Se cultivă în România și pleacă la export. "Aurul roșu" care costă până la 30.000 de €/kg

Ultimul update: Duminica 28 Octombrie 2018 07:09
Data publicarii: Duminica 28 Octombrie 2018 07:09
Categorie: Financiar

Șofranul, cel mai scump condiment din lume, numit și "aurul roșu", a colorat și în această toamnă câmpurile de la noi. 

Șofranul este cultivat doar în câteva locuri din România și pleacă, în general, la export, unde se vinde cu până la 30.000 de euro kilogramul.

Pe piață există însă și variante ieftine, cum ar fi șofrănelul, care are aceeași culoare, însă nu este la fel de aromat.

Un teren din Gorj, plin de mărăcini în trecut, valorează acum zeci de mii de euro, pentru că este cultivat cu șofran: niște flori a căror valoare stă în firișoarele subțiri din mijlocul petalelor, singurele care se folosesc de la această plantă.

Aroma șofranului se potrivește cel mai bine cu orez, supe, dar și carnea de oaie și pui.

Prețul se stabilește în funcție de un standard internațional, care oferă detalii despre calitatea mirosului, puterea de colorare și intensitatea aromei.

Filamentele tăiate, întregi sau vândute sub formă de pulbere pot influența valoarea condimentului.

Localnic: "Trebuie să fie întreg, așa se vinde, când e de calitate, înțelegi, și noi folosim asta, un borcan de 3 grame pentru un gram, ca să ajungă la clienți în condiții foarte bune."

Primele flori de șofran au fost culese la începutul lunii.

Maria Nițu, localnică: "Azi e a treia zi de când culegem. Trebuie cules, totul proaspăt, cu grijă, apoi tot cu grijă scoatem staminele să fie totul în bună regulă."

Șofranul este pus apoi la uscat, după care se poate păstra vreme îndelungată.

Vânzător: "Într-o luna, doar o luna, se păstreză într-o cutie de carton și apoi se bagă la o sticlă de cristal, la borcan și se păstreză. Valabilitatea șofranului e pentru mulți ani de zile."

În Ineu, județul Arad, o doamnă cultivă șofran de șase ani. Primii bulbi i-a cumpărat din Sardinia.

Pentru că este scump, șofranul este unul dintre cele mai falsificate condimente de pe piață. Cel măcinat este cel mai des contrafăcut, pentru că se adaugă și alte mirodenii ieftine.

Mircea Cărbunar profesor de horticultură Universitatea din Oradea: "Se poate deosebi șofranul adevărat de șofranul fals prin faptul că filamentele de șofran clasic sunt de culpoare roșie, roșiatică și este de reținut faptul că de la șofran se utilizează stigmatul pistilului care este împărțit în trei. La alte specii, probabil cum este brîndușa de toamnă, este un singur stigmat."

Un kilogram de șofran se obține din cel puțin 130.000 de flori, dar uneori este nevoie și de 250.000. În funcție de cât de pur este condimentul obținut, un kilogram poate costa între 5.000 și 30.000 de euro.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Șofranul a apărut pe câmpurile din România. Un kilogram costă cât o garsonieră în București
Șofranul a apărut pe câmpurile din România. Un kilogram costă cât o garsonieră în București
VIDEO PROTVPLUS.RO
Kilogram
Oamenii de știință schimbă definiția kilogramului. Cum se vor măsura masele
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Decizie radicală la KFC, Pizza Hut şi Taco Bell din România. Ce schimbă din 2019
Chiriile din Alba Iulia au urcat la cifre astronomice odată cu apropierea Zilei Naționale
“Tu ești viitorul!” Întâlnire cu “creatorii” de roboți, tinerii care îndrăznesc să creadă că vor schimba lumea
Black Friday la Blue Air și Wizz Air. Cu cât sunt reduse prețurile la biletele de avion
Bani, lei
Dobânzi mai mici și garanții de stat pentru credite. Ce propune Consiliul Concurenței
Studiu: 37% dintre români trăiesc de pe o zi pe alta
Teodorovici: "Încercăm ca săptămâna viitoare să venim în faţa Guvernului cu proiectul de rectificare bugetară"
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Europa de Est își vrea muncitorii înapoi. România, cea mai afectată de lipsa mâinii de lucru
Previziuni sumbre: 2019 ar putea fi ultimul an de creştere economică. Adoptarea euro, tot mai departe