Marina americana a testat cu succes interceptorii antiracheta care vor fi instalati in Romania
Marina americana a testat joi cu succes o noua actualizare a sistemului de aparare antiracheta AEGIS, distrugand simultan doua rachete de croaziera si o racheta balistica in largul coastelor Hawaii.
Anuntul a fost facut de Agentia pentru Aparare Antiracheta (MDA) din cadrul Departamentului Apararii, pe site. Astfel, distrugatorul USS John Paul Jones, cu baza la Pearl Harbor, a interceptat racheta balistica cu o racheta ghidata de tip SM-3, lansata simultan cu doua rachete de tip SM-2 care au interceptate rachetele de croaziera la joasa altitudine, potrivit MDA.
Testul, care a avut loc joi la ora 1.00 GMT (3.00, ora Romaniei), a validat sistemul de apararea antiracheta AEGIS construit de catre Lockheed Martin Corp si doua rachete de tip diferit construite de Raytheon Co, precizeaza aceeasi sursa.
Racheta de tip SM-3 este conceputa pentru a distruge rachete balistice in spatiu, potrivit producatorului Raytheon Co, un contractor al Apararii americane, iar rachetele de tip SM-2 ajuta navele sa apere spatiul aerian din zona in care se afla.
Testul este a 29-a interceptare efectuata cu succes dintre cele 35 de incercari in cadrul programului AEGIS de cand au inceput testele, in 2002, potrivit Star and Stripes.
Actualizarea urmeaza sa fie instalata la bordul distrugatoarelor americane dotate cu sistemul AEGIS si face parte din sistemul AEGIS Ashore care urmeaza sa devina operational in Romania.
NATO a inaugurat in octombrie instalatia de la Deveselu, a carei misiune este sa apere Europa de Sud-Est de atacuri cu rachete balistice. O instalatie de acelasi tip urmeaza sa devina operationala in Polonia in 2018, in vederea apararii Europei de Nord de rachete balistice intercontinentale. Testul efectuat cu succes are loc in contextul tensiunilor dintre Statele Unite si Rusia, dupa anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea si conflictul armat din estul Ucrainei intre fortele ucrainene si separatisti prorusi sustinuti de rusi.