ANIMATIE GRAFICA Stirile ProTV. Care e starea medicala in acest moment a chirurgilor implicati in incidentul aviatic

Dată publicare: 21-01-2014 19:33
Dată actualizare: 24-01-2014 06:59


Supravietuitorii tragediei sunt acum in stare stabila. La Spitalul Judetean din Cluj sunt internati la Reanimare patru dintre cei care au scapat cu viata din cumplitul accident aviatic: 3 chirurgi si copilotul aeronavei.

Acesta din urma este in starea cea mai grava: are picioarele rupte si un politraumatism toracic. Si chirurgii au traumatisme si fracturi.

Doctorii Radu Zamfir, Valentin Calu, Catalin Pivniceru, Sorin Ianceu si copilotul Razvan Petrescu au fost gasiti in stare de soc, aproape inghetati si cu dureri cumplite.

"Prezentau traumatism craniocerebral, contuzie cervicala, traumatism toracic, asociate cu traumatisme ale membrelor si / sau bazin.", a declarat doctorul Adela Golea, sef UPU-SMURD Cluj.

Ranitilor li s-a acordat primul ajutor chiar la fata locului, apoi, au fost urcati in ambulante si transportati la Cluj. Primul dintre ei, a ajuns azi noapte, la ora 2 si 40 de minute, urmat, la o ora si jumatate, de alti doi, iar la 4 si jumatate, au fost adusi si ultimii doi.

"S-au efectuat interventiile chirurgicale de urgenta, inchiderea fracturilor deschise, reducerea luxatiilor, stabilizarea hemodinamica si respiratorie, terapia durerii", a declarat doctor Cristina Ghervan, directorul medical al Spitalului de Urgenta Cluj.

Starea cea mai grava este a copilotului. Razvan Petrescu are ambele picioare fracturate, dar si un traumatism la torace.

Chirurgul Valentin Calu a suferit multiple fracturi costale si fractura de corp vertebral fara deplasare. In cazul sau, deocamdata nu se pune probema transferului in Bucuresti

"Aceasta fractura cred ca s-a intamplat in momentul impactului cu solul, faptul ca nu s-a deplasat i-a oferit totusi posibilitatea miscarii.", a declarat Dana Safta.

Sorin Ianceu are nevoie de ingrijiri dupa ce a suferit un traumatism de coloana veretebrala.

Cu rani mai usoare a scapat colegul sau de la Spitalul Sfanta Maria. Medicul Catalin Pivniceru are o luxatie la mana si fractura de piramida nazala.

Singurul care s-a ales ca prin miracol numai cu vanatai, julituri si un traumatism usor la bazin a fost chirurgul Radu Zamfir.

El a fost cel care le-a acordat ingrijiri colegilor sai si tot el a resuscitat-o primul pe studenta la medicina. Luni seara, in bratele colegilor de la SMURD parca ignora dramatismul situatiei.

Radu Zamfir a fost externat pe semnatura de la spital si s-a intors la Bucuresti cu un avion de linie.

Deocamdata, ceilalti 3 chirurgi si copilotul raman la terapie intensiva, la Spitalul Judetean Cluj. Toti sufera de soc post traumatic si vor avea nevoie de consiliere psihologica dupa o asemenea experienta.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO