Procurorul general nu crede că este posibil să i se interzică Sorinei să plece din țară

Ultima actualizare: 24-06-2019 11:12
Sorina, Baia de Arama
News.ro

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat luni că procuroarea care a acționat vineri în Baia de Aramă, în controversatul caz al minorei Sorina, avea dreptul să fie prezentă în această acțiune, conform legii.

Licu a precizat că ”Ministerul Public, în rolul lui constituțional, are și această atribuțe, această obligație, de a proteja drepturile minorilor”.

De asemenea, procurorul general interimar al României a spus că intenționează să îi oblige pe părinții Sorinei să efectueze ”o consiliere psihologică a copilului”.

Întrebat de jurnaliști dacă vrea să ceară și interdicție de ieșire din România a minorei Sorina, Licu a spus că nu este posibil, deoarece există o sentință definitivă în acest sens, care trebuie respectată.

Procurorul general Bogdan Licu: ”Deci avem o sentință definitivă în acest moment și în orice societate democratică orice sentință definitivă, atâta timp cât este în vigoare, se respectă. Dar eu vreau să mă asigur că Sorina, atunci când va pleca din România, dacă va pleca, să plece în condiții de deplină siguranță, atât fizică, cât mai ales psihică. Și din această cauză mă gândesc să solicit instanței să oblige părinții la o consiliere psihologică a copilului. Nu am finalizat toate posibilitățile pe care mi le oferă legea, aveți puțină înțelegere.”

Reporter: Vreți să cereți și această interdicție, de a părăsi țara?
Procurorul general al României Bogdan Licu: ”Nu cred că este posibul potrivit legii. Nu cred că este posibil.”

Cazul controversat al Sorinei

Poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Mehedinţi, însoţiţi de un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, au descins vineri dimineaţă în casa unei familii din Baia de Aramă pentru a lua o fetiţă de 8 ani, dată în adopţie unui cuplu din SUA cu cetăţenie română.

Fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă a fost dată în adopţie unui cuplu din SUA cu cetăţenie română. Ea locuia împreună cu asistenta maternală, care a avut grijă de fetiţă în ultimii şapte ani.

Potrivit presei locale, asistentei maternale i s-a desfăcut contractul de muncă, iar autorităţile au considerat că fata stă ilegal la domiciliul acesteia.

În imaginile înregistrate de soţul femeii apare fetiţa de 8 ani, care plânge şi se zbate pentru a rămâne alături de asistenta maternală, căreia îi spune 'mama'.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi menţionează într-un comunicat de presă, citat de Agerpres, că nu au fost informaţi cu privire la operaţiunea de preluare a minorei desfăşurată vineri la familia din Baia de Aramă şi nici nu a fost solicitată prezenţa vreunui reprezentant al instituţiei în cadrul acestei operaţiuni.

Pe de altă parte, reprezentanţii Poliţiei au informat că numărul poliţiştilor care au participat la misiunea de dare spre adopţie a fetiţei de 8 ani din Baia de Aramă a fost stabilit după o analiză realizată anterior, care a avut în vedere inclusiv riscurile la adresa ordinii publice care pot să apară pe fondul unui impact emoţional puternic.

Potrivit sursei citate, poliţiştii IPJ Mehedinţi au fost delegaţi de procurorul de caz să pună în executare un mandat de percheziţie într-un dosar de lipsire de libertate, emis de Curtea de Apel Craiova.

"Percheziţia a avut loc într-o locaţie unde se afla un minor care a fost dat spre adopţie prin hotărâre judecătorească definitivă", a informat IGPR.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO