Analistul Cristian Diaconescu: Cum va fi afectată România de ieșirea Marii Britanii din UE
Cu opt zile rămase până la Brexit, Theresa May a aruncat miercuri seară mingea în terenul Parlamentului. Şefa Guvernului şi-a exprimat solidaritatea cu „britanicii obosiţi de lupte şi jocuri politice".
Şi i-a somat pe parlamentari să-şi asume responsabilitatea pentru haosul creat. Solicitarea privind amânarea cu trei luni a Brexitului va ajunge joi seară în fața liderilor europeni, reuniţi la Consiliul de primăvară. Până când vom afla decizia lor, ministul de Externe Britanic evocă inclusiv temutul scenariu al unui Brexit fără acord.
Înainte de întâlnirea cu liderii celorlalte 27 de state UE, Theresa May le-a spus jurnaliştilor că speră să obţină amânarea Brexitului până pe 30 iunie.
Theresa May, premierul Marii Britanii: „O prelungire pe termen scurt ar oferi Parlamentului răgazul să ia o decizie finală, care să fie în acord cu rezultatul referendumului.”
Într-un discurs susţinut miercuri seară, May şi-a exprimat frustrarea faţă de modul în care Parlamentul gestionează procesul şi aşa complicat.
Theresa May: „Poporul britanic doreşte să se termine odată cu Brexitul. Iar eu sunt de acord cu asta. Sunt de partea voastră. Acum este vremea ca parlamentul să-şi facă partea lui de treabă.”
Deocamdată, răspunsul liderilor europeni nu e tocmai încurajator. Întrebat despre Brexit, preşedintele Comisiei, Jean Claude Juncker a încercat o glumă amară.
Jean-Claude Juncker: „Vom vedea la autopsie.”
Și mai târziu a vorbit despre un posibil summit de urgenţă, care să se desfăşoare joia viitoare, cu o zi înaintea termenului limită pentru Brexit.
Juncker: „Dacă acordul de retragere nu este aprobat de Parlament, trebuie să ne întoarcem aici.”
Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă nu cumva liderii europeni au ajuns la capătul răbdării.
Klaus Iohannis: „Nu, nu suntem exasperaţi. Cred că obţinerea un Brexit controlat şi un parteneriat viitor bun sunt lucrurile pe care ni le dorim cu toţii.”
Alţi politicieni, printre care şi ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, nu ascund ca Brexitul fără acord este un scenariu plauzibil. „Alegerea pe care o avem de făcut este între a rezolva problema şi o situaţie extrem de imprevizibilă", a declarat el pentru BBC Four.
Oficialii încearcă să obţină cât mai multe garanţii pentru românii din Marea Britanie.
Cristian Diaconescu, analist de politică internaţională: „Drepturile de liberă circulaţie şi mai ales drepturile românilor stabiliţi în mod legal, temporar sau pe perioadă nedeterminată din Marea Britanie, categoric că vor fi respectate. Nu acolo-s problemele, chiar şi în condiţiile unui Brexit dur."
O retragere fără acord a Angliei va afecta România cel mai mult din punct de vedere al securităţii, câtă vreme Londra a cheltuit enorm cu pregătirea Armatei Române şi înainte de intrarea noastră în NATO şi după: de la instruirea ofiţerilor, până la paza spaţiului nostru aerian.
Cristian Diaconescu, analist de politică internaţională: „În momentul în care Marea Britanie se va detaşa de ecuaţia europeană, sigur, ea rămâne în NATO. Dar în acel moment nu va mai fi interesată să participe la proiectele militare în România. Economic vorbind, va intra într-o stare de confuzie în afara UE, gândiţi-vă că se aplică regulile Organizaţiei Internaţionale a Comerţului. Nu cred că va exista un Brexit dur.”
Până să afle decizia liderilor europeni, britanicii au semnat masiv o petiţie pentru revocarea Articolului 50 al tratatului de la Lisabona, în baza a fost declanşat Brexitul. După amiază, erau aproape un milion de adeziuni, fapt ce a blocat temporar site-ul Parlamentului european.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: cristian diaconescu, brexit, theresa may, iesire marea britanie din ue,
Dată publicare:
21-03-2019 19:35