Se cultivă în România și pleacă la export. "Aurul roșu" care costă până la 30.000 de €/kg
Șofranul, cel mai scump condiment din lume, numit și "aurul roșu", a colorat și în această toamnă câmpurile de la noi.
Șofranul este cultivat doar în câteva locuri din România și pleacă, în general, la export, unde se vinde cu până la 30.000 de euro kilogramul.
Pe piață există însă și variante ieftine, cum ar fi șofrănelul, care are aceeași culoare, însă nu este la fel de aromat.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Un teren din Gorj, plin de mărăcini în trecut, valorează acum zeci de mii de euro, pentru că este cultivat cu șofran: niște flori a căror valoare stă în firișoarele subțiri din mijlocul petalelor, singurele care se folosesc de la această plantă.
Aroma șofranului se potrivește cel mai bine cu orez, supe, dar și carnea de oaie și pui.
Prețul se stabilește în funcție de un standard internațional, care oferă detalii despre calitatea mirosului, puterea de colorare și intensitatea aromei.
Filamentele tăiate, întregi sau vândute sub formă de pulbere pot influența valoarea condimentului.
Localnic: "Trebuie să fie întreg, așa se vinde, când e de calitate, înțelegi, și noi folosim asta, un borcan de 3 grame pentru un gram, ca să ajungă la clienți în condiții foarte bune."
Primele flori de șofran au fost culese la începutul lunii.
Maria Nițu, localnică: "Azi e a treia zi de când culegem. Trebuie cules, totul proaspăt, cu grijă, apoi tot cu grijă scoatem staminele să fie totul în bună regulă."
Șofranul este pus apoi la uscat, după care se poate păstra vreme îndelungată.
Vânzător: "Într-o luna, doar o luna, se păstreză într-o cutie de carton și apoi se bagă la o sticlă de cristal, la borcan și se păstreză. Valabilitatea șofranului e pentru mulți ani de zile."
În Ineu, județul Arad, o doamnă cultivă șofran de șase ani. Primii bulbi i-a cumpărat din Sardinia.
Pentru că este scump, șofranul este unul dintre cele mai falsificate condimente de pe piață. Cel măcinat este cel mai des contrafăcut, pentru că se adaugă și alte mirodenii ieftine.
Mircea Cărbunar profesor de horticultură Universitatea din Oradea: "Se poate deosebi șofranul adevărat de șofranul fals prin faptul că filamentele de șofran clasic sunt de culpoare roșie, roșiatică și este de reținut faptul că de la șofran se utilizează stigmatul pistilului care este împărțit în trei. La alte specii, probabil cum este brîndușa de toamnă, este un singur stigmat."
Un kilogram de șofran se obține din cel puțin 130.000 de flori, dar uneori este nevoie și de 250.000. În funcție de cât de pur este condimentul obținut, un kilogram poate costa între 5.000 și 30.000 de euro.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!