O femeie din Bihor cultivă cel mai scump condiment din lume. Un kilogram se vinde cu 28.000 de euro

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 29 August 2018 17:44
Categorie: Financiar
cultură șofran Bihor

O femeie din comuna Căpâlna, județul Bihor, deține singura cultură de ”aur roșu” - așa cum este denumit șofranul - cel mai scump condiment din lume, care costă 28.000 de euro kilogramul.

Viorica Froicu, subinginer de industrie ușoară de profesie, a lucrat o perioadă în Italia, unde a înțeles că afacerile agricole pot fi extrem de profitabile. ”Am văzut cât câștigă oamenii din agricultură în Italia. Aceia care se țin de treabă”, a declarat Viorica Froicu pentru bihon.ro.

”Am primit o reclamă pe e-mail, în italiană. Inițial am și vrut să o șterg. Am deschis așa, într-o doară… Știu că suna ca o provocare: ”Vrei să devii bogat cultivând șofran?”… Nu știam ce-i șofranul, am început să caut informații”, a spus femeia cum a început totul pentru ea.

Întoarsă acasă, Viorica s-a apucat de treabă și nu regretă. ”Am investit mult în primul an. Mi-am făcut gard, un sistem de supraveghere cu camere video. Știți, oamenii nu prea au noțiunea de proprietate privată și se cred tot pe vremea cooperativelor. Șofranul s-a înmulțit apoi extraordinar. Am un hectar de șofran. Are un ciclu relativ scurt. După 5-6 săptămâni de la plantare înflorește, totul este mov. Începe apoi recoltarea și nu aceasta e munca cea mai grea. Scoatem doar pistilul. Munca de Sisif e la sortare. Iar secretul stă în uscare. Șofranul are termen de garanție cinci ani, dacă e păstrat cum trebuie. După sortare, șofranul e uscat în tăvițe de aluminiu, care sunt purtătoare de căldură, într-un cuptor la 45 grade C, timp de 45-50 de minute. Îl păstrăm în borcane închise ermetic”, spune Viorica.

Șofranul este cel mai scump condiment din lume. Un kilogram de șofran ajunge să coste și 28.000 de euro. Însă pentru a obține astfel de cantități este nevoie de foarte multă muncă. 40 de grame de șofran necesită o recoltare de la 6.000 – 8.000 de flori de șofran.

Prețul unui bulb de șofran depinde de calibrul lui. Între 0,80 lei – 1,50 lei costă cei mai mari, care sunt și cei mai productivi. Pentru 250 mp teren trebuie 5.000 de bulbi. Sunt necesare aproximativ 70.000 de stigmate pentru a obţine 500 g de şofran, şi de 2,5 kg de stigmate proaspete pentru obţinerea a 500 g de produs uscat. Fiecare floare prezintă câte 3 stigmate. Acestea trebuie să fie atent culese cu mâna și apoi uscate. Munca și îngrijirea pe care le necesită fac din șofran cel mai scump condiment din lume”, a mai spus Viorica.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

cultură șofran Bihor Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Preţuri mari la soiurile timpurii de varză. Culturile au fost afectate în primăvară
Preţuri mari la soiurile timpurii de varză. Culturile au fost afectate în primăvară
VIDEO PROTVPLUS.RO
euro
Euro nu se mai oprește. Leul marchează un nou minim istoric față de moneda unică
Google a fost amendată cu 50 de milioane de euro pentru încălcarea directivei GDPR
Avertisment FMI: Economia încetinește rapid din cauza BREXIT și a crizei din Franța
În 2018, românii au cheltuit 10 milioane de euro, zilnic, pe internet. Produsele preferate
Euro atinge un nou nivel record: 4,7081 lei
România, primul loc în Europa la producția de porumb. Lecția învățată de fermieri
bnr
Un senator ALDE acuză că indicele ROBOR este trucat cu ştiinţa BNR. Reacția băncii
În România, 34% dintre afacerile din agricultură sunt conduse de femei. Cazul Alinei
Capitolul la care Timișoara și Clujul lasă Bucureștiul în urmă. Efectele proiectului
Afacerea de succes a unui fost fotbalist, inspirată de câinele său. Povestea lui Călin
Conace istorice de lângă București, scoase la licitaţie. Sumele de pornire
Cea mai ieftină soluție pentru acoperișuri durabile. România exportă aceste materiale