Satenii din Deveselu vor sa le arate americanilor cum se chefuieste olteneste. I-au impresionat cu tuica si muzica specifica
De-abia venira americanii, ca se apucara oltenii de turism. Autoritatile locale au alcatuit o lista cu obiectivele ce i-ar putea interesa pe militarii americani, din baza de la Deveselu.
Iar satenii sunt nerabdatori sa le arate cum se chefuieste olteneste.
Localnic: "In primul rand cu tuica fiarta, le-am pus tuica fiarta in aceste vase, am ciocnit. Ne-am schimbat, am mers la urmatorul, pentru vin si de aici au plecat fiecare cu cate o canuta."
Asa a fost primita delegatia americana la "Festivalul Oltenii si restul lumii". De cand au venit in tara oaspetii de seama de la Deveselu, gazdele i-au invitat sa vada atractiile din zona si sa se familiarizeze cu spiritul oltenesc.
Mihaela Stana, viceprimar Slatina: "Au fost foarte incantati pentru ca noi avem obiceiurile noastre, produsele noastre traditionale, ma refer la cele culinare, o muzica specifica foarte alerta si ritmata. Cu totul diferit de cultura lor, ceva nou."
Americanii n-au fost invitati doar la ospat, ci si la santierul arheologic, sa vada o asezare militara getica. Aici au aflat principiile de razboi ale stramosilor nostri, cu totul diferite de cele nord-atlantice.
Mihaela Tone, reprezentant Muzeul Campiei Boianului: "Au fost bucurosi pentru ca intalnirea s-a desfasurat intr-un cadru istoric. La ei, in America, nu exista asemenea fortificatii."
Dupa ce ii vor duce pe americani la toate obiectivele turistice, autoritatile isi pun sperantele in localnici. Si evident - nu va pleca nimeni fara un suvenir din Oltenia.
Stefan Trusca, mester olar: "Aici este o mica expozitie. Eu lucrez mult mai multe obiecte, am cateva aici. Si ii astept pe americani sa vina aici sa vada un olar autentic romanesc."
Autoritatile vor ca intr-un viitor apropiat sa faca un filmulet de prezentare a zonei si o harta cu punctele de interes pentru militarii americani de la Deveselu.