Ministrul de Externe: Deveselu este un proiect pur defensiv. NU a fost creat impotriva Rusiei
Facilitatea de la Deveselu, care va deveni operationala in 2015, este un proiect ”pur defensiv” si care ”nu este indreptat in niciun fel impotriva Rusiei”, a spus, duminica, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
Declaratiile au fost facute la o intalnire cu o delegatie a Congresului SUA,condusa de Michael Rogers (republican). De altfel, acest scop si caracter al facilitatii de la Deveselu sunt conforme cu documentele Summit-ului NATO din Marea Britanie, a adaugat seful Diplomatiei, conform unui comunicat al MAE.
De asemenea, ”Facilitatea va spori protectia teritoriilor, populatiilor si fortelor aliate din Europa impotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice din afara spatiului euroatlantic”, a mai spus Aurescu, la intalnirea cu delegatia americana, condusa de Rogers, presedintele Sub-comitetului pentru Forte Strategice din Congres.
Ministrul a evocat si ”cooperarea extinsa la Baza Aeriana de la Mihail Kogalniceanu, in contextul tranzitului fortelor SUA si Aliate din si spre Afganistan”, considerand ca relatiile bilaterale in domeniile securitatii si apararii au un nivel ”excelent”.
Conform MAE, membrii delegatiei americane si-au exprimat sprijinul pentru obiectivele partii romane, au multumit ”in mod deosebit” pentru ”contributiile semnificative” ale Romaniei in planul securitatii regionale, euro-atlantice si globale si au salutat ”excelenta cooperare bilaterala” in cadrul proiectelor comune de la bazele Deveselu si Mihail Kogalniceanu.
Din delegatia condusa de Michael Rogers (republican, Alabama) au facut parte: Billy Long (republican, Missouri), Rick Larsen (democrat, Washington) si Madeleine Bordallo (democrat, Guam), precizeaza MAE. Programul in Romania a inclus intrevederi cu oficiali romani, precum si vizite la bazele de la Deveselu si Mihail Kogalniceanu.
Delegatia se afla in turneu intr-o serie de state aliate si partenere din regiune.
Mike Rogers, nemultumit de pasivitatea SUA fata de Rusia, vrea modificarea sistemului antiracheta
Mike Rogers, un membru republican al Camerei Reprezentantilor aflat la sfarsit de mandat, a exprimat nemultumire in legatura cu strategia Statelor Unite de contracare a actiunilor Rusiei, cerand modificari in domeniul apararii antiracheta si capacitatilor nucleare, conform Business Insider.
Mike Rogers, politician republican si presedinte al Subcomisiei pentru Forte Strategice din Camera Reprezentantilor, a exprimat preocupare, vineri, in legatura cu incapacitatea Administratiei Barack Obama de a raspunde presupuselor incalcari de catre Rusia a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF). "Vreau sa fiu foarte clar: daca Administratia Obama va raspunde cu seriozitate incalcarii de catre Rusia a Tratatului INF, va avea sustinerea mea. Daca nu, acest esec nu va opri subcomisia pe care o conduc sa ceara investitii si modificari politice privind apararea antiracheta, fortele nucleare si capacitatile spatiale, in scopul apararii intereselor Statelor Unite si pentru a trimite lui Vladimir Putin si aliatilor nostri mesaje foarte clare", a declarat Mike Rogers, care nu a mai candidat pentru un nou mandat in Camera Reprezentantilor in scrutinul partial desfasurat in noiembrie.
Mike Rogers a facut aceste declaratii in contextul in care Pentagonul a anuntat intentia de a reconfigura sistemele de rachete strategice din Europa ca reactie la dezvoltarea de catre Rusia a unui nou tip de racheta de croaziera, care, potrivit SUA, ar incalca prevederile Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), din anul 1987.
Rusia este acuzata ca a testat o racheta cu raza de actiune de circa 1.000 de kilometri, dar care, modificata, poate atinge distanta de 2.000-3.000 de kilometri.
Statele Unite si Rusia se acuza reciproc de mult timp de incalcarea prevederilor Tratatului INF. Acordul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA si URSS in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri.
In urma cu cateva luni, Ministerul rus de Externe respingea acuzatiile SUA privind incalcarea Acordului INF, precizand insa ca sistemele antiracheta care urmeaza sa fie instalate in Romania si Polonia ar putea fi o incalcare directa a Tratatului.