Astăzi sărbătorim Sânzienele. Tradiții și obiceiuri care se păstrează din bătrâni
Astăzi sărbătorim Sânzienele. Într-o localitate din Bistrița Năsăud oamenii încă păstrează tradiţiile.
Aici, tinerii adună flori galbene de pe câmp, împletesc cununii, iar fetele încearcă să afle dacă se vor mărita curând sau dacă mai au de așteptat.
În satul Mijlocenii Bârgăului, localnicii încă păstrează tradițiile. În fiecare an, în ajun de Sânziene, fetele însoțite de băieți adună flori pe care le împletesc în coronițe.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Fată: „Tocmai fac o coroniță din sânziene. Mi se pare că noi românii încă ținem la rădăcinile noastre și această zi e doar un prilej să ducem mai departe tradițiile.”
Cununile făcute din aceste delicate flori galbene sunt puse de flăcăi pe capul domnișoarelor, iar la întoarcerea acasă acestea le aruncă pe acoperiș.
Ce sunt Sânzienele și de ce se sărbătoresc pe 24 iunie
În cazul în care coronița rămâne pe casă, fata se mărită în anul respectiv, dacă ajunge pe jos, tânăra o aruncă până rămâne prinsă ca să știe câți ani mai are de așteptat până se va căsători.
Băiat: „Am strâns ca să împletim niște coronițe. Se împletesc și pe urmă se aruncă pe casă, iar dacă cad de pe casă, în următoarea zi se întâmplă lucruri nu prea bune.”
Obiceiul mai spune că în seara de ajun sânzienele plutesc deasupra pământului, cântă, dansează, dau rod ogoarele și înmulțesc animalele.
Tânăr: „Sunt foarte bune pentru leacuri, pentru ceaiuri, se pot face coronițe pentru fete. Se fac niște coronițe foarte frumoase.”
Tanti Mina povestește cu drag de această tradiție pe care a respectat-o și ea când era tânără.
Mina Galben: „Tot așa era obiceiul, dar se duceau fetele și strângeau florile astea, sânzienele și roșii și galbene, le strângeau și făceau coronițe și făceau horă și jucau și cântau. Asta e pentru noroc și sănătate și să te ferească Dumnezeu de toate relele.”
Se spune că dacă sânzienele nu sunt sărbatorite cum se cuvine se supară și devin răzbunătoare.