Lantul INDOLENTEI din Romania in caz de dezastru. Cine poate fi tras la raspundere pentru interventia intarziata din Apuseni

×
Codul embed a fost copiat

Tragedia din Apuseni arata cat de descoperite sunt autoritatile in caz de dezastru. Dar mai ales cat sunt de indolente.

Sefii de la Bucuresti s-au multumit sa paseze responsabilitatea echipelor de interventie locale. Nu s-a facut nicio coordonare de la centru, niciun responsabil de inspectorat sau din minister, nu a strans datele, cu atat mai putin sa isi asume coordonarea operatiunii de salvare.

Desi situatia era cu adevarat grava, oficialii nu au organizat o celula de criza si s-au rezumat doar sa fie informati periodic. Iar rezultatul s-a vazut: doi oameni au murit, iar ceilalti 5 au fost salvati in ultima clipa.

Conform unei Hotarari de Guvern din 2004, Ministerul de Interne coordoneaza Comitetul National pentru Situatii de urgenta - acesta il are in frunte pe Ministrul de Interne. In componenta intra un vicepresedinte - adica un secretar de stat din MAI dar si consultanti, care sunt cate 2 experti din ministerele de Interne, MAPN, Transporturi, SRI, SPP, Ministerul Comunicatiilor, IGSU si Agentia Nucleara. Iar coordonatorul poate cere convocarea unei sedinte de urgenta.

Ministrul Radu Stroe este in prezent seful Comitetului National pentru situatii de urgenta, dar, aseara tarziu in noapte, s-a multumit sa enumere ce nu au putut face autoritatile din subordinea sa, obligate prin lege sa intervina:

Citește și
interviu radu zamfir
EDITIE SPECIALA Stirile ProTV. Interviul realizat de Andreea Esca cu Radu Zamfir
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

lantul indolentei

"MAI, IGSU in speta, dar nici politia, nici jandarmii nu dispun de tehnica necesara pentru localizarea de exemplu a unei epave, ISU a lucrat direct cu STS Cluj. Imi reprosez ca au murit doi oameni si pentru asta suntem foarte tristi, dar poate si asta devine o invatatura de minte.", a declarat Radu Stroe, Ministrul de Interne.

Comitetul actioneaza si e convocat in general la dezastre si calamitati, dar printre atributii, asigura si "legatura cu punctele de contact din structurile cu atributii in domeniul urgentelor civile". Iar accidentul aviatic cu victime era o urgenta civila. Asadar comitetul condus de ministru trebuia sa coordoneze echipele de jandarmi montani, padurari, pompieri si alte autoritati abilitate.

Ioan Burlui, inspectorul general IGSU, a declarat:

- Cine a coordonat, cine a decis?
- Acolo, la fata locului, inspectorul sef de la Alba.

Este raspunsul aruncat in fuga de seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Omul caruia i-au raportat aseara reprezentantii celor patru inspectorate judetene care au participat la operatiunile de salvare. Omul care avea acces la toate informatiile si care ar fi putut sa ia decizii paseaza responsabilitatea pe umerii unui subaltern de la judet, care nici macar nu a fost la fata locului. Seful ISU Alba s-a multumit sa-si trimita adjunctul, vizibil depasit de situatie.

"Verificam si diverse ipoteze, pentru ca vin diverse informatii ca ar fi intr-o parte, ca ar fi in alta... 7-8 ipoteze", a declarat Cornel Oprisa, adjunctul ISU Alba.

Dealtfel, seful ISU Alba nici marti nu a fost de gasit. Asadar, era clar nevoie de o viziune de la centru.

Ioan Burlui spune:

- Va reprosati ceva?
- Eu nu.

Raspunsul este cel putin ciudat, avand in vedere ca procedurile prevad altceva.

Apelurile care ajung la 112 sunt redirectionate catre cele mai apropiate servicii de ambulanta, pompieri, politie si, dupa caz, jandarmi.

Nestiindu-se exact unde a avut loc evenimentul, zona fiind undeva la granita dintre judete, au plecat in cautare echipe din Bihor, Cluj, Alba si Mures. A apucat sa decoleze si un elicopter, dar a trebuit sa se intoarca in scurt timp, din cauza cetii. Asa ca au ramas pe metereze doar echipele terestre.

Cu ajutorul celulelor de telefonie mobila s-a reusit localizarea ranitilor pe o raza de 4 kilometri. Initial, fiecare sef de inspectorat si-a organizat si coordonat oamenii cum a crezut de cuviinta si a raportat in paralel atat prefectilor cat si pe linie directa institutiilor centrale - respectiv Ministerul Sanatatii, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul General de Jandarmi si Inspectoratul General al Politiei Romane.

Cel mai simplu ar fi fost ca la sediul MAI sau al Guvernului sa se organizeze o celula de criza - coordonata fie de vicepremier, fie chiar de prim-ministru - unde conducatorii tuturor acestor institutii, dar si reprezentanti ai STS sa se intalneasca, sa gaseasca solutii. Nu a anuntat insa nimeni organizarea acestei celule.

Desi secretarul de stat pentru relatia cu prefectii - Catalin Chiper - cel pe probleme de ordine si siguranta publica - chestorul Florin Oprea - si la randul sau ministrul de interne Radu Stroe au fost informati despre situatia din teren de catre prefecti si sefii de arme, coordonarea de la centru a fost ca si inexistenta.

Tarziu in noapte, si ministrul Apararii Nationale s-a declarat neputiincios.

"Voiam sa ridicam elicoptere de la baza noastra, de la Campia Turzii, dar conditiile meteo nu ne-au permis sa efectuam operatiunile de cercetare cautare.", a declarat Mircea Dusa, Ministrul Apararii Nationale.

MAPN a precizat insa ca a trimis in zona un detasament de militari de la Cluj specializati in cautari dificile. Totusi, cei care au ajuns primii la raniti au fost localnicii si padurarii .

Asadar, cine poate fi tras la raspundere pentru intarzierea cu care s-a actionat?

- Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care s-a ocupat de localizare.

- Ministerul de Interne, ai carui oameni alergau haotic pe munti.

- Serviciul Roman de Informatii, care ar fi putut da o mana de ajutor la localizare.

- Ministerul Apararii Nationale, care ar fi putut interveni cu oameni si tehnica specializata.

Toate aceste institutii sunt in subordinea Guvernului Romaniei. Au dovedit ca nu pot comunica intre ele, si nimeni de la Guvern nu le-a cerut sa o faca.

"De coordonare s-a ocupat MAI", a venit marti in scris un raspuns sec de la Guvernul Romaniei.

Marti, dupa 8 ore de discutii la MAI, ministrul Stroe si seful IGSU au plecat impreuna spre Palatul Victoria.

Radu Stroe a declarat:

- Mergem la Guvern sa definitivam raportul.
- Si nu ne puteti spune nimic?
- Nu, deocamdata nu, acum definitivam.

Asadar, la 24 de ore de la tragedia aviatica, niciuna dintre institutiile implicate - Ministerul Administratiei si Internelor, cel al Apararii Nationale, al Sanatatii, cel al Transporturilor si Serviciul de Telecomunicatii Speciale nu reusesc sa explice managementul ridicol al interventiei.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Salvamontistii si jandarmii, invinsi de un padurar. Haos in organizarea institutiilor care gestioneaza situatiile de urgenta
Salvamontistii si jandarmii, invinsi de un padurar. Haos in organizarea institutiilor care gestioneaza situatiile de urgenta

Cei 7 raniti se aflau la cel mult o ora distanta de localitatea Horea, din judetul Alba, si totusi, in loc sa fie gasiti in cel mult o ora, au trecut 6. Cum a fost posibil?

EDITIE SPECIALA Stirile ProTV. Interviul realizat de Andreea Esca cu Radu Zamfir
EDITIE SPECIALA Stirile ProTV. Interviul realizat de Andreea Esca cu Radu Zamfir

Andreea Esca a stat de vorba cu Radu Zamfir, chirurgul care a condus echipa medicala implicata in incidentul aviatic de luni.

Romanita Iovan a vorbit despre moartea fostului ei sot, La Maruta. Mesajul ei, pentru victimele accidentului
Romanita Iovan a vorbit despre moartea fostului ei sot, La Maruta. Mesajul ei, pentru victimele accidentului

Romanita Iovan a iesit in fata casei pentru a face primele declaratii despre moartea fostului sot.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.