Sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu devine operational joi. Reactia MAE rus: "Decizia este daunatoare si gresita"

deveselu

Sistemul de aparare antiracheta Aegis Ashore de la Deveselu va fi inaugurat joi in prezenta premierului Dacian Ciolos si a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care se afla cu acest prilej in Romania.

Ceremonia dedicata certificarii capacitatii operationale a sistemului de aparare antiracheta Aegis Ashore (AAMDS) este organizata la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu. Acest sistem reprezinta un element-cheie al Etapei a II-a a componentei europene a sistemului american de aparare antiracheta European Phased Adaptive Approach (EPAA).

"Romania a sustinut de la inceput eforturile aliate pe linia apararii antiracheta, in baza principiilor indivizibilitatii securitatii si solidaritatii aliate. Romania sprijina acoperirea completa a teritoriului, populatiilor si fortelor aliate din Europa. Apararea antiracheta presupune un efort colectiv, iar prin gazduirea Facilitatii de la Deveselu Romania isi asuma concret un astfel de efort", a afirmat premierul Dacian Ciolos, potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presa al Guvernului.

Participarea Romaniei la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de aparare antiracheta, decisa de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii la 4 februarie 2010, reprezinta un succes al tarii noastre atat in relatia bilaterala cu Statele Unite, cat si din punctul de vedere al consolidarii pozitiei Romaniei de Aliat de incredere in cadrul NATO.

Proiectul romano-american de la Deveselu contribuie substantial la programul NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, la intarirea securitatii Romaniei si la consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA.

Citește și
nave de razboi rusesti la Kronstadt
Rusia ameninta oficial Romania din cauza proiectului unei flote NATO in Marea Neagra. "Vom fi fortati sa ripostam"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Baza de la Deveselu este una dintre cele mai moderne unitati militare din administrarea Ministerului Apararii Nationale. Constructia facilitatii antiracheta a inceput in 2013, iar componentele sale sunt operationale din decembrie 2015. Integrarea sistemului in capabilitatea NATO de aparare impotriva rachetelor balistice este in grafic, termenul prevazut fiind legat de summitul NATO de la Varsovia, din luna iulie, mentioneaza sursa citata.

La evenimentul de joi de la Deveselu vor participa inalti oficiali romani, reprezentanti ai Departamentului american al Apararii, ai Departamentului de Stat al SUA, ai NATO, ai Fortelor Navale ale SUA dislocate in Europa, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, precum si ai autoritatilor locale.

Ambasadorul Lute: Inaugurarea scutului de la Deveselu arata ca NATO indeplineste misiunea pentru care a fost creata

Inaugurarea sistemului antiracheta din baza de la Deveselu, care devine de joi operational, este o dovada ca NATO indeplineste misiunea pentru care a fost creata - sa apere fiecare aliat, a declarat, miercuri, ambasadorul Douglas Lute, reprezentant permanent al SUA la NATO.

Alaturi de el au fost prezenti Frank Rose, asistent al secretarului de stat al SUA pentru Controlul, Verificarea si Conformitatea Armamentelor, si secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe Daniel Ionita.

Acesta din urma a reiterat faptul ca scutul antiracheta de la Deveselu "nu este directionat impotriva Rusiei". "Atat geografia, cat si legile fizicii nu permit sistemului sa fie activ impotriva Rusiei", a adaugat secretarul de stat, care a reamintit ca joi va fi marcata certificarea operationala a sistemului antiracheta Aegis Ashore.

"Sistemul din Deveselu este simbolic pentru intreaga regiune (...). Va fi transferat catre NATO ca un mijloc de protectie pentru aliatii europeni", a adaugat Ionita.

La randul sau, Frank Rose a apreciat ca "Statele Unite ale Americii nu au avut un partener mai bun decat Romania, fie ca a fost vorba de negocierea acordului sau implementarea lui".

El i-a amintit pe Daniel Ionita si Bogdan Aurescu, acestia numarandu-se printre cei care "au dus situl (de la Deveselu - n.r.) de la un concept la ceva operational, incadrandu-se in timp si in buget".

Oficialii americani au mentionat ca sistemul antiracheta de la Deveselu nu a fost creat pentru a fi o "amenintare" pentru Rusia.

"Rusia a spus in mod repetat, in discutiile cu SUA, ca scutul este catre Rusia si ca este o amenintare. Nimic nu poate fi mai neadevarat. Sistemul nu este creat pentru sau capabil sa submineze fortele ruse", a adaugat Rose, aratand ca amenintarile vizate, in crearea sistemului antiracheta, sunt "din afara zonei euro-atlantice".

"NATO si SUA au explicat acest lucru autoritatilor ruse multi ani la rand (...), am explicat in timpul administratiilor Clinton, Bush si Obama", a spus oficialul american.

La randul sau, ambasadorul Douglas Lute a subliniat ca inaugurarea bazei operationale de la Deveselu marcheaza realizarea unei "viziuni" ce a fost schitata prima data la Summitul de la Lisabona, in 2010. Mai mult, reprezentantul permanent al SUA la NATO a spus ca baza de la Deveselu nu trebuie vazuta izolat, ci face parte dintr-un "sistem de sisteme". "Nu este o zona care actioneaza singura", a explicat Lute si a adaugat ca, in prezent, NATO trebuie sa faca fata unui "arc al instabilitatii" iar toti cei 28 de aliati trebuie sa contribuie.

"Contam pe fiecare dintre cei 28 de aliati. Este o serie de pasi ce au de-a face cu crearea fortei nationale pentru fiecare aliat in parte (...). Mesajul fundamental este ca NATO face ce a fost creat sa faca - sa apere toti aliatii. Azi, articolul 5 (din Tratatul Atlanticului de Nord - n.r.) este la fel de important ca in 1949. Maine este prima data in istoria NATO cand avem o asemenea abilitate si este o demonstratie ca SUA, Romania si restul aliatilor iau in serios articolul 5 (...) Evenimentul de maine arata ca NATO indeplineste misiunea pentru care a fost creat - apara fiecare aliat", a mai spus oficialul american.

Referitor la declaratiile unor oficiali rusi - care au reluat in mai multe randuri ideea ca sistemul antiracheta din Romania este o amenintare pentru tara lor - Lute a spus ca au existat mereu eforturi diplomatice de a-i convinge pe acestia ca acest aspect este neadevarat.

"Pentru ca stim obiectiile ruse, am prezentat partea noastra. Nu cred ca o sa ii convingem si nici ei nu o sa ne convinga pe noi. Vrem sa fim ce vrea NATO sa fim - jucatorul responsabil, previzibil si matur", a spus el.

Oficialii americani au amintit ca initiativa crearii unui sistem antiracheta a venit si in contextul testelor din Iran.

"Iranul continua sa faca teste (...), in ultimele luni ati vazut o serie de teste facute de ei, pentru rachete cu traiectorie medie. Aceste rachete pot ajunge in Europa, inclusiv in Romania", a avertizat Frank Rose.

Investitia in sistemul antiracheta de la Deveselu este de aproximativ 800 de milioane de dolari americani.

MAE rus: Operationalizarea scutului american antiracheta din Romania incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare

Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a precizat miercuri ca instalarea de catre SUA a unui scut antiracheta in Romania, care urmeaza sa devina operational joi, reprezinta o incalcare a Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), relateaza agentia rusa Interfax, preluata de Reuters si DPA.

"Decizia este daunatoare si gresita pentru ca poate incalca stabilitatea strategica', a declarat Mihail Ulianov, seful departamentului pentru armament si neproliferare din cadrul MAE rus, pentru agentia rusa Interfax. "Astfel sunt afectate in mod direct interesele noastre de securitate", a adaugat el.

In plus, Ulianov a afirmat ca sistemul utilizat ar fi capabil sa lanseze rachete de croaziera, ceea ce reprezinta o amenintare potentiala pentru securitatea nationala a Rusiei.

Scutul urmeaza sa fie activat joi, la aproape un deceniu dupa ce SUA au propus proiectul pentru a proteja statele NATO de rachete iraniene, in ciuda avertismentelor Rusiei ca Occidentul ameninta pacea in Europa Centrala, comenteaza Reuters.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Scutul de la Deveselu ar putea sa fie inutil. Oficial de la Kremlin: noile rachete ale Rusiei sunt
Scutul de la Deveselu ar putea sa fie inutil. Oficial de la Kremlin: noile rachete ale Rusiei sunt "invulnerabile"

Sistemul de aparare anti-rachete instalat pe teritoriul tarii noastre risca sa fie deja depasit.

Rusia ameninta oficial Romania din cauza proiectului unei flote NATO in Marea Neagra.
Rusia ameninta oficial Romania din cauza proiectului unei flote NATO in Marea Neagra. "Vom fi fortati sa ripostam"

Kremlinul reactioneaza dur la planurile Romaniei de a cere crearea unei flote NATO in Marea Neagra, anuntate la inceputul acestui an.

Oficial american: SUA nu intentioneaza sa instaleze focoase nucleare la baza antiracheta din Romania. Acuzatiile Rusiei
Oficial american: SUA nu intentioneaza sa instaleze focoase nucleare la baza antiracheta din Romania. Acuzatiile Rusiei

Statele Unite nu intentioneaza sa instaleze focoase nucleare la baza de aparare antiracheta din Romania, a declarat adjunctul subsecretarului american al Apararii, Brian McKeon, citat de Sputnik News.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.