Se cultivă în România și pleacă la export. "Aurul roșu" care costă până la 30.000 de €/kg

×
Codul embed a fost copiat

Șofranul, cel mai scump condiment din lume, numit și "aurul roșu", a colorat și în această toamnă câmpurile de la noi. 

Șofranul este cultivat doar în câteva locuri din România și pleacă, în general, la export, unde se vinde cu până la 30.000 de euro kilogramul.

Pe piață există însă și variante ieftine, cum ar fi șofrănelul, care are aceeași culoare, însă nu este la fel de aromat.

Un teren din Gorj, plin de mărăcini în trecut, valorează acum zeci de mii de euro, pentru că este cultivat cu șofran: niște flori a căror valoare stă în firișoarele subțiri din mijlocul petalelor, singurele care se folosesc de la această plantă.

Aroma șofranului se potrivește cel mai bine cu orez, supe, dar și carnea de oaie și pui.

Citește și
sofran
Șofranul a apărut pe câmpurile din România. Un kg costă cât o garsonieră în București
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Prețul se stabilește în funcție de un standard internațional, care oferă detalii despre calitatea mirosului, puterea de colorare și intensitatea aromei.

Filamentele tăiate, întregi sau vândute sub formă de pulbere pot influența valoarea condimentului.

Localnic: "Trebuie să fie întreg, așa se vinde, când e de calitate, înțelegi, și noi folosim asta, un borcan de 3 grame pentru un gram, ca să ajungă la clienți în condiții foarte bune."

Primele flori de șofran au fost culese la începutul lunii.

Maria Nițu, localnică: "Azi e a treia zi de când culegem. Trebuie cules, totul proaspăt, cu grijă, apoi tot cu grijă scoatem staminele să fie totul în bună regulă."

Șofranul este pus apoi la uscat, după care se poate păstra vreme îndelungată.

Vânzător: "Într-o luna, doar o luna, se păstreză într-o cutie de carton și apoi se bagă la o sticlă de cristal, la borcan și se păstreză. Valabilitatea șofranului e pentru mulți ani de zile."

În Ineu, județul Arad, o doamnă cultivă șofran de șase ani. Primii bulbi i-a cumpărat din Sardinia.

Pentru că este scump, șofranul este unul dintre cele mai falsificate condimente de pe piață. Cel măcinat este cel mai des contrafăcut, pentru că se adaugă și alte mirodenii ieftine.

Mircea Cărbunar profesor de horticultură Universitatea din Oradea: "Se poate deosebi șofranul adevărat de șofranul fals prin faptul că filamentele de șofran clasic sunt de culpoare roșie, roșiatică și este de reținut faptul că de la șofran se utilizează stigmatul pistilului care este împărțit în trei. La alte specii, probabil cum este brîndușa de toamnă, este un singur stigmat."

Un kilogram de șofran se obține din cel puțin 130.000 de flori, dar uneori este nevoie și de 250.000. În funcție de cât de pur este condimentul obținut, un kilogram poate costa între 5.000 și 30.000 de euro.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Șofranul a apărut pe câmpurile din România. Un kilogram costă cât o garsonieră în București
Șofranul a apărut pe câmpurile din România. Un kilogram costă cât o garsonieră în București

Șofranul a apărut pe câmpurile din România. Un kilogram costă cât o garsonieră în București

Șofranul a apărut pe câmpurile din România. Un kg costă cât o garsonieră în București
Șofranul a apărut pe câmpurile din România. Un kg costă cât o garsonieră în București

România ar putea obţine venituri importante dacă pe câmpurile care stau nelucrate s-ar cultiva şofran. Mai mulţi investori străini care au adus aici planta au început deja să exporte din producţie.

Mirodenia pretioasa, supranumita aurul-rosu, care este folosita si in medicina. Un kilogram se vinde si cu 12.000 de euro
Mirodenia pretioasa, supranumita aurul-rosu, care este folosita si in medicina. Un kilogram se vinde si cu 12.000 de euro

Daca stie cineva cu adevarat ce e sofranul, atunci acela e Iranul. 90 la suta din productia mondiala de sofran provine din aceasta tara, dar sanctiunile impuse din cauza programului nuclear suspect i-au afectat grav pe producatorii de acolo.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.