Tot mai mulți străini cultivă șofranul în România. Cât costă un kilogram

Ultima actualizare: 25-10-2020 19:51

Una dintre cele mai profitabile culturi din lume, cea de șofran, este la vremea culesului.

În această perioadă, florile de șofran, care seamănă cu brândușele de toamnă, au colorat câmpurile în violet. Din ele se va extrage acest condiment rar și extrem de prețios. Un kilogram de șofran, supranumit și aurul roșu, se poate vinde și cu 30.000 de euro.

Pe un teren din Gorj, șofranul este recoltat cu mare atenție. Cel care s-a încumetat să cultive „aurul roșu" este un spaniol, care în urmă cu patru ani, a înlocuit tradiționala cultură de porumb cu una de șofran.

Aparizio Guzman, investitor spaniol: „Un kilogram de bulbi în Spania poate fi 20-30 de euro. Sunt 80-90 de bulbi, iar pentru 1.000 mp e nevoie de 300 kg, ca să știe lumea că nu e ieftină investiția, dar e foarte rentabilă.”

Investitorul spaniol vinde toată producția în Germania, Elveția și Franța.

Aparizio Guzman, investitor spaniol: „Este un produs foarte scump, pentru că se produce foarte puțin. În Spania, în țările arabe se produce foarte puțin. Se duce la 14 euro un gram de șofran, dacă e de calitatea 1.”

Localnică: „Se muncește și aici cu sapa, cu smulsul buruienilor, culesul, uscatul, sortatul și ambalatul.”

Reporter: „Știți toate operațiunile?”

Localnică: „Bineînțeles, de patru ani, vă dați seama că am învățat."

Valoarea șofranului este dată de firișoarele subțiri din interiorul petalelor. Cu cât acestea sunt mai multe și legate pe o singură tulpină, cu atât prețul crește. La noi, șofranul nu prea este folosit pentru condimentarea bucatelor. Poate și din cauza că este extrem de scump.

Localnică: „Nici nu l-am încercat, că se zice că se mănâncă uscat pentru ținere de minte, dar nu l-am încercat.”

O doamnă din Bihor a învățat despre șofran în Franța. Revenită în țară, a pus și ea bazele unei culturi.

Eva Kallai, cultivator: „Până acum, am cules pentru condiment, dar acum am un client. Pentru depresie, pentru întărirea imunității. Ei deja au clienți, care folosesc șofranul de ani de zile. E mai bine, și dacă e mai rentabil și dacă nu, să cunoaștem proprietățile care vindecă oamenii."

Ca să nu strivească bulbii, din care urmează să iasă alte flori, Eva umblă printre rânduri cu mare precauție.

Cultivat încă din antichitate, șofranul conține antioxidanți care contribuie la reducerea riscului unor afecțiuni cronice și previn tulburări ale sistemului nervos. Totodată, șofranul este considerat și un afrodisiac puternic. Un kilogram de șofran se poate vinde și cu 30.000 de euro. Cel mai mare cultivator de șofran din lume este Iranul, care exportă peste 50 de tone anual. Cele mai mari cantități ajung în Emiratele Arabe Unite, Spania, China și Arabia Saudită.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO