Sânzienele, una dintre cele mai frumoase sărbători din an. Ce trebuie să facă fetele tinere în ajun
Una dintre cele mai frumoase sărbători ale verii, Sânzienele, este marcată în ajun de obiceiul străvechi, ținut de tinerele fete.
Adună delicatele flori galbene de pe câmp, împletesc cununi și încearcă să afle dacă se vor mărita curând sau mai au de așteptat. Ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul este denumită în popor și Drăgaica sau Regina Holdelor, ocrotitoare a celor ce trudesc pământul în toiul verii.
În satul Coruia din Țara Chioarului, prin părțile Maramureșului, fetele încă mai păstrează tradițiile de sânziene.
Îmbrăcate în rochii albe, simbolul inocenței, pornesc pe dealuri în căutarea florilor de sânziene. Împletesc cununi și se gândesc la cel ce le va fi hărăzit.
Tânără: ”Sărbătoarea Sânzienelor este dedicata femeilor și mai exact fetelor cu status premarital. Femeile adunau flori care mai târziu le vesteau dacă se vor căsători sau nu în acel an."
După ce împletesc coronițe din aceste delicate flori galbene, fetele le lasă, cântând, în apa limpede a unui râu. Potrivit obiceiului, dacă se vor opri în crengi sau bolovani, sunt semne de bun augur, care anunțau o cununie reușită.
Tânăr: ”Pe o apă curgătoare aceste cununi erau lăsate să curgă, iar dacă se opreau era semn că acestea se vor căsători.”
În noaptea de miercuri spre joi fetele nemăritate își mai pot încerca norocul: vor așeza florile de sânziene sub pernă pentru a-și visa ursitul. Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul marchează mijlocul verii. Popular, ziua poartă și numele Drăgaica, iar în noaptea magică se spune că Sânzienele ies în luminișuri de pădure pentru jocul tainic al ielelor.