Experiment Catalin Radu Tanase si George Buhnici: Cum poti localiza un om in cateva secunde. De ce MAI si STS nu au reusit?

Dată publicare: 21-01-2014 19:10
Dată actualizare: 24-01-2014 06:59


Toti cei aflati in aparatul de zbor puteau sa fie acum in viata, printre noi, asa cum i-a adus la sol pilotul Adrian Iovan. In loc sa caute in orb, pe varful muntelui, salvatorii ar fi trebuit sa primeasca exact coordonatele in care a cazut avionul.

Din lipsa de viziune si de tactica, victimele au stat in pustiu, desi puteau sa primeasca ajutor medical.

Avioanele sunt localizate cu un sistem special de balize. Se numeste ELT. Cel instalat pe avionul BN2 era activ dar nu a reusit decat sa trimita un semnal SOS catre avioanele care treceau prin zona. Insuficient.

Catalin Radu Tanase si George Buhnici

Daca salvatorii ar fi avut un receptor pentru acest semnal, asa cum ar fi trebuit, i-ar fi gasit din prima in loc sa bajbaie cu orele. Mai mult, daca avionul ar fi avut o generatie mai noua de ELT, pozitia ar fi fost receptionata de satelit si receptionata de controlorii de trafic.

Catalin Radu Tanase si George Buhnici

Mai raman in ecuatie pasagerii, care aveau asupra lor cel putin 5 cartele SIM active pe trei retele de telefonie. Patru telefoane erau inteligente adica aveau conexiune la internet si GPS. Foarte important, supravietuitorii aveau semnal bun la telefon si internet 3G de la doi piloni de telefonie mobila aflati destul de aproape. Dovada - ca au vorbit cu salvatorii si colegii.

In acest timp, Serviciul de Telecomunicatii Speciale cere operatorilor datele de localizare prin triangulare. Datele sunt vagi cand nu ai trei antene ca in oras, spre exemplu, si mai sunt si interpretate gresit. Salvatorii sunt trimisi sa caute pe un perimetru de 100 de kilometri, departe de locul prabusirii.

Catalin Radu Tanase si George Buhnici

Si acum ajungem la cel mai important semn de intrebare: de ce a fost nevoie de cinci ore pentru a stabili pozitia exacta daca patru telefoane de la bord erau modele iPhone cu GPS.

Orice salvator sau operatorul de la 112 ar trebui sa aiba habar cum afla pozitia unei victime aflata in soc. Medicul Zamfir ne confirma ca a incercat sa trimita coordonate GPS salvatorilor.

Catalin Radu Tanase si George Buhnici
Cel mai simplu mod in care putea sa o faca era sa deschida aplicatia preinstalata pe toate aceste modele de doi ani incoace. Busola. Nu ai nevoie de internet ca sa afli aceste coordonate. Precizia este mai mult decat suficienta, de ordinul metrilor.

Aceeasi pozitie poate fi trimisa oricui din doua clicuri. Aplicatii de mesagerie ca Whatsapp, Facebook Messenger sau Viber ofera la fiecare conversatie optiunea de trimitere a pozitiei.

Doctorul Zamfir mai spune ca a incercat sa deschida hartile. Pozitia de pe harta poate fi trimisa la fel de usor. Activezi GPS-ul, si apesi pe ecran ca sa pui un semn. Ai mai jos un buton de distribuire a pozitiei prin sms spre exemplu. Destinatarul primeste un link precis care poate fi vazut pe orice calculator, mobil sau tableta.

Catalin Radu Tanase si George Buhnici

Si mai exista solutii. Telefoanele de tip iPhone pot fi urmarite de pe internet de proprietar prin aplicatia Find my iPhone. Cu contul colegului meu aflat langa epava pot sa va arat pozitia exacta a telefonului sau.

Mai multe solutii pe care le putem folosi in astfel de situatii va vom arata maine dimineata in iLikeIT.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO