Cazul Sorinei se complică. Asistenta maternală s-a răzgândit și ar vrea acum să o adopte


Ultimul update: Luni 24 Iunie 2019 20:08
Data publicarii: Luni 24 Iunie 2019 18:16
Categorie: Stiri actuale

La trei zile de când un val de emoție a cuprins toată țara, după ce o fetiță a fost luată cu forța de la asistenta maternală care a crescut-o, dar s-a decis prea târziu să o adopte, luni au început anchetele.

Procurorul General anunță că a fost deschis un dosar penal în care se cercetează tot ce s-a întâmplat în cazul Sorinei. Mai mult, a cerut Tribunalului din Mehedinți să interzică ieşirea ei din țară, până când vor fi strânse toate probele. Autoritățile își pasează între timp responsabilitățile - șefa parchetului din Craiova insinuează că imaginile surprinse la Baia de Aramă sunt parțiale și nu reflectă adevărul. Iar cei de la protecția copilului din Dolj nu se simt vinovați pentru suferința copilei.

Dosar penal în cazul Sorinei

 

Scenele surprinse la Baia de Aramă constituie obiectul unui dosar penal, deschis in rem. Mai mult, procurorul general al României a făcut demersuri pentru că Sorina să nu iasă deocamdată din ţară şi să fie consiliată de psihologi.

Bogdan Licu, procurorul general al României: "Eu personal consider că minora nu trebuie să părăsească teritoriul ţării până când nu vor mai exista garanţii de pline că aceasta se va face în condiţii de siguranţă fizică şi mai ales psihică".

Într-un comunicat, procurorul general vorbeşte chiar de posibilitatea ca decizia de adopţie, luată de Curtea de Apel Craiova în aprilie să fie revizuita.

Între timp, până la finalizarea anchetei penale, orice acţiune disciplinară împotriva procurorului care a luat-o cu forţa pe fetiţă a fost încetată.

Tena Tulitu, procuror general Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova: "În spațiul public s-au văzut acele imagini care au fost filmate cu telefonul mobil. Nu sunt fidele, că una cu telefonul mobil nu poți să spui că este o redare fidelă și știți cum se poate manipula, dacă pot să spun așa, imaginea".

Luni, au dat explicaţii şi şefii asistenţilor sociali care au fost la faţa locului, vineri şi care au stat în maşină, conform părinţilor adoptivi care se aflau şi ei acolo.

Reporter: Ce trebuia să facă asistentul social la faţa locului, care era menirea lui şi a psihologului implicit?
Florin Stancu, Director DGASPC Dolj: Trebuie să asiste la audiere pt. a proteja drepturile copilului în aceste situaţii,dar nu este un avocat al copilului,şi nu gestionează ancheta sub nicio formă.

Starea emoțională a Sorinei

 

Dincolo de atitudinea instituţiilor statului, rămân întrebări şi despre cum a fost pregătită emoţional Sorina, după decizia de adopţie, înainte de a fi mutată de la o familie la alta.

Reporter: Dacă nu erau acele imagini, cine trebuia să îşi dea seama că Sorina nu este pregătită să plece de la o familie la alta?
Gabriela Coman, președintele Autorității pentru Protecția Copilului și Adopție: Managerul de caz de la Mehedinţi. Este o anchetă care va spune dacă s -a acţionat corect.
Reporter: În ce a constat pregătirea emoţională pentru Sorina înainte de a fi mutată dintr-o familie în alta.
Gabriela Coman: Pregatirea constantă în acele şedinţe de întâlnire cu părinţii, înainte de adoptare.

O plângere penală a formulat şi fosta asistenta maternală, care avea prioritate să o adopte pe Sorina. A renunţat însă de două ori, în 2013 şi în 2017. Acum, când au apărut părinţii adoptivi şi ea a pierdut şi salariul pentru îngrijirea fetiței, s-a răzgândit, dar legal, e prea târziu

Vasile Sărămăt, soţul fostei asistente maternale: ”Domnul avocat am înţeles că a depus împotriva procuroarei şi probabil împotriva celor de la Direcţie, că au făcut abuzuri mari, noi dorim cel mai mult să rămân sorina la noi, ca o iubim în continuare."

Reporter: Dacă un copil este fericit la o familie de asistenţi maternali, de ce trebuie adoptat?
Gabriela Coman, președintele Autorității pentru Protecția Copilului și Adopție: Conform legislaţiei şi a studiilor făcute de specialişti, pentru copil este nevie de o familie stabilă, de aceea scopul este mereu adoptarea. Asistenţii maternali sunt temporari.

Sorina este acum cu părinţii adoptivi, care ne-au trimis imagini cu ea şi spun că fetiţa se simte bine.

De când este cu noua famile, fetiţa a participat şi la şedinţe de consiliere, au confirmat luni reprezentanţii Protecţiei Copilului.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Paula Herlo, despre cazul Sorinei: ”Sincer, v-ați cam bătut joc cu toții”
Paula Herlo, despre cazul Sorinei: ”Sincer, v-ați cam bătut joc cu toții”
VIDEO PROTVPLUS.RO
simona, halep, imn, national arena,
Contul de Instagram al Simonei Halep a fost spart de hackeri. Mesajul sportivei
Mesaj RO-ALERT. Oraşul din România pe străzile căruia umblă un urs
Atenţionări de călătorie de la MAE pentru 3 ţări europene. Se anunţă temperaturi extreme
Incendiu într-un bloc din Capitală. Oamenii au fugit, îngroziţi
Zeci de kilometri de autostradă încep să-și ia zborul pe fereastră sub mandatul lui Cuc
Reacția angajaților care trebuie să demonstreze de 2 ori pe an că nu sunt agresori sexuali
Ploi torentiale
Bilanțul ploilor torențiale. Oamenii care nu au curățat podețele au plătit scump
Declarații controversate ale prodecanului Facultății de Teologie despre femei și viol
Zeci de furturi şi tâlhării, comise de 4 copii din Tulcea. Ce pradă uriaşă au strâns
Accident grav în Baia Mare, provocat de un șofer care a trecut pe ”roșu”
Turiștii din Mureș, avertizați că ursul cu care s-au tot fotografiat ar putea să îi atace
Decizia Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie în cazul lui Radu Mazăre