așa! Ți-a venit și ție rândul cu cererile acuma. Zi-mi exact… aici tre să scriu doar că solicită internarea într-un centru. Nu?
POPA MIHAELA BIANCA angajată DGASPC Ilfov : Instituționalizarea. Da. Fără să precizeze numele centrului, știi? Doar într-un centru de îngrijire și asistență, atât.
(...)
POPA MIHAELA BIANCA angajată DGASPC Ilfov: Fă pe coală albă. Că de unde a luat nenea antetul nostru, știi? (...) Se presupune a fi o cerere de dinainte să fie internat.
CĂRĂULAȘU IOANA-ANDREEA: Am înțeles. Da, deci nici cu antetul nostru. Bine că mi-a picat fisa acuma!”
Cei 98 de oameni preluați din centrele din Ilfov - bătrâni și persoane cu dizabilități - sunt acum îngrijiți în mai multe spitale din Bucureșți și în alte centre, ca soluție temporară. În zilele următoare, victimele vor fi transferate în centre de specialitate, în funcție de starea lor de sănătate.
În vreme ce autoritățile își pasează vina una alteia și caută explicații, premierul cere ajutorul Bisericii și a ONG-urilor pentru a gestiona problema căminelor sociale.
Centrul de Resurse Juridice, organizația non-profit care a demascat abuzurile de la azilele din Ilfov, cere premierului demiterea ministrului Muncii Marius Budăi, pe care îl consideră responsabil moral pentru perpetuarea abuzurilor din centre.
Potrivit ONG-ului, ministrul știa de aceste ilegalități, fiind sesizat încă din toamna lui 2022. De cealaltă parte, Marius Budăi spune că au fost făcute controale la respectivele centre și că în urma lor au fost înaintate documente către Procuratură, DIICOT și către Ministerul de Interne.
Sursa: Pro TV
Etichete: marcel ciolacu, guvern, PSD, batrani, marius budai, azil, azile,
Dată publicare:
09-07-2023 18:01