Amnesty International: Romania sprijina incalcarea drepturilor omului in Egipt. "Arestari, tortura, disparitii fortate"

Ultima actualizare: 28-05-2016 06:58
poltiie in Egipt

Acuzatii dure la adresa tarii noastre, plasata pe o lista de state UE care ar alimenta crimele si tortura in Egipt prin exporturi de arme

Amnesty International a acuzat aproape jumatate dintre statele membre UE, inclusiv Romania, ca alimenteaza crimele si tortura in Egipt, prin exporturile de arme, se arata intr-un raport al ONG-ului dat publicitatii miercuri si citat de AFP. Organizatia internationala il acuza pe presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi ca se afla la conducerea unui regim extrem de autoritar si represiv, potrivit news.ro.

Potrivit raportului Amnesty, "12 din totalul de 28 de state membre UE se afla in continuare printre principalii furnizori de arme si echipamente pentru politie ai Egiptului”. Aceasta situatie incalca decizia UE de a opri transferurile de arme catre Egipt, luata dupa ce sute de manifestanti au fost ucisi in august 2013 de fortele de ordine. In aceste conditii, Amnesty si-a exprimat teama ca Uniunea va renunta la restrictiile privind exporturile, asa cum au procedat si Statele Unite in 2015.

“In 2014, statele UE au aprobat 290 de licente pentru echipament militar (destinat – n.r.) Egiptului, in valoare totala de peste sase miliarde de euro”, a precizat Amnesty. Printre exporturi se afla arme de mici dimensiuni, arme usoare si munitie, dar si vehicule blindate, elicoptere militare, armament greu si tehnologie de supraveghere.

Mai exact, companii din mai multe state membre UE, printre care Marea Britanie, Germania si Italia au oferit autoritatilor de la Cairo “echipamente sofisticate sau tehnologii folosite in supravegherea de stat”, se arata in document. Amnesty a avertizat ca acestea ar putea fi “utilizate pentru a inabusi disidenta pasnica si pentru incalcarea dreptului la viata privata”.

Celelalte noua tari furnizoare sunt Romania, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franta, Ungaria, Polonia, Slovacia si Spania.

“UE ar trebui sa impuna imediat un embargo asupra tuturor transferurilor (…) de arme si echipamente folosite de Egipt pentru a comite incalcari grave ale drepturilor omului”, a subliniat seful Departamentului pentru controlul armelor si drepturile omului din cadrul Amnesty, Brian Wood. Potrivit ONG-ului, situatia drepturilor omului s-a deteriorat in tara africana, unde reprimarea continua si nimeni nu este tras la raspundere.

“Folosirea excesiva de forta, arestarile arbitrare in masa, tortura si disparitiile fortate au devenit parte a modului de operare al fortelor de securitate”, a avertizat directorul adjunct pentru Orientul Mijlociu si nordul Africii al Amnesty International, Magdalena Mughrabi.

“Statele UE care transfera arme si echipament de politie fortelor egiptene ce recurg la disparitii fortate, tortura si arestari arbitrare pe scara larga actioneaza iresponsabil si risca sa fie complice la aceste incalcari grave” ale drepturilor omului, a adaugat ea.

Dupa indepartarea de la putere, de catre armata, a presedintelui islamist Mohammed Morsi, in 2013, autoritatile egiptene au lansat o campanie brutala de reprimare a sustinatorilor acestuia, soldata cu sute de morti si zeci de mii de persoane inchise. De asemenea, activistii laici care au luat parte la revolta din 2011 din tara au fost inchisi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO