”Aurul roșu” prinde rădăcini în România. Șofranul, condimentul cel mai scump din lume, devine o afacere bună pentru fermieri

×
Codul embed a fost copiat

Șofranul cel mai scump condiment din lume prinde rădăcini și în România.

Un singur gram se obține din aproape 200 de flori și costă între 70 și 100 de lei.

De aceea, aurul roșu - cum este supranumit acest condiment specific țărilor arabe - devine o afacere profitabil și pentru fermierii autohtoni.

Iar restaurantele comandă și folosesc în preparatele lor șofranul cultivat pe câmpurile de la noi.

Pe terenurile fermierilor din România, șofranul a început să înflorească de o săptămână. De pe această parcelă din județul Iași se recoltează în jur de 700 de grame de condiment anual.

Citește și
sofran
Tot mai mulți străini cultivă șofranul în România. Cât costă un kilogram

Adică aceste firicele roșu aprins din interiorul florii-stigmatele-care, după uscare, au o aromă inconfundabilă.

Cultivatorii au adus bulbii din Olanda acum patru ani, când au investit
5 mii de euro în această grădină de 1000 de metri pătrați. Doi ani mai târziu
și-au amortizat investiția. Acum se gândesc să dubleze suprafața.

Irina Acatrinei, cultivator de șofran: "Aurul roşu se obţine foarte greu. Pentru un singur gram de şofran avem nevoie de 150 şi chiar 200 de flori din astea micuţe".


Marius Acatrinei, cultivator de șofran: "Valorificam în forma lor pură, lucram cu băcanii şi clienţi, avem şi câteva restaurante interesate de produsele noastre".

Șofranul de la Târgu Frumos se folosește deja în acest restaurant din Iași pentru două feluri de mâncare tradiționale, specifice țărilor din Asia.

Andreea Luca, manager restaurant: "Am descoperit acest şofran produs lângă noi aduce şi aroma şi culoare foarte apropiat de cea din Iran. Acolo unde e considerat cel mai bun."


Și pe acest teren din județul Suceava se cultivă șofran, iar acum aurul roșu din Bucovina se vinde în Italia, Franța și Austria.

Oana Precub, cultivator de șofran: "Comenzi avem atât pe parte de bulbi, cât şi pe parte de şofran. Pe partea de bulbi începe să fie şi în ţară foarte multă lume interesată".

Potrivit specialiștilor, schimbările climatice aduc în România soiuri noi care, se pot adapta. Printre ele, și șofranul.

Teodor Robu, profesor Universitatea de Științele Vieții Iași: "Un venit pe hectar ar fi de 30-40 de mii de euro. Dacă dăm jos cheltuielile, tot rămân peste 20 de mii de euro profit".

Șofranul s-a cultivat în România și în perioada interbelică, însă pe suprafețe restrânse.

Articol recomandat de sport.ro
Obiceiul cu care Arnold Schwarzenegger lasă mască orice om: „Îl savurează în loc de desert”
Obiceiul cu care Arnold Schwarzenegger lasă mască orice om: „Îl savurează în loc de desert”
Citește și...
Șofran - cum arată și la ce se folosește cel mai scump condiment din lume. Cât costă și ce beneficii are
Șofran - cum arată și la ce se folosește cel mai scump condiment din lume. Cât costă și ce beneficii are

Șofranul (Crocus sativus) este o plantă ale cărei părți uscate, asemănătoare unor fire subțiri (stigmatele), sunt utilizate pentru a produce condimentul șofran, coloranți alimentari și medicamente.

Tot mai mulți străini cultivă șofranul în România. Cât costă un kilogram
Tot mai mulți străini cultivă șofranul în România. Cât costă un kilogram

Una dintre cele mai profitabile culturi din lume, cea de șofran, este la vremea culesului.

Se cultivă în România și pleacă la export.
Se cultivă în România și pleacă la export. "Aurul roșu" care costă până la 30.000 de €/kg

Șofranul, cel mai scump condiment din lume, numit și "aurul roșu", a colorat și în această toamnă câmpurile de la noi. 

O femeie din Bihor cultivă cel mai scump condiment din lume. Un kilogram se vinde cu 28.000 de euro
O femeie din Bihor cultivă cel mai scump condiment din lume. Un kilogram se vinde cu 28.000 de euro

O femeie din Bihor cultivă cel mai scump condiment din lume. Un kilogram se vinde cu 28.000 de euro

Recomandări
Nicuşor Dan deschide discuţiile publice cu magistraţii la Cotroceni. Întâlnirile confidenţiale, reprogramate
Nicuşor Dan deschide discuţiile publice cu magistraţii la Cotroceni. Întâlnirile confidenţiale, reprogramate

Preşedintele Nicuşor Dan se întâlneşte, luni, cu reprezentanţii magistraţilor care doresc să îi expună problemele din sistem, el afirmând că va fi o discuţie publică, cu reprezentanţii care doresc să transmită un mesaj.

Fost judecător: „Când ai magistraţi terorizaţi, înseamnă că CSM şi-a greşit menirea. Magistraţii nu se simt protejați”
Fost judecător: „Când ai magistraţi terorizaţi, înseamnă că CSM şi-a greşit menirea. Magistraţii nu se simt protejați”

Fostul judecător Cristi Danileţ afirmă că, atunci când sunt magistraţi terorizaţi in instanţe şi parchete, magistraţi cărora le este frică să se întâlnească fie şi cu preşedintele României, înseamnă că CSM şi-a greşit menirea.

Trafic infernal pe A1 după vama Nădlac. Coloane de maşini de până la 11 kilometri la Margina
Trafic infernal pe A1 după vama Nădlac. Coloane de maşini de până la 11 kilometri la Margina

Se circulă cu dificultate pe A1, după intrarea în țară prin vama Nădlac. Ieri, s-a format o coloană de mașini care s-a întins pe 11 kilometri la nodul rutier din zona localității Margina.