Ia, prima alegere pentru numeroase femei. Piața este invadată de replici ieftine

×
Codul embed a fost copiat

Purtată cu bucurie de românce, de sute de ani, ia românească este sărbătorită oficial în întreaga lume pe 24 iunie - de Sânziene.

Aşa se face că luni ia a fost prima alegere pentru numeroase femei. Însă multe exemplare nu sunt autentice, iar piața este invadată de replici ieftine, ne atrag atenția, meșterii populari.

Pe Adina am întâlnit-o la Universitate. A venit să dea un examen şi, pentru că-i poartă noroc, a îmbrăcat o ie dăruită de mama ei.

Adina Rusu, studentă: "E din zona Galaţiului. Mi-a făcut mama rost de ea de la o doamnă care stă pe acolo şi o port cu mândrie pentru că sunt moldoveancă."

Cu aceeaşi mândrie au purtat ia românească şi alte femei.

Citește și
luminite bucuresti
3.000.000 de luminițe, în formă de ie, clop sau horă, au fost aprinse în Capitală
Pentru prima dată de la debutul invaziei, „Putin pare să câștige războiul din Ucraina” – analiză The Economist

Femeie: "Am fost într-o excursie acum doi ani în Maramureş, mi-a plăcut şi am luat-o. Erau mici întreprinzători în zonă şi mi s-a părut frumos lucrată."

Femeie: "Nu e originală, deci, e luată de la un magazin oarecare. Nu e românească, autentică, 100%."

Reporter: Cât are ia dumneavoastră? Este mai veche?
Bărbat: Nu, este cumpărată din comerţ.

În funcţie de vechime, dar şi de starea în care se afla, o ie autentică poate costa chiar şi 300 de euro. O recunoaşteţi uşor după cusături. De exemplu, în Ardeal, modelele sunt austere şi predomina negrul, în timp ce în Oltenia, culorile sunt mai vii.

Carmen Elena, designer: "Are altiţa în creţ, râuri. O ie de Romanati, din zona Doljului. În culori foarte vii. Pentru că Oltenia este cu culori foarte vii. În februarie îşi urneau iile pentru că înainte teseau pânză, duceau inul la topit, îl ţineau 10 zile la topit, desenul şi-l alegeau şi şi-l probau. Majoritatea iilor au însemne."

Pentru o singură ie, femeile munceau cel puţin o jumătate de an. În timp ce în zilele noastre, marile branduri scot replici pe bandă rulantă, lucru ce-i pune în dificultate pe meşterii populari, dar şi pe designeri.

Adrian Olaru, designer: "Dacă anul ăsta se poartă etno, facem etno! De unde? De peste tot! Şi punem haine mai etno balcanice în Balcani, punem haine mai etno italieneşti în Italia şi mai etno nemţeşti în Germania. Noi nu facem asta! Noi am încercat, în tot acest timp - brandul nostru - să educe, să cultive şi să promoveze identitatea românească."

Pe de altă parte, o ie de veche, ar trebui să devină piesă de muzeu, spun specialiştii din domeniul modei. Asta înseamnă să nu fie purtată nici măcar la ocazii speciale, dar ce românca ar putea să păstreze o asemenea comoară, fără să o îmbrace din când în când?

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Citește și...
Ziua Universală a Iei, sărbătorită în toată țara. ”Înseamnă patriotism pentru mine
Ziua Universală a Iei, sărbătorită în toată țara. ”Înseamnă patriotism pentru mine"

Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită duminică în mai multe orașe din țară. La Iași, de pildă, mii de oameni de toate vârstele au îmbrăcat veșminte populare și au ieșit mândri la plimbare.

3.000.000 de luminițe, în formă de ie, clop sau horă, au fost aprinse în Capitală
3.000.000 de luminițe, în formă de ie, clop sau horă, au fost aprinse în Capitală

Iluminatul festiv de sărbători a fost în Capitală vineri seară, când s-a deschis şi târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei.

Cum au reacționat românii la un clip cu o femeie de culoare care poartă ie tradițională prin Londra
Cum au reacționat românii la un clip cu o femeie de culoare care poartă ie tradițională prin Londra

Cum au reacționat românii la un clip cu o femeie de culoare care poartă ie tradițională

Recomandări
Ciolacu susține că
Ciolacu susține că "România ar fi rămas fără fonduri europene" de la 1 martie, dacă nu se luau măsurile fiscale

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri seară, că, dacă nu ar fi fost luate măsurile fiscale, România ar fi rămas de la 1 martie 2024 fără fonduri europene, iar acest lucru ar fi însemnat un dezastru naţional.

Israelul a dezvoltat o
Israelul a dezvoltat o "fabrică de asasinate în masă" în Fâșia Gaza. Peste 12.000 de ținte, identificate cu "Evanghelia"

Războiul din Fâșia Gaza a oferit o oportunitate fără precedent pentru armata israeliană de a utiliza o platformă de inteligență artificială pentru identificarea țintelor.

Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor
Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor

Republica Moldova, Israel și SUA s-au numărat printre țările care au transmis mesaje de Ziua Națională a României. De asemenea, NATO a felicitat țara noastră.