Armata americana preia, vineri, comanda asupra bazei antibalistice de la Deveselu
Fortele Navale americane vor prelua vineri, in cadrul unei ceremonii, comanda asupra bazei militare de la Deveselu, unde vor fi instalate sisteme antiracheta ale NATO, relateaza site-ul publicatiei Stars and Stripes.
In baza de la Deveselu, situata in judetul Olt, vor fi montate, in premiera, sisteme antibalistice Aegis pentru uz terestru, o versiune modificata a instalatiilor navale operationale din anul 2004, potrivit Mediafax.
Baza de la Deveselu, al carei sistem antiracheta va deveni functional in anul 2015, va avea sute de angajati americani - militari si civili. Polonia va gazdui un sistem antibalistic similar care va deveni operational in 2018.
Capitanul William Garren, din cadrul Fortelor Navale americane, va fi, incepand de vineri, comandantul bazei de la Deveselu.
In baza militara de la Deveselu va fi un radar Aegis SPY-1 si 24 de interceptoare SM-3 (Standard Missile-3), de tipul Block IB.
Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, patruland in Oceanul Pacific si in Marea Mediterana. Sistemul antiracheta NATO din Europa are obiectivul de a contracara amenintari reprezentate de tari precum Iranul. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.
In februarie, Departamentul american al Apararii a anuntat ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare. Michael Gilmore, director in cadrul Pentagonului responsabil de Teste operationale si evaluarea dispozitivelor de aparare, a recomandat Agentiei americane pentru Apararea Antiracheta reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, dupa o serie de teste esuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antiracheta va fi luata in functie de rezultate. Cele patru locatii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) si Baza Custer (statul Michigan).
Sursa: Mediafax
Etichete: baza militara, armata americana, deveselu,
Dată publicare:
09-10-2014 22:58