Avertisment pentru turisti. Traseele dificile din Bucegi care au ramas fara Salvamont din lipsa de fonduri
Avertisment pentru turistii care vor sa urce pe traseele montane din zona Bran- Moieciu-Fundata.
De sambata, Consiliul Local din Bran i-a concediat din lipsa de fonduri pe salvamontistii care interveneau pana acum si a semnat un contract cu o echipa montana sponsorizata din donatii.
Asociatia la care este afiliata insa aceasta echipa sustine ca noii salvamontisti nu sunt acreditati pentru salvare montana. Asadar, celor care se aventureaza in zona nu le ramane decat sa fie foarte atenti.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
"Suntem o familie cu un copil de un an si jumatate, ne-am ratacit pe un drum forestier in creierii muntilor si-am ajuns cu masina intr-o rapa. Nu stim unde ne aflam" - asa a sunat apelul de azi noapte catre salvamont Bran. Echipa a pornit la drum iar interventia s-a finalizat cu succes la miezul noptii exact in momentul in care salvatorii montani din Bran au ramas oficial someri.
Consiliul local a hotarat sa ii concedieze pe motiv ca bugetul nu isi poate permite aceasta cheltuiala.
Potrivit primarului din Bran, echipa salvamont, veche de peste 10 ani, va fi inlocuita de o alta afiliata la Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania, care va fi finantata din sponsorizari.
Rares Radacina, primarul comunei Bran: "Aceasta activitate, in momentul de fata, este asigurata de asociatia de salvatori montani din Romania filiala Bran care este acreditata ANSMR. Dansii sunt acreditati, au acreditare ANSMR. In cazul unui esec al unei actiuni, raspunderile sunt ale acestei asociatii pentru ca ei au semnat un contract prin care s-au obligat sa asigure acest serviciu de salvare montana."
Presedintele Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania-ANSMR- il contrazice insa pe primarul din Bran. Formatiunea care de astazi ar trebui sa salveze turistii aflati in dificultate in zona nu este acreditata.
Sabin Cornoiu presedintele ANSMR: "Branul nu are acreditare ca formatie de salvare montana si noi nu putem sa giram pentru asa ceva. Noi ne ocupam de pregatirea salvatorilor montani, de atestarea lor, dar in clipa de fata nu avem nicio informatie prin care sa va confirmam ca aceasta asociatie are intr-adevar oamenii cu care sa faca salvarea montana."
Fosta echipa salvamont din Bran raspundea de peste 200 de kilometri patrati de padure, pasune si abrupt din Masivul Bucegi. Din cele 18 trasee montane de aici, 15 sunt foarte periculoase. Zona este frecventata de turisti atat vara dar si iarna, iar numarul interventiilor de salvare este de ordinul sutelor, anual. Salvamontistii concediati de astazi au dat in judecata Consiliul Local iar Avocatul Poporului s-a autosesizat.
Membrii noii echipe Salvamont nu putut fi contactati pentru a-si exprima un punct de vedere.